My red map


visited 47 states (20.8%)
Try Neptyne, the programmable spreadsheet

sreda, 31. oktober 2018

Kaliningrad: sprehod po mestu

V Kaliningradu sva že bila večkrat in v glavnem vse najbolj zanimive točke si večkrat ogledala. Vsakokrat, ko sva spet tam, na nekatere se z veseljem vrneva, ker je lepo in prijetno in ker so postale obraz mesta.
Srce mesta je trg Zmage - resnično velik. Trg je stičišče centralnih prometnih ulic, na trgu so stavbe mestne administracije, glavna pravoslavna cerkev, Severna železniška postaja, ki oskrbuje ves primestni promet, predvsem v smeri morja in plaž. Na trgu je tudi univerza in več trgovskih centrov. Za trgom, za cerkvijo je prijeten park, kjer se za vikend znajo razstavljati nepriznani slikarji in drugi zanimivi artisti.

Promet na trgu je zelo gost in če se voziš po centru mesta, se je trga skoraj težko izogniti. Nasploh promet po mestu je zelo gost, tudi s parkirišči je kar uahtevno, moraš biti malo iznajdljiv in dinamičen. Zelo dobro in poceni se da voziti se po mestu z avtobusi, ki vozijo od zgodnjega jutra do poznega večera. Karto lahko plačaš v avtobusu in stane okrog 0,5 €. Nekoč razvejane tramvajske linije (ki so mi bile zelo všeč) počasi ukinjajo, sedaj deluje samo še 1 od 10 linij. Domačini znajo povedat, da avtobusni lobby se je bolje zapisal pri mestni upravi, zato pa tramvajske tirnice uporabljajo kot parkirišče za avtomobile.  
Križišča so v glavnem semaforizirana. Krožišč je izjemno malo, zato po centru mesta se premika po polžje.  

Opazila sva (in se nasmejala), da se Dacie v Rusji prodajajo kot Renault - Sandero, Duster, to je vse Renault. V Maroku sva vozila rentano Dacio in ne morem reči, da ni dober avto. Ampak če bi v Rusiji kupila  Reanult Duster in nekje v Evropi ugotovila, da je to Dacia, mi ne bi bilo prav :)
 Eno od velikih križišč v bližini Južne železniške postaje:
Zelo prijeten del Kaliningrada - obnovljena Ribiška vas ob nabrežju reke Pregolje. Sedaj je to čisti center mesta, nekoč pa je to bilo že obrobje. Na drugi strani hiš, ob reki, je več zelo prijetnih kavarn in restavracij.
 Na svetilnik je možno tudi priti, ravno na vrhu je majhna trgovinica s spominki. 
 Razgled v svetilnika ali kar z nabrežja reke. Kvadratna stavba je nekdanja borza, sedaj kulturni in prireditveni center.
Pod enim od treh prometnih mostov je urejen športni park. Super zamisel, igrišča so pod streho, so pa še vedno na odprtem. 
Pogled z nabrežja reke na otrok:
Na otoku nekoč je bil celoten center mesta, z več ulicami, trgovinicami ipd... Sedaj je ostala samo cerkev in veliki park.
 Pogled na nekdanjo cerkev, v kateri sedaj je filharmonija, v dvorani prirejajo koncerte na orgle.
Otok je zelo prijeten kraj za sprehode. V Parku je več različnih kipov, zelo pomemben spomenik na otoku je tudi grob filozofa Imanuila Kanta, ki je bil doma iz Königsberga.   
 Most čez reko in pogled na nekoč uničeno in sedaj obnovljeno sinagogo:
Ko sva bila tu pred petimi leti, ograja mostu je bila v celoti "okrašena" s ključavnicami zaljubljencev in mladoporočencev. Tokrat na mostu ni bilo niti ene ključavnice. Menda ključavnic je bilo za 3 tone in so jih morali odstraniti. Tudi očistiti rečno dno od nametanih ključev ;) Če bi jaz tam obesila mojo ključavnico, bi mi bilo žel, da jo odstranijo.... 
Pogled s ta istega mostu na Ribiško vas:
Nekoliko proč je Verhnee jezero in ob jezeru nekdanja obrambna trdnjava. Sedaj v tej okrogli stavbi je muzej jantarja, saj ob obali Baltiškega jezera v okolici Kaliningrada se nahaja okrog 50 % svetovnih zalog jantarja.

 Okrog jezera je prijeten park in sprehajalna pot:

En dan smo šlu na večerjo v restavracijo Nesselberg v nekdanjem gradu. Ta je malo ven iz mesta, na cesti proti letališču v vasici Orlovka. 
Zelo velika restavracija, ob vikendih prirejajo viteške predstave za otroke, imajo svojo pivovarno, pripravljajo lokalno hrano. 
To je že »fina« restavracija, ki je čez vikend polno zasedena in brez rezervacije sploh ne dobiš mesta! 
Hrana je bila res neverjetno okusna, težko je izbrati, ker ne poznamo dobro jedi, je pa bilo vse dobro. Glavna jed, sladica in pijača za 8 oseb na računu je zneslo 65 €.  Bi rekla, da je zelo ugodno. Restavracijo pa vsekakor priporočam.
V času viteške predstave za otroke vsi se pač poberejo od miz in gredo na dvorišče ali balkon si ogledati predstavo.  Sem lahko prideš za cel popoldan, ne samo na hitro nekaj pojesti.
Letos nismo veliko fotografirali ali si "turistično" ogledovali mesto, v glavnem že vse vemo, zato tudi slik ni veliko. Mesto je res prijetno, živahno, veliko se dogaja. Letos pa je bilo vse z znamenju nogometa, ki sem ga namenoma izpustila iz tega posta. Bo podrobno v naslednjem.

Ni komentarjev:

Objavite komentar