My red map


visited 47 states (20.8%)
Try Neptyne, the programmable spreadsheet

sobota, 10. oktober 2020

Z avtodomom na Slovaško - 2020

Slovaška nikoli ni bila v naših potovalnih načrtih. Ampak leto 2020 je podrlo vse načrte potovanj in tako septembra namesto Grčije in celo namesto nadomestnega dopusta v Andaluziji (še ta je bil prestavljen iz marca na september, ko je prav tako odpadel). Tako v drugi polovici septembra sva se znašla na poti z avtodomom po Slovaški.


Slovaška tisti hip je bila ena od (redkih) nam dostopnih držav, nenazadnje za nas je praktično neznana. Še do 6 dni pred odhodom nisva vedela, ali zares gremo ali ne, tako se nisva posebej pripravljala. Hvala Bojanu Potočarju za vso logistiko in organizacijo, najboljši je, kar se avtodomarskih potovanj tiče.

Z manjšimi spremembami prvotnega načrta je naša pot zgledala tako, skupaj 2000 km:

-        Dan 0: Izola – Maribor

-        Dan 1: Maribor – Bratislava – Čilistov

-        Dan 2: Kolarovo –Zvolen

-        Dan 3: Čierny Balog – Nizke Tatre, Sedliacky Dvor

-        Dan 4: Muranska planina, Ochtinska jama – dvorec Betliar – Levoča

-        Dan 5: Visoke Tatre, Štrbske PlesoPribylina – Liptovska Mara

-        Dan 6: Grad Devin – Dunaj

-        Dan 7: Dunaj - Izola

 

Dan 0: Izola – Maribor. 230 km

Sonce, +27°C

Dopust se ne šteje v dnevih, temveč v urah. Takoj po službi se odpraviva do Maribora in sva tako že 230 km bližje Slovaški, kamor naju pot pelje jutri. S sopotniki se dobimo ravno v Mariboru naslednje jutro.

V Mariboru prespimo v kampu Kekec, tik pod Pohorjem, sva  v kampu lih pravi čas za sončni zahod. Tu so temperature že pod 20 °C, ozračje je že kar jesensko.

Kamp je zelo lepo urejen, temu bi se reklo »pohorski« slog. Receptorka pove, da je lastnik kampa tudi avtodomar, zato z vseh potovanj prinaša izboljšave v svoj kamp. Midva paziva edino še možno izboljšavo – WiFi lovi samo pri recepciji, lahko bi bilo vse okrog… Vzdušje je zelo prijetno, parcele urejene, sanitarije čiste, kamp je pravzaprav odličen. Pa še receptorka nama našteje kup dobrih restavracij v bližini.

Cena kampiranja (z elektriko) – 27,30 €.

Pogled na Pohorje in hotel Habakuk iz kampa:

Jaz se še malo sprehodim do Snežne arene (od kampa kakih 100 m mimo novega hotela, oz. 150 m do gondole pri hotelu Habakuk – zelo blizu in udobno). Ugotovim spotoma, da hotel Habakuk prenavljajo.


Dan 1. Maribor – Bratislava – Čilistov. 370 km

Zjutraj – sonce, +7 °C

Mrzlo jutro v Mariboru, že pomislimo, da smo s seboj vzeli premalo toplih oblačil. A sonce vse polepša. Na prvi črpalki tankamo poln rezervoar goriva, kupimo avstrijsko vinjeto za 10 dni. Slovaška vinjeta je elektronska. Se dobimo z ekipo in ob 9h štartamo za Bratislavo. 

Štajerska je čudovita:

Druga polovica septembra leta 2020 – na slovensko-avstrijski meji nas nihče nič ne vpraša, avtomobili z registrskimi tretjih držav pa kar izločajo, očitno kontrole in naročila karantene se kar izvajajo. Tri dni preden smo potovali Slovaška je izdala novi seznam »zelenih« držav, k sreči, Slovenija je še vedno na njem, čeprav številke okuženih s COVID naglo narašča v obeh državah. Čehov, recimo, na Slovaško ne spustijo več brez negativnega testa. Letos je res vse tako negotovo kar se potovanj tiče, da do dneva, ko se vrneš domov, ne veš, kaj te čaka in ali boš moral v karanteno oz. ali boš lahko sploh šel tja, kamor si se namenil.

Avstrija je še vedno zelo urejena in meni zelo všečna. Če bi kdo ponujal, kje bi želela živeti, bi bila Avstrija zelo visoko na mojem seznamu – dober standard, umirjeno, urejeno.

Pri Grazu zavijemo za Dunaj, po Avstriji vozimo približno 300 km. Še dobro, da smo pri nas natočili gorivo – v Avstriji je 1 l diesla = 1,46 €.

Ob poldan smo že pri Dunaju, s tem da smo vmes naredili pol urno pavzo. V bližini avstrijske prestolnici je veliko več prometa, še dobro, da je nedelja, da skoraj ni tovornjakov. Od tu do Bratislave je samo še 80 km. 

V mesto ne zavijamo, prevozimo po obvoznici, mimo industrijskih con in veliki rafineriji, nato pa že sledijo polja in rahli grički.

Bratislavo vidimo že zelo na daleč, med vetrnicami. Vetrnic pa je tu ogromno število, se počutimo, da smo v gozdu iz vetrnic. 

Bratislava in grad v daljavi:

Meja s Slovaško je vsega 12 km pred mestom. Prestop meje ta dan je bil prost, nismo opazili nobene kontrole. Iz Maribora do Bratislave je 3,5 h vožnje – z avtodomom, ko vozimo precej počasneje, kot z avtom.

V centru Bratislave parkiramo na velikem brezplačnem parkirišču ob Donavi, kjer že iz okna avtodoma imamo prekrasen pogled na mestno jedro.
O obisku Bratislave bom napisala post posebej.

Popoldan zapustimo Bratislavo, prenočili bomo v kraju Čilistov, 30 km južno od Bratislave v bližini Donave.

Predmestja Bratislave se pokažejo kot ne posebno premožna ali urejena, včasih imajo kar socialističen pečat. Tudi lokalne ceste so bolj »socialistične«, potrebne prenove. Primerjamo cene goriva – približno kakor pri nas 1 l = 1,014 €. Potem smo videvali tudi pod 1 €.

Iz mesta do PZA Čilistov – Stellplatz Čilistov – se pripeljemo v pol ure. Tukaj ni pravi kamp, je ograjen PZA za cca. 15 avtodomov. PZA je takoj poleg pokopališča, tako pozno zvečer nismo veliko okrog hodili 😊.

Priključek za elektriko je samo na eni strani, stranišča so zelo v redu, tuš pa je zunaj za zaveso. WiFi ne dela. Počutili smo se zelo varno, dodatni plus pa je to, da cca. 200 m proč je Donava in prijeten park ob hotelu ob reki.

Takoj poleg PZAja je rokav Donave, za njim je naselje Čilistov – samo družinske hiše, nekatere zelo lepe, nove in moderne, druge že starejše, zato pa »z dušo«, vsaka z vrtom okrog hiše. Za nove hiše opazim ceno – za polovico dvojčka iščejo 210 tis. Eur.

Čez kakih 200 m od PZA je hotel Kormoran, od tam pa v minuti prideš skozi lep park do Donave.

Reka je v tem delu tako široka, da si misliš, da je to zelo veliko jezero. Enako kot bi gledala iz Portoroža proti Savudriji. Noro. Na drugem bregu reke je že Madžarska. Zato pa je tukaj dvojezična cona, vsa imena naselij zapisana tudi v madžarščini.

K Donavi sva se odpravila lih za sončni zahod in sva bila popolnoma navdušena nad rdečim prav spektakularnim zahodom. Čudovito!


Ob reki vse do Bratislave je nasip, ki brani okoliške kraje pred poplavami, po nasipu pa je speljana prijetna peš in kolesarska pot. Zelo lepo. Edini minus – zvečer je ogromno komarjev. Smo pač ob vodi.


Prevoženih km:
Maribor - Bratislava - 340 km
Bratislava - Čilistov - 30 km

Parkirišče v Bratisavi: 48.13621 - 17.11528
Stellplatz Čilistov: 48.01366 - 17.30889

Naslednji post: dan v Bratislavi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar