My red map


visited 47 states (20.8%)
Try Neptyne, the programmable spreadsheet

petek, 27. april 2012

Toscana: Pisa & Lucca

Marca meseca zna biti že prav prijetno vreme. Toscana spomladi baje je najlepša. Ta post pa je bolj naš fotografski vtis o temu, kje smo bili in kaj smo videli, glede na to, da je to naš prvi obisk Toscane.

Obiskala sva kar 5 mest sredi toskanskih gričev, in Lucca, žal, ni naredila nekega posebnega vtisa. Mogoče zato, ker se je malo sfižilo vreme, mogoče zato, ker smo bili že malo utrujeni in se nam ni dalo prav veliko klatiti okrog...
Lucca šteje dobrih 2000 let in od zmeraj je v centru vseh dogodkov, saj je na prometnih poteh med Rimom, Parmo, Firencami ipd. Že v srednjem veku mesto je bilo glavnim mestom regije, dokler ta naziv niso prenesli v Firenze; tu so proizvajali svilo, razvilo se je bančništvo, poleg Beneške republike je bila Lucca drugo največje mesto z republiško oblastjo, vse do prihoda Napoleona, ko je bilo mesto predano sestri Napoleona.... Tudi v Lucci ne gre brez spomenika Garibaldiju, ki je zaslužen za združeno samostojno Italijo (lani je bila že 150 obletnica)
Značilne uličice in kvadrataste stolpnice.
Po mojem, najlepši del Lucce - okrogel trg. Nikakor se ga ni dalo tako fotografirati,m da bi bilo vidno, kako je zares okrogel. Enkraten je!
Katedrala San Martino, gradnja katere se je začela že v 11. stoletju pod taktirko Anselma da Biaggio, ki je pozneje postal Papež Aleksander II, menda je "tipično" italijanska - ko so se skozi stoletja spreminjali stili in načini gradnje ter se je cerkev prenavljala, nekje je zmanjkalo prostora za 3 enake po velikosti arke, zato italijani brez težav zadevo rešijo tako, da pač tretja arka je narejena manjša od prvih dveh... zakaj bi se obremenjevali?? :)
 Trg in spomenik Garibaldiju.
 Cerkev San Michele
 Lucco še vedno obkroža obrambni srednjeveški zid. Ki ga nismo šli pogledat. Škoda, ker menda je vredno. Je zelo dobro ohranjen, zelo širok, tako da po njemu se da se voziti celo s kolesi.
Spodaj pa sta slikci mesta Montecatini Terme, ki je sicer znano in na nek način popularno, a zakaj - nismo razumeli. Res, da smo tu samo prespali v hotelu in nismo bili v termah. Ampak mesto kot mesto prav ne zgleda nič posebnega, ulici polni hotelov (večinoma podpovprečnih), nekaj trgovin in barov. Mogoče edino je zanimivo se povzpeti na hrib nad mestom - Montecatini Alto. Sva si zaželela nekaj sladkega - najti slastičarno je nemogoče....
Pisa pa je bila eno od mest, ki ga enostavno sem morala videti. Niti ne mesto, ampak trg Čudežev - Piazza dei Miracoli. In res, ko prideš ob visokem zidu do vrat, kjer stopiš na trg, ti kar zastane dih od lepote in drugačnosti tega, kar je za zidovi trga. Če odmislim vrsto štacun, trg je res magičen. Niti mrgoljenje ljudi ne pokvari čarobnosti. Ogromni prostori in popolne čiste linije stavb.


 Mi ne bi bili mi, če ne bi malo pozirali in skakali in se zabavali s fotoaparati.

 In res - se presenetiš - glej ga, res je poševen!!! Zadnja leta so italijani zelo veliko delali na temu, da so stabilizirali stolp. Bil še bolj poševen in je bilo že res nevarno, da pade )padec je bil 5,4° , zdaj pa je 3,54° ). Med gradnjo so menda večkrat poskušali izravnati stlop, vendar niso bili pri tem posebno uspešni. Teren pod stolpom je preveč mehek in se useda na eno stran.
 Zanimivo je, da se sploh ne ve, kdo je avtor projekta stolpa. Sama gradnja pa je trajala okrog 200 let. Legenda, sicer ni potrjena, pravi, da s stolpa je Galileo Galilei metal razno-razne predmeti, da bi dokazal svojo teorijo o povezavi teže predmeta ter moći in hitrosti... hehe, malo sem pozabila, v čem je tam fora, mi nismo ničesar dol metali :)))
 Duomo di Santa Maria Assunta in Baptisterij
Da bi prišel na stolp, moraš najprej kupiti karte (15 €) in počakati točno določene ure. Pričakovala sem, da je vsak, ki je prišel tja, valda, hoče priti na vrh. kje pa.... Od recimo 30 ljudi, ki smo stali v vrsti za blagajno (se kupi vstopnica tudi za baptisterij in ne vem, če je še za muzej), mislim, da samo mi2 sva kupila karte za vzpon na stolp. Jah, no, dvigala nimajo :)





 Stolp je visok za 8 nadstropij in ima 294 stopnic. Niso lahke :) Sploh pa ker ves čas se čuti, da je poševen in je kar hecno hoditi pod kotom. Spodaj na sliki so marmorne stopnice v stolpu - za 650 let so jih kar pošteno zdelali....

 Katedrala, noter zgleda, da je ogromna... Tudi v tej katedrali je delal poskuse Galilei, oz. so ga prešinile genialne ideje - ko je opazoval, kako se maja luč pod stropom, je nekaj dognal glede nihanja. (kako mi je bilo težko v šoli s fiziko...)
 S stolpa pa se hecno vidi v notranje dvorišče sosednje stavbe. Ne vemo, kaj je tam, je pa lepo urejeno.
 In še pogled s stolpa proti mestu Pisa. Mesto je veliko, polno zgodovinskih kotičkov in čisto obilajnih blokov. Mi smo si pogledali le Piazza dei Miracoli, mogoče pa smo izpustili kaj zanimivega. Meni je bilo vsekakor vredno priti na ta trg.

Ni komentarjev:

Objavite komentar