My red map


visited 47 states (20.8%)
Try Neptyne, the programmable spreadsheet

sobota, 28. april 2012

Toscana: San Gimignano & Siena

San Gimignano eno najbolj slikovitih in obiskanih mest v Toscani. Odlično ohranil svoj srednjeveški videz, vključno s mogočnim obrambnim zidom in 14 "srednjeveškimi nebotičniki", taki Manhattan 700 let nazaj...




 Te značilne visoke stolpnice so gradili znane in premožne družine, v najboljših časih takih stolpov je bilo blizu 70.
 Piazza della Cisterna
 Na glavnem tgru ne moreš mimo gelaterije z najboljšim NA SVETU sladoledom - napis na vhodu in nešteto slik in diplom notri navaja, da je to " Pluripremiata gelateria" in "World champion 2006/2007 & 2008/2009". Je gužva in je res odličen sladoled.
 Mesto je polno trgovinic s keramiko in slikami. In prav tako s italijansko hrano - salame, pašta, sladice, limoncello in veliko vina.
 Vodnjak na trgu je eno redkih mest, kjer se lahko usedeš :)


 Kulturni program sva opravila v muzeju mučenja - museo della tortura. Ta srednjeveška mesta (tudi v Sieni) so ohranili tudi ta del zgodovine. Ko to gledaš, skoraj ne moreš verjeti, da so to lahko res uporabljali. Ti kar stisne želodec samo ob misli ali pogledu na vse te naprave za mučenje. Sem prav vesela, da ne živim v tistih časih.

Ko stopiš skozi uličice do obzidja, se odpre panorama toskanskih hribov. Sonček je že spomladansko topel, pa še vinoteko so postavili z razgledom na vso to lepoto. Kozarčku toskanskega vina Vernaccia di San Gimignano ne moremo se upreti (pošteno zalogo naredimo še za domov).



 Freddy naredi par fotk tudi turistkam za sosednjo mizo.

 
San Giminiano nas je čisto prevzel. Prav tako kot Siena. Ki je precej večja in bolj glamurozna in pomembna.
Siena se razprostira na treh hribih (mogoče še kak hrib več za okolico in "spalni" predeli). V centru ne moreš se niti parkirati - lenekje pod ogromnim obzidjem in od tam greš neposredno do zgodovinskega centra (niti ni tako blizu). Ko prideš iz-za obzidja se ti kar na enkrat odpre pogled na katedralo na hribu nasproti. Kako mogočno!! Kako so se včasih lotili tako pompoznih projektov. Zdaj je vse bolj preprosto in "gospodarno".


 Zadaj za fontano se vidi obrambni zid. Oz. ograja nekega dvorca. Oz. mogoče nisem razumela česa, ker zid ne gre okrog mesta, temveč je ob mestu....
Ustanovitelj Siene naj bi bil Senius, sin Rema, zato je v mestu veliko kipov volkulje, ki je dojila znamenita brata.
Siena spada med najočarljivejša srednjeveška mesta v Evropi. Središče mesta je Piazza del Campo, trg, na katerem organizirajo Palio, najznamenitejšo in najbolj obiskano prireditev v Italiji - vsako leto 2. julija in 16. avgusta okrog trga se odvija konjska dirka. Mesto in predvsem ekipe (17 kontrad), ki sodelujejo v dirki, živijo zanjo celo leto in so zelo zelo tekmovalni.
V srednjem veku je bila Siena glavno mesto vplivne Sienske republike.

Trg Piazza del Campo leži v središču mesta, na mestu nekdanjega rimskega foruma. Rezultat srednjeveškega obnavljanja v času vlade sveta deveterice je pahljačasto oblikovan opečnat tlak, ki je razdeljen na devet odsekov
 Na južnem delu trga stoji mestna hiša Palazzo Pubblico iz opeke, s trokrilnimi gotskimi okni in srednjeveškimi strelskimi linami, zgrajena je bila leta 1297. Njej priključeni Torre del Mangia je s svojimi 102 m eden najvišjih srednjeveških stolpov v Italiji. Do njegovega vrha vodi 503 stopnic. Mi nismo šli na stolp, temveč vzeli v bližnji paninoteki par sendvičev in tako kot večina turistov se usedli kar na tla na trgu in opazovali vrvež...

V Sieni je polno lepih uličic in prijetnih kotičkov. Tudi tu imajo muzej torture, vzdolž ulic je polno paninotek (taka italijanska značilnost), trgovin s keramiko ter vinom in pisano pašto. V kaki vinoteki ali restavraciji pa je vredno naročiti kozarcek Brunello di Montalcine. Cena je visoka, vino je božansko.








Stolnica v Sieni ali Duomo sodi med največje gotske stavbe v Evropi. Na kraju današnje katedrale je stala cerkev že devet stoletji prej. Tlak sestavlja 56 plošč, ki so jih izdelali vodilni sienski umetniki. Sredi leve stranske ladje stoji Piccolominijev oltar. V njegovih spodnjih nišah stojijo štirje Michelangelovi kipi. Notri so tudi dragocene freske.


 Na stopnišču na vhodu v katedralo je polno ljudi, vse je tako demokratično :) Pa še lepo toplo na soncu v zavetrju. Konec marca - smo že v kratkih rokavih.



4 komentarji:

  1. Napaka- stolnica v Sieni in ne Pisi.

    OdgovoriIzbriši
  2. Avtor je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  3. Stolnica v Sieni - ne Pisi!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja, hvala, seveda, v Sieni!! Sem že popravila :) Hvala, ker pozorno bereš! ;)

    OdgovoriIzbriši