My red map


visited 47 states (20.8%)
Try Neptyne, the programmable spreadsheet

petek, 27. april 2012

Kraški rob

V Sloveniji je polno krajev, ki te presenetijo. Kraji, ki niso na reklamah turistilnih prospektov ali enostavno niso tako popularne, te kar prevzamejo, ko jih odkriješ.
Ko se pelješ iz Kopra po avtocesti proti Ljubljani in na črnokalskem mostu dvigneš glavo gor, zagledaš ostanke gradu.



Treba je zaviti z avtoceste na prvem izvozu ter mimo vasi Črnotiči se peljati ob železnici dokler se da.
Prideš do samega kraškega roba in se ti odpre čudovita pokrajina s pogledi vse do Trsta in Kopra ter ostanki gradu.


Kraški rob pravzaprav pomeni mejo med Krasom in Istro, tu se tudi spremeni podnebje in vse je zato ker tisočletja nazaj se je del tektonske plošče enostavno usedel in je tako ustvaril stene za plezanje in čudovite razgledne točke. :)


Da je bilo v preteklosti to območje strateško izredno pomembno, nam pričajo ostanki gradu iz 11. stoletja, ki ga je dal sezidati grof Ulrik I., da bi tako lažje nadziral in obvladoval cesto iz Rižanske doline proti notranjosti. Dostop do gradu je bil mogoč le prek lesenega dvižnega mostu, danes pa so ostanki gradu povezani z novim železnim mostom.
Mi smo bili na gradu in se sprehajali po potkah v bližini kakih par ur in ob čudovitem sončnem dnevu sva srečala samo še en par. Kraj sploh ni znan, oz. ni popularen, kot je recimo bližnji Socerb.



Spodaj pod robom pa je odličen pogled na Črni Kal, ki je znana predvsem po bivših prometnih zamaških zvoniku cerkve Sv. Valentina, ki je rahlo nagnjen (menda zgoraj se nagiba že za 1m) in je posebnost v cerkvenem stavbarstvu. Posebnost Črnega Kala je tudi Benkova hiša, najstarejša datirana hiša na Slovenskem. Na njenem portalu se bohoti letnica 1489 in hkrati predstavlja tudi najstarejšo ohranjeno kmečko hišo v Sloveniji.

Lep izletek, za popoln zaključek samo še skok na najboljše hamburgerje na črnokalskem ovinku....

Ni komentarjev:

Objavite komentar