My red map


visited 47 states (20.8%)
Try Neptyne, the programmable spreadsheet

sobota, 12. maj 2018

Na poti po Maroko.

    - Majčke na naramnice in kratke hlače nad koleni pustite doma.
To je eden prvih napotkov, ki jih slišim pred potovanjem v Maroko. V mislih že črtam lahko poletno oblekco na naramnice iz seznama oblačil za s seboj... Za prvomajske praznike se odpravljamo v Maroko. Afrika! Ali je res Maroko tako drugačen od Evrope in sosednje Španije? No, to pa bomo še videli...

Se odpravljamo na 10-dnevno avanturo po Maroku, krožno potovanje z avtomobili. Zajeli bomo od najbolj popularnih mest do najbolj znanih naravnih lepot te afriške dežele – sotesk in sipin. In še vedno 10 dni je premalo, da bi obiskali vse top-znamenitosti Maroka. Tako ne gremo v Chefshaouen in Essaurio, ne gremo na Toubkal in ne na plažo Legzira... To bo morda za kdaj drugič.
Program potovanja in vso logistiko prepustimo agenciji Char Adventure, tako se ne ukvarjam s sestavljanjem načrta, rezervacijo reant-a-carja in prenočišč in predvsem ne prebiram kupa vodnikov... Ker večinoma potujeva v lastni režiji, malo sem se naveličala organizirati skoraj vsa naša potovanja. Se pustim presenetiti.
Letimo iz Benetk do Casablanke, direkten let. Nazaj se vračamo iz Marakeša direktno v Treviso. Skoraj na isti kraj, a je dovolj narazen, da na pot ne moreš s svojim avtom. V neki fazi dokupimo dodatno prtljago, poleg ročne. V Maroko se ogromno kupuje in se veliko prinese domov. To je drugi napotek, ki se mi vsidra v glavo. Tudi to bomo še videli, jaz tako težko kje kaj kupujem...

1. dan: Benetke - Casablanca - Temara
Dolg dan na poti se začne navsezgodaj zjutraj. Letimo z AirArabia iz Benetk. Preden štartamo na ekranih nad sedeži v salonu letala se odvrti molitev Alahu s prošnjo za srečno pot. Takoj se zavedamo, da gremo v muslimansko državo. Meni to ni bilo nič moteče, celo luštno, pač, stik s kulturo. 
 Pogled na Benetke in laguno ob vzletu.
 Potem letimo nad Apenini, nad francosko in špansko obalo (vse je lepo označeno na ekranu v letalu) in nato so že zelena polja Maroka. Kje je puščava? ;)
Po pristanku sledi obmejna kontrola potnih listov. Vsak mora izpolniti obrazec kot za vizum, osnovni podatki pa naslov, kjer bo bival. Meni se ne sanja, kje bomo spali, skoraj vsako noč smo na novem kraju; napišemo nekaj na blef – Fes, hotel Fes. In to gre skozi. Res je, samo formalnost, vse se hitro uredi. Denar menjamo takoj poleg traka, kjer dobiš ven prtljago. Imaš kar dve menjalnici še preden zapustiš letališče. Menjava je bila 1 € = 11 Dirhamov; da smo lažje računali, smo potem računali kar po 10 DH.
Stopimo ven, temperature so res prijetne – konec aprila je tukaj 19 stopinj, oblačno. Pri nas je bilo + 27°C. Smo za Afriko pričakovali bolj toplo. ;)
 Takoj na letališču prevzamemo rent-a-car vozila. Tukaj so zelo popularne Dacie, tudi cenovno so ugodne. No, potem smo videli zakaj. Sicer, če bi vzeli diesla, bi bilo boljše, naš bencinc pa ni nikakor hitro potegnil in pri načinu vožnje, kot ga imajo,  se to hitro pozna. 
 Prevzem avtomobilov traja več kot uro, vse je na easy in počasi… Ogled, podpisi, kar neke debate… Nerazumljivo. Sončni zahod dočakamo kar na parkirišču pred letališčem. 
 Prvi opravek, ko prejmeš avto v Maroku – ga moraš tankati. Tukaj ti pripeljejo avto s praznim tankom, že na rezervi. Nikdar ne moreš vrniti tako prazen tank, kot ga dobiš. Najprej tankamo 30 litrov, gorivo je približno po 1 € /l, nobenih računov, plačamo uslužbencu, ki je pomagal tankati avto.
Danes spimo v predmestju Rabata, prestolnici Maroko, v mestu Temara. Od letališča Casablance do tja je cca. 1 uro vožnje. Avtocesta je plačljiva na vsake toliko – za 78 km vožnje smo plačali 2x po 10 DH, pa nato še 23 DH, se pravi skupaj okrog 4 €. 
Promet po cesti je zelo gost, od vozil do vpreg z osli in ljudi, ki kar prečkajo avtocesto… Nedelja je, ne razumemo, zakaj je toliko prometa. Pa še tema je. Pravil na tej cesti ne obstaja, kratkih luči tudi ne, zgleda, da je tu kar »moderno« voziti ves čas z dolgimi lučmi ali kar z meglenkami. Ker nas je skupaj 6 avtomobilov, se držimo en za drugim, vozimo v koloni, ker nihče ne ve, kam točno moramo priti J Skratka, ta prva vožnja je bila precej naporna, pravi kulturni šok. 
Prvo noč spimo v apartmaju. Mesto Temara niti ni tako majhno, po velikosti bi ga primerjala s Celjem, mesto je povsem neturistično, tako delavsko predmestje Rabata. Dokler pridemo na cilj ura je že 22. Apartma je v tisti stavbi s prižgano v oknu lučjo. 
 Apartma je lep, zelo velik, dnevna soba je ogromna, imamo še kuhinjo in balkon, vse je v orientalskem slogu. Je luštno. Tople vode pa ni. Mogoče pa nisva dovolj dolgo počakala, pozneje v drugih hotelih se je izkazalo, da moraš prav dolgo čakati, da pride topla voda. 
 Greva ven še kaj pojesti. Smo v arabskem mestu, pozno zvečer, zunaj so samo neki tipi, vsi mi delujejo sumljivo ;) Na križišču par ulic proč so še odprte neke ulične gostilnice, v eni imajo le še hot dog, v drugi sploh ni več hrane. Poleg opazimo mesnico s teraso (!) in na terasi na roštilj pečejo meso direkt iz mesnice. Se zmenimo za nekaj piščančjih ražnjičev, popečen paradajz pa maroško solatko imajo že pripravljeno – sveže paprike, paradižnik, čebula, drobno narezano in začinjeno. Solatka je božansko dobra, okus prave zelenjave z vrta. Piščanec je tudi super. Se sploh ne obremenjujemo s tem, da naj v afriških državah ne bi jedli sveže zelenjave, sadja, vsaj ne prvih nekaj dni, po obroku vse razkužimo s požirkom viskija iz Free shopa in vse je OK. Vse skupaj s fanto stane 40 DH (manj kot 4 €!!)  - večerja za dve osebi! Se nam zdi zelo poceni… 
Pogled na ulico iz našega balkona in nato greva samo še spat…
V nadaljevanju bo več postov o tem potovanju. Prevozili smo 2600 km (na Googlu izračuna 1800 km, ampak delali smo več manjših izletov iz točke, kjer smo spali).
Po dnevih je pot izgledala nekako tako:
1. dan: Benetke - Temara
3. dan: Fes
10. dan: Marakeš
Naslednji post: Rabat - Meknes

Ni komentarjev:

Objavite komentar