My red map


visited 47 states (20.8%)
Try Neptyne, the programmable spreadsheet

torek, 10. april 2012

Hrvaška Istra

Hrvaška Istra ne glede na bližino je lahko zanimiva in polna mest in kotičkov, ki te navdušijo in celo presenetijo.
Eno od teh je Limski Kanal.



Limski kanal je pravzaprav 9 km dolg zaliv med Rovinjem in Porečem in je potopljena tisočletja nazaj dolina. Zgleda kot pravi kanjon s stenami, ki se dvigajo tja do 100 m višine. Ob nekaterih skoraj navpičnih stenah je možno videti plezalce; ob začetku (koncu) kanala se da priti tudi v jamo, le da se je treba vzpenjati kar precej višje nad gladino vode.
Ob kanalu je vedno ogromno turistov, čeprav razen kavarne in restavracije, drugih "zmogljivosti" ni. Dodatno razvedrilo - izlet z barčico po kanalu.
In seveda ob pomolu so trgovci, ki prodajajo domače izdelke - sir (božanski, tudi s tartufi), žganja in par suvenirov. Popolna turistična ponudba. Ne glede na to, je lep kraj, kjer se lahko ustaviš za urico, ko se pelješ med Porečem in Rovinjem.


S strani Poreča zadnji kraj pred Limskim kanalom je Vrsar. Malo mesto umetnikov s čudoviti urejeno, skoraj pravljično centralno ulico in klasično jadransko obalo z marino, restavracijami in hoteli. Perfektno za kosilo.
Na drugi strani Limskega kanala pa  je že Rovinj. To pa je krasno mesto, kamor se človek lahko vrača večkrat. Vedno bo očaran.

 Pred Rovinjem je arhipelag iz 22 otočkov. Tudi se da se peljati z barčico (ah, res imam rada te vožnje z barčicami)
Mesto Rovinj je staro kakih 1500 let. Do 13. stoletja je bil tarča vsemogočih okupatorjev, dokler ni kot vsa Istra najprej je postal del Beneške države, okrog leta 1800 je postal del Avstrije, med prvo in drugo svetovno vojno je bil pod Italijo, po 2. svetovni vojni pod Jugoslavijo, v začetku 90-h let pa je ostal mesto v samostojni Hrvaški. Freddyeva nona Fanika je živela v štirih različnih državah, čeprav v živlenju se je selila le 1x  - iz Koštabone v Izolo, to je kakih 15km.... Isto je pri vseh ostalih starejših istrijanih.


Po Rovinju je lepo se sprehajati, polno je kavarnic in restavracij, trgovinic in zanimivih uličic.

Legenda pravi, da je okrog leta 800 na obalo Rovinja "čudežno naplavilo" sarkofag svete Eufemije in od takrat je cerkev v Rovinju povezana s to svetnico. Cerkev je na hribu na koncu polotoka in nekako čuva in nadzira dostop z morja do mesta. Zvonik cerkvi je grajen po vzorcu zvonika Sv. Marka v Benetkah. Cerkev je po stopnicah gor.
Ne glede na to, da je Rovinj v bistvu majhno mesto in ima kakih 3-4 ulice skozi mestni center, smo se uspeli izgubiti in je bil Freddy čisto iz sebe (seveda, sem jaz kriva, ker sem bila prepričana, da se v tako velikem mestu zgubiti se ni mogoče. Pač sem zavila v napačno ulico, ki je zavijala navrh hriba) ... Spodaj se vidi kako hitro jaz korakam in kako leti Freddy in Veri se kvari frizura :)))
 Simpatična restavracija, čisto ob vodi. Kaj se zgodi, ko je visoka voda?
Pula je malo večje mesto na samem koncu Istrskega polotoka, najbolj zanimiva je Arena. Ki je res vredna ogleda. Rimska Arena iz prvega stoletja je ena najbolje ohranjenih na svetu in je šesta po velikosti.
 Zvečer dne, ko smo bili v Puli, se je v Areni pripravljal koncert Zucchera.
Antični grki so osnovali Pulo, ki je postala cvetoče mesto šele v času Rimskega Imperija. Nato se je odvijala zgodba z menjavo držav in vladarjev kot pri Rovinju.


Mi smo uživali v raziskovanju kotičkov arene.
Pula ima res čudovito otočje praktično v zalivu pred mestom - Brioni, ki je nacionalni park Hrvaške. Nismo šli si ogledovati mesto (ni tako posebno kot Rovinj, pa še dokaj razvlečeno, čeprav tudi tu je kar precej lepih krajev). Smo se pa vkrcali na barčico, ki ponuja izlet na Brioni kar pred Areno. vse bi bilo krasno, če ne bi naši barki crknil motor in smo se vračali od prvega otoka nazaj v pristanišče le s pomočjo reklamnega jadra, ki ga imajo samo zaradi feelinga :)) So pa nas nahranili z ribicami na žaru. Tako še vedno imamo izlet v dobrem v Puli :)

3 komentarji:

  1. Hvala! Na Korčuli še nismo bili, mogoče ideja za naslednji trip..... :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Zdravo vsem. Hrvaška je država z lepim morja in krajih vredno obiskati. Jaz bi priporočal, kraje, kot so Dubrovnik, Split, Zadar in Plitviška jezera. Če načrtujete preživel počitnice na Hrvaškem bi lahko našli veliko apartmajev, počitniških hiš, sob in namestitev na tej strani http://www.apartmaji-hrvaska.si
    Odkrij Hrvaško to poletje! Upam, da se vidimo tam !! S spoštovanjem.

    OdgovoriIzbriši