Zjutraj vsi zelo dolgo (za navade na Camino) spimo – do
7.50, dokler Viktorija ne začne šušljati z rucakom in tako zbudi vse nas,
zaspance. Kava pri kamjonistih in na pot. Danes štartamo pozno, šele ob 9h.
Vreme je lepo, pred nami pa je samo 19 km. Razpoložene smo za uživancijo.
Prvi del poti do Pontescuresa (6,5 km) je minil zelo hitro
in lahko, cel čas smo klepetale s Slobodanko, še največ o otroštvu.
cerkev San Miguel |
Gremo mimo cerkvi San Miguel iz 12. stoletja, poleg je kip romarja
Poleg
cerkvi je pokopališče. Cel čas se že presenečamo, zakaj imajo pokopališča v
»nadstropjih«. To niso mesta za žaro, ker je "komora" dolga približno
2 metra. Nimajo takih težav z zemljo, da bi pokopavali na »pograd«. In ko
cement popoka?
Sledila je kava v barčku Casa Chavez v Pontescuresu. Gospod
Chavez je tam že več desetletij, taka lokalna posebnost. Najbrž edina v
Pontescuresu. Bar je eden takih, kjer se domačini zbirajo za prebrati časopis,
poklepetati o politiki in cenah, zvečer pogledajo tekmo, spijejo par piv in to
je to... Ni fin ali »damski« lokal. Senor Chavez se za nas skoraj ne zmeni,
naredi nam kavo in bere časopis dalje.
Na zemljevidih je označeno, da je tu v Pontescuresu še ena
»posebnost« - razgledna točka. Pogled pa je – na tovarno.
Tako Pontescures se nam ni pokazal kot zanimiv ali prijeten
kraj. A celo tukaj mi je lepo, danes se počutim kot prvi dan – nisem nič
utrujena, polna energije, in to – pozitivne. Mogoče je »krivo« to, da je končno
posijalo sonce ali to, da hodimo komaj 2 uri, in da me danes nič ne boli in sem
čisto padla v ritem tega pohodnega life-a? Mogoče zaradi krajših etap zadnje
dni smo bolj spočite in to se pozna.
Dokler
smo bili na kavi pri Chavezu, nas prehiti kanadčanka Emily, tista, ki je pela v
albergue v A Portella. Jo slikam, kako hodi. Emily ima velike težave s kolenom,
prehodi okrog 15 km na dan, redkokdaj več. Na nogi ima montirano opornico za
koleno - kot za rehabilitacije po poškodbi. Jo hecam - Emily - robotic leg, bionic woman... Se smejimo. A tako lahko gre dalje...
Kam je
izginila voda, most še vedno stoji? Po mostu je speljana cesta, kjer je bila
reka je sedaj igrišče in peš pot.
Do
Santiaga je samo še 25 km. To je samo še 1 dan poti. Me načrtujemo, da ne
hitimo, da prespimo danes 14 km pred mestom, v zadnjem albergue pred Santiago,
in jutri zjutraj pridemo v SdC.
Kmalu je že današnje »mesto dneva« - Padron. Praktično vsak
dan prečkamo neko večje (za razmere na Camino) ali posebno mesto. Mogoče bi
bilo prav se tam ustavljati za prenočitev, a v večjih mestih so veliki albergue
in je gužva. In to pa nam ni všeč.
V Padronu si vzamemo čas in se gremo turiste – gremo na
tržnico in v market, nato nas kar na ulici ustavi ena domačinka in razloži, kje
so vse lokalne znamenitosti – trg Trubadurjev ter cerkev in samostan nad reko.
Občudujemo »čipkaste« balkone:
Most čez reko Sar:
S hriba nad samostanom naj bi apostol Jakov še pri življenju
pripovedoval prvo pridigo na Iberskem polotoku o ljubezni, dobrodelnosti in
večnem življenju. Nekako to je pomenilo začetek krščanstva na Iberskem
polotoku. Sama zgodovina...
Samostan Convento do
Carme, 18.stoletje:
Ubogamo domačinko in res – gremo do cerkvi, že zaradi
štampiljke. Lepa je in je takoj ob reki. V cerkvi si ogledamo tudi kamen, h
kateremu so privezali čoln z ostanki Sv.Jakoba, ko je priplul do kopnega. 2
tisoč let nazaj je morala biti reka kar dvakrat širša od sedanje, legenda
pravi, da kamen je stal ob reki. Cerkev je zgrajena več kot 1000 let pozneje.
Padre je bil zelo prijazen. Razen tega, da nam je vse
povedal o kamnu (ki je kar v cerkvi, v bistvu cerkev zgrajena okrog kamna, ki
je sedaj svet), nas je celo pospremil ven iz cerkvi in razložil, kje je tista
restavracija, kjer se jedo najboljše padronske paprike – piementos de Padron, lokalna specialiteta.
Komaj najdemo restavracijo –O Pementeiro (pemente je paprika), pred restavracijo
je spomenik kmetici, ki goji paprike. Ampak restavracija je ravno te dni zaprta.
Ustavimo se v restavraciji na trgu Macieres, tu smo šle mimo
že 4x (gl. višje sliko s čipkastim balkonom - isti trg!!), ko smo iskali trgovino in cerkev, pa restavracijo in nadaljevanje
poti... Tudi sam trg je lep.
Seveda, naročimo paprike, pa kozarček belega. Fora teh
paprik je v tem, da na celem krožniku jih je okrog 20 in samo par jih je zelo
pikantnih, ostale so navadne »sladke« paprike na žaru, soljene so z grobo soljo.
Dobre so ful, Slobodanka, ki si je ful želela pikantnih paprik, jih ni dobila,
me z Viktorijo pa ja. Na videz navadne in pikantne paprike se nič ne
razlikujejo, še domačine ne znajo prepoznati. Kar trefiš, trefiš... Surprise!
Menda bolj proti koncu sezone je več pikantnih... Pozneje dozorijo.
Čudovit dan!
Za
Padronom hodimo čez luštno vasico in prijetno podeželsko pokrajino še cca. 1
uro.
Obstajajo
tudi "normalna" pokopališča:
Končno
se spomnim slikati vrzoto. Že parkrat smo jo jedli, Slobodanka jo naredi s
krompirjem in je dobro. Ampak preseneča nas kako raste - visoka je 1,5 metra,
tudi še višja... Pri nas raste kakor zelje, čisto pri tleh...
Ne more manjkati horreo.
Zdaj smo že "izkušene" in vemo, da vsako pavzo na Camino je treba izkoristiti za se sezuti in dvigniti noge gor, da počivajo...
Jaz balansiram na robu starinske kamnite pralnice, tik nad vodo:
Še
horreo:
Pridemo
do naselja A Esciavitude, kjer na trgu ob cerkvi se uležemo na klopce in se
sončimo, in lenarimo, in uživamo... Uživancija!
Tudi starejši nemški par – kar spali so... Ta nemška gospa
je bila včeraj z nami pri termalnih vrelcih v Caldasu in je padla v vodi, ker
je zelo spolzko... Jo vprašamo, kako je, pravi, da je vse OK. Izgledalo pa je
grdo.
Tokrat
sem pa zelo komot:
Cerkev je tukaj zelo lepa in velika, leta 1732 menda se je
tu ob vodnjaku zgodil čudež, zato so postavili cerkev.
Danes
slikam že tretje pokopališče - tukaj je na "pograd".
Še
ena hiša, ki mi je bila všeč (hm, na sliki sploh ni tako lepa...):
Na
steni druge hiše je poslikava - Sveti Jakob. Ljudje tukaj od vedno živijo
skupaj z romarji in potjo Sv.Jakoba.
Pridemo
do naselja O Faramello. Zelo majhno naselje z velikim posestvom. To je eden od
vhodov v posestvo (Pazo).
Ko pridemo v albergue v Teo (Teo ni niti kraj, je celo izven
bližnjega naselja O Faramello), je ura že 16.30, ker smo pozno začele. Drugače
pa je bila tudi danes precej kratka etapa – 22,75 km, hodile smo 7,5 ur.
Albergue ima samo 20 mest in za nami so sprejeli še samo tisti starejši nemški
par, pa je bilo že vse polno. Od znanih je tukaj samo Pita. Končno jo vprašamo,
kako pravzaprav se napiše njeno ime in je – Birte. Seveda, nemci B izgovorijo
kot P, R se ne izgovori sploh, zato je bila za nas ves čas Pite, ali »po naše«
- Pita J.
Albergue Teo - O Faramello |
Albergue v Teo je skoraj špartanski, v kopalnici niti kljuke
za obesiti oblačila in brisačo, a smo že vsega navajene. Dobro je imeti kako
vrečko, kamor zlagaš svoje stvari – od šamponov do brisač in torbice z denarjem
in telefonom. Vika si je danes za večerjo omislila rižoto. Sestavine je nosila
10 km (bližje ni marketa), takoj se je lotila kuhanja. Danes jo občudujem, kako
je hitra in polna energije. Jaz rabim celo večnost, da pridem v albergue, da si
uredim »dom« - pripraviti posteljo, stvari za se preobleči, za oprati, za tuš,
zapiske, hrana, povsod, razen prvih dveh albergue imamo tudi WiFi tako se
povežemo s svetom. Zvečer v albergue enostavno nimam prostega časa, komaj uspem
pogledati, kam gremo jutri.
Za večerjo torej imamo rižoto in pečen kostanj, ki ga je
Slobodanka nabirala kar ob albergue. Z rižoto smo nahranile še nemški par, ker
jo je bilo enostavno preveč - lonec je bil ogromen. Krožnikov v tej kuhinji
sploh ni. Jedli smo iz tega, kar smo imele pri roki – jaz sem imela za krožnik kar plastično
škatlico za shranjevanje živil.
Z nemci debatiramo, kje bomo spali jutri v Santiago in če
gre še kdo do Finisterre. Oni ne, so že bili.
Danes sem končno preluknjala svoj edini žulj. Do sedaj je
bil pri miru in ni nič nagajal, danes pa sem začutila, da je pripravljen za
luknjanje. Uspešno.
Do danes smo že prehodile 263,5 km. Zvečer gremo zgodaj
spati. Vstajamo ob 6h, ker želimo zgodaj priti v Santiago, da uspemo na mašo
ob 12h. Malček vznemirjene in malček nam je žal, da smo že skoraj prišle.
Ni komentarjev:
Objavite komentar