My red map


visited 47 states (20.8%)
Try Neptyne, the programmable spreadsheet

sobota, 16. januar 2016

Predbožični sejem v Haarlemu

Prvi vtis od Haarlema - to je mini-Amsterdam, majhne simpatične hišice, vse je čisto in brezhibno.
Popoldan smo se odpravili na tradicionalni predbožični sejem v Haarlemu. Ravno ta sejem so priporočali na spletu kot enega največjih in najbolj zanimivih na Nizozemskem.



Haarlem deluje kakor dekoracija v lutkovni predstavi. Veličastna stavba železniške postaje je bila zgrajena že več kot 100 let nazaj v slogu modern, okrašena je bila z keramičnimi ploščicami, kovanimi elementi, rezljanjem po lesu in velikimi poslikavami.
 Sedaj je stavba postaje neka mešanica modernega jekla in stekla, ki se združuje s staro stavbo. Trg pred postajo je ogromen in ti rabi kar nekaj časa, da se ogledaš in se odpraviš raziskovati mesto.
Ko prečkamo trg pred postajo (če ne poznaš mesta in ne veš kam iti - v vsakem mestu nič ne zgrešiš, če se odpraviš proti najvišji cerkvi, pred cerkvijo bo zagotovo trg in dogajanje), mimo kanala pridemo do peš cone. Tukaj se že začnejo stojnice predbožične tržnice, obilica ljudi pa nam pove, da s svojo strategijo, kako določiti smer ogleda v mestu, nič nismo zgrešili. Takoj se znajdemo v središču dogajanja. 
 Za še boljše vzdušje se ustavimo pri prvi stojnici s kuhanim vinom. Gluehwein v Haarlemu stane vsega 1,5 € na kozarček, proti 5 € v Amsterdamu. Tudi zato na kozarček božične pijače se ustavimo kar več krat.
Malo izven dogajanja na centrali ulici pa najdemo tudi take oaze miru. Urejeno kot kakšen dvorec. Ne vem, kaj to je, mogoče hotel ali kaka rezidenca, izjemno je lepo in elegantno.
Nekaj minut od železniške postaje in smo že na glavnem trgu Grote Markt, ki bi zagotovo lahko bil popolna dekoracija za filme o Zlati dobi Nizozemske. Trg je nastal nekje v 17. stoletju in se do sedaj sploh ne spremenil, če ne upoštevamo obilice barov in restavracij.
V senci mogočne Velike cerkve (Grote Kerk St. Bavo) iz 15. stoletja je tu še vedno vsak dan razen nedelje obratuje tržnica. Glavni notranji okras te cerkvi je bogato okrašen organ, na katerem je kot otrok igral Mozart.
 Na glavnem trgu ne manjka štantov z božičnimi okraski, izdelki domače obrti (nekateri so zelo zanimivi), s hrano in vsemogočimi idejami za darila.
 Trgovina sirov. Kot je povsod, kjer smo bili po Holandiji, sir se lahko poskuša.
 Štant z domačimi salamami.

Malo se odmaknemo od glavnega trga, se sprehodimo zadaj za cerkvijo, se poglobimo v bolj umirjene ulice in si ogledamo center mesta. Nekako si ne morem predstavljati, da je Haarlem veliko mesto (več kot 150 tisoč prebivalcev), ko pa je center dokaj kompakten, stavbe so nizke in hišice so "iz medenjakov".

 Zanimiva stavba, oz. polkna - se odprejo navzdol, tako mizica ali šank so že pripravljeni :)

Kljub kolesom, deluje, da je tu še vedno čisti srednji vek. Avtomobilov v centru tako ali tako skoraj ni.
Kolesarjev pa je ogromno, tako kot povsod na Nizozemskem. Presenečam se, da ob hladnih in mokrih zimah, ob turobnih kratkih dnevih ne prenehajo kolesariti. Meni je nepojmljivo, da bi se pozimi odpravila kam s kolesom, pa je pri nas veliko bolj toplo.

Stavba, kjer je včasih stala uradna tehtnica. Stavba je tik ob reki Sparne in ravno na ulici, ki od reki vodi k tržnici. Tako včasih dostavljeno na ladjah blago so lahko tehtali tukaj. Trenutno v tej luštni stavbi pa je restavracija.
 Haarlem je že 800-900 let nazaj nastal kot pristanišče ob prometni reki Sparna, ki je povezovala sever in jug. Naziv Haarlem se prevede kot "visoko mesto na pesku, pokrito z drevesi". Haarlemčani se niso izognili srednjeveškim bitkam, zato svoj čas je mesto obkrožalo visoko obzidje in že takrat je bilo izkopano več kanalov, ki so poleg regulacije nivoja vode imeli vlogo obzidnih obrambnih jarkov. Od obzidja sicer do sedaj ni nič ostalo.
 Lesene hiše srednjeveškega Haarlema so večkrat gorele, mesto je preživelo tudi veliko kugo, ampak z veliko tekstilno industrijo, ladjedelnicami in pivovarnami je to bilo bogato in uspešno srednjeveško mesto. Iz tistih časov so v mestu ostali tudi Bruin cafe - "Rjave kavarne". Kavarna tukaj pa ni samo kavarna, to je hkrati tudi pivnica. Poimenovane so "rjave", ker v mnogih desetletjih so stene in stropi kavarn postali povsem rjavi od cigaretnega dima. V taki kavarni ponavadi ni glasbe, je pa to mesto, kjer poleg pijače lahko prebereš časopis, se srečaš s prijatelji in seveda piješ pivo.
 Kratek sprehod ob reki Sparne. Podobno je Amsterdamu in hkrati je drugače. Hiše so nižje in so širše.

 Za tiste lepe belo-rdeče hiše ob mostu pozneje najdemo oglas v nepremičninski agenciji - se prodaja za nekaj več kot 500 tisoč Eur. No, lokacija je dobra, pa še veliko je ...

Se vrnemo nazaj proti tržnici, prijetno in lepo mesto.  Kavarne, restavracije, vse je polno.

Ko se stemni, na trgu je še več ljudi, a je prijetno praznično vzdušje.
 Še zadnji nakupi, kozarček gluehwein-a in se odpravimo nazaj proti železniški postaji.

 Zanimivo, da je nizozemski Haarlem dal ime znanemu New-Yorškemu getu Harlemu.
Slovo od Haarlema in se vračamo v Amsterdam.
Če povzamem, je Haarlem prijetno mesto, kot najbrž vsa ostala na Nizozemskem, center je simpatičen in kompakten, predbožična tržnica je velika, vsekakor veliko večja kot v Amsterdamu. Ali se splača priti samo zaradi tega v Haarlem? Najbrž ne, sploh pa če časa ni na pretek. Nismo šli noter v cerkev, tukaj je tudi nekaj muzejev slikarjev, ampak razen tega, vse je precej podobno temu, kar bomo videli tudi po drugih mestih po državi. Naš razlog je bil samo obisk tržnice, da ujamemo nekaj prazničnega vzdušja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar