My red map


visited 47 states (20.8%)
Try Neptyne, the programmable spreadsheet

sobota, 15. september 2012

Egipt: šnorkljanje v Rdečem morju

Navdušena od opazovanja koralov in bogatega morskega življenja še iz obiskov Ras Mohameda in Abu Galum, se iz Hurgade odpravimo z barko v morje si ogledati nekaj otočkov obdanih s koralnimi grebeni.
V Sunrise-u je super, ker lahko greš na izlet z barko kar s pomola na hotelski plaži, tukaj tudi lahko najameš neopren in vso potrebno opremo (5€ za neoprensko obleko). Skrbi za to agencija Blue Sky; eno najmočnejših turističnih podjetij v Egiptu. (35 € za cel dan s kosilom, 4 otočki šnorkljanje, na enem od teh je tudi izkrcanje in uživanje na božanski plaži).
Niso neumni bogataši, ki radi plujejo na hitrih barkah... Božanski občutek, modrina morja vse naokrog, nekje v daljavi obala, sonce in topel veter... In vonj po morju.


Še zdaj se obvezno primeva za roke, ko greva v vodo. Prozorna globina morja, ko vidiš vse do dna, naredi veliki vtis. Sicer ni več tistega strahu, kot je bilo prvič, pred globino, še vedno pa začutiš kako morje je ogromna stvar in ti si v njem le ribica. Čeprav večja od večine... :)
Jaz pravzaprav ne maram, da so mi ribe preveč blizu, ker ful nočem, da bi se me dotaknile, čeprav nikoli se ne, vseeno, kaj pa jaz vem, kaj imajo v mislih, saj ne morejo vedeti, kako bom zamahnila z rokami ali nogami :)) Freddy pravi, da sem čudna. Verjetno sem res.... Ampak rada jih samo opazujem, dotikam pa se ne.



 S seboj sva vzela podvodni fotoaparat, misleč, da bodo slike kaj boljše od tistih z masko. Na koncu ugotavljava, da je skoraj isto... Ekran lih tako se ne vidi, ker se odbija svetloba, lih tako nisi čisto prepričan si slikal ali nisi, mogoče imaš malo bolj občutek, kam si nameril...









 Na globini smo videli celo eno veliko želvo. Bila je najmnj pol metra velika. vsaj tako je zgledalo v vodi, vem, da se velikosti popačijo.
Po par postankih ne glede na toplo vodo in neopren, začne že zebsti, in več ne vleče tako v vodo, temveč na topel pesek na plaži. Barve morja pa so prečudovite....
 Med plovbo od otočka do otočka se zabavamo z ustvarjanjem figur iz brisač. Kdo bi si pomislil, da je to tako uporabno! Če komu manjka kak kos oblačila - vse se da narediti iz brisače!!
 Freddy - sultan! :) Freddy po novem zna sestaviti iz brisače cel kup figur.... Naši turisti v apartmaju so se najbrž presenetili, ko so zagledali slončka ali laboda na pralnem stroju :)
Kosilo na barki - nič posebnega, a tako paše!!! (čevape iz ovčjega mesa??)
 Lahko pa hraniš galebe.

Postanek na Mehmeya otoku (otok ima še vsaj par imen, rajski in še nekaj...). Plaža, morje in sam otok so čudoviti. Nikakor nisi tam osamljen (ogromno ljudi!!! edini otok v morju??). Vseeno greš 100 m naprej od urejene plaže  s senčniki/ležalniki in lahko uživaš v svojem koščku kristalno čistega morja. To je Rdeče morje!!!






Otok je fantastičen!!

Ko pa smo se že vračali z barko nazaj v hotel, fotograf na barki ( ja, na barki je tudi svoj fotograf, in če se ti ne ljubi pritiskati na sprožilec, te on poslika, potem fotke lahko odkupiš.... ) je zgubil fotoaparat. Srednje sorte Nikon. UUU, vstavili so barko sredi morja. Da naj tisti, ki je vzel fotoaparat, ga vrne in tako ne bo posledic. Sicer se ne vrnemo na kopno, dokler se aparat ne najde, da bomo mogli vsi kazati prtljago.... Na koncu so ugotovili, da je fotograf pustil fotoaparat na otroškem vozičku enega od turistov (z nami je bil tudi dojnček ;)), očka tistega dojenčka pa je imel enakega Nikona, zato ga je spravil kot svojega ....
Ko so mi na drugi barki sunili očala, nihče ni barki ustavil...
Sva se pa pozneje pogovarjali z enim egipčanom na plaži, ki je hotel odkupiti moj Canon (600D), da bi začel svoj biznes - bi fotkal in snemal surferje. Da v Egiptu ne more dobiti solidnega fotoaparata dobre kvalitete, saj uvažajo samo fake robo... Ne more niti naročiti preko neta, ker sploh ni enostavno za njih prejeti blago iz tujine. Še bolj komplicirano pa je, da bi egipčane sami šli v tujino, pa ni važno kot turist ali še kako.... Zelo komplicirani pogoji za ureditev viz kamor koli v "razvite" države. Zato egipčani, četudi bi si lahko privoščili, potujejo zelo malo.

Več postov o našem potovanju v Egipt 2012:
Hurgada & Rdeče morje
Šnorkljanje v Rdečem morju
Safari & beduin village
Pot iz Hurgade v Aswan
Abu Simbel
Križarjenje po Nilu & Kom Ombo
Križarjenje po Nilu & Edfu
Luksor & Karnak temple
Križarjenje po Nilu & Luksor
Levi breg Luksorja
Kairo & piramide

Ni komentarjev:

Objavite komentar