My red map


visited 47 states (20.8%)
Try Neptyne, the programmable spreadsheet

petek, 13. november 2015

Dubrovniški otoki

Dubrovnik ni samo staro očarljivo mesto. V okolici Dubrovnika je še veliko za raziskati. Med tem je tudi več otokov, grebenov in skal, ki varujejo Dubrovniško obalo in pristanišče pred močnimi mediteranskimi vetrovi, pa tudi pred pirati v času Dubrovniške republike. Sedaj na otoke gledamo le še z vidika čarobnih plaž, mirnega okolja, čudovite narave pa tudi prijetnih otoških naselij. Otoki dubrovniškega arhipelaga so zanimiva in nezahtevna destinacija za kratke izlete v času počitnic v Dubrovniku, saj so dobro povezani z mestom in hotelskimi kompleksi z ladijskimi linijami in kopico organiziranih izletov.
pristanišče na otoku Lokrum

Kar sredi mestnega pristanišča v Dubrovniku sva se odločila za hiter skok na Lokrum, nenaseljen otok vsega 10 minut plovbe z ladjico iz mesta. Izleti po morju so zmeraj prijetni, otoček pa je zelo očarljiv. Po vsem otoku so speljane sprehajalne poti (avtomobilov tukaj ni!), dolžina obalnega pasu je le 5 km. Vse je v cvetju in sva zelo honey-moon razpoložena :)

Lokrum je zelo priljubljena poletna destinacija za izlete in sprehode, vendar je hkrati skrivnosten kraj zajet v legende in pripovedi. Tisoč let nazaj naj bi Dubrovničani postavili na otoku cerkev in samostan. Vse je bilo porušeno v močnem potresu, ki je prizadel Dubrovnik in okolico v 17. stoletju.
Po legendi naj bi ob otoku je doživel brodolom Richard Levjesrčni, ko se je vračal s križarskih pohodov. V zahvalo za to, da se je rešil, je zgradil na otoku cerkev. Ni čudno, da je utrpel tukaj brodolom, obala je povsem skalnata, ponekod so skale zelo zelo visoke, ponekod so to samo ostri čeri...
 Ob visokih skalah opazimo naravno okno, do katerega se lahko pride zelo blizu. Izjemno, lepo, neobičajno, impresivno. Ko pogledaš skozi "okno" ven, prepad do morja je še vsaj 30 metrov (ali se mi je to od strahu tako zdelo? :))

Dodobra raziščemo okolico okrog naravnega okna. V bližini opazimo, da je cela snemalna ekipa, se odločimo, da snemajo kak film...

Na otoku praktično ni zgradb. Moderno arhitekturo zastopa manjši bar v bližini pristanišča, v senci dreves. Čudovit kraj!
Od skalnate obale zavijemo v senco dreves, po poti se kar sprehajajo pavi in brez zadržkov pozirajo fotoaparatom. Turistov sploh se ne bojijo. Kljub temu, da barčica nas je pripeljala na otok kar nekaj obiskovalcev, smo se vsi tako porazgubili po otoku, da se le redko kje srečamo.


Otok je naravni rezervat in njegova posebnost je slano jezero, imenovano Mrtvo morje. Jezero je povezano z odprtim morjem in se v jezeru lahko kopa.
Nekje na otoku bi morale biti tudi lepe peščene plaže, ampak midva jih nisva našla... Niti sploh jih nisva iskala :) Kjer koli sva se približala obali, je bilo polno skal... Južna obala je zelo strma in nepristopna.
Na videz od daleč je Lokrum majhen otok. Ko se tam sprehajaš, je zelo velik, nikakor ne moreš vsega ogledati. V senci dreves zagledamo neko stavbo. Presenečeni - ali tu kdo živi? Po potresu (precej pozneje) pa na Lokrumu so se izkrcali Napoleonovi vojaki, ki so zgradili tu utrdbo Fort ROYAL. Pozneje je Lokrum kupil avstrijski nadvojvoda Ferdinand Maksimilijan Habsburško Lotaringski. (že takrat so lahko kupili otoke... Kdor lahko  - lahko...). Vojvoda je dal zgraditi na mestu nekdanjega samostana dvorec in okrog je uredil prelep botanični vrt, kamor je pripeljal tudi veliko rastlin iz tujih dežel. Botanični vrt sedaj slovi bo bogati zbirki kaktusov, sončnic in evkaliptusov. Fantastičen je!
V stavbi pa je prirodoslovni muzej.
Med "kurenti" :




Botanični vrt je precej velik, zelo lepo se je tam sprehajati, otok je vsekakor vreden obiska. Midva sva se zadržala tukaj približno 3 urici, lahko bi bili dlje, a sva se morala prilagoditi urniku ladjice nazaj do Dubrovnika. Za imeti v mislih tudi to, da na otoku ni nobene trgovine, samo tisti barček, tako vsaj plastenka z vodo ne bi bila odveč sredi poletja...
Na nasprotni strani Dubrovnika (v primerjavi z Lokrumom) so Elafitski otoki, ravno nasproti našega kampa. Celodnevni izlet z majhno ladjico na tri od petih otokov sva lahko kupila kar v našem kampu. V ceno izleta (okrog 25 €) je vključeno tudi kosilo na enem od otokov. Ladjica nas je pobrala kar na pomolu na plaži kampa in tako sva se odpravila mimo nešteto otočkov, skal in grebenov do naseljenih Lopuda, Koločepa in Šipana. Še dva od Elafitskih otokov Jakljan in Olip pa nimata stalnih prebivalcev.
Nekoč to otočje so naseljevali jeleni, zato so dobili tudi takšno ime - Elaphos po grško pomeni jelen in izvira še iz antičnih časov. Na otoke z veseljem "bežijo" turiste in prebivalce Dubrovnika zaradi nedotaknjenih lepot, prelepih plaž in parkov.
Najprej smo pristali na Koločepu, najmanjšem med Elafitskimi otoki. Na otoku sta dva naselja, nekaj cerkva in ostankov antične in srednjeveške arhitekture, dolina, kjer uspevajo oljke in agrume in hotelski kompleks ob prelepi plaži v polokroglem zalivu.

Po otoku je speljano več sprehajalnih poti, tudi do najvišjega hriba 125 m, kjer je postavljen križ. Otok je zelo zelen, kljub temu, da na otoku ni nobene vode - ni niti reke, niti jezera. Dolga peščena plaža je čudovita, ni čudno, da je otok tako priljubljen.
Dva člana posadke na Kolumbovi ladji Santa Maria sta bila doma s Koločepa. Najbrž sta najbolj znana prebivalca na otoku :)

Na Koločepu sva se zadržala v bližini plaži in bližnjem naselju Donje Čelo.
Izlet z ladjico je tako sestavljen, da kapetan nam je na vsakem izmed otočkov povedal, koliko časa imamo za oglede. Ob uri pa smo morali biti na pomolu.
Naslednji je bil Šipan, največji in najbolj naseljen otok med Elafitskimi. Na otoku sta dva večja naselja - Šipanska Luka in Suđurad, kjer smo pristali. Med naseljema je velika dolina, kjer gojijo oljke, agrume, fige, tudi vinsko trto.
Suđurad je absolutno prelepo mestece, kot iz škatlice. Idilično, pravo dalmatinsko. Zelo nama je bilo všeč. Žal, pa ravno na Šipanu naš kapetan nam je odmeril najmanj časa, tako nisva se podala kaj preveč raziskovati, tudi nisva bila pripravljena. Krasno je, kadar na točki, kjer se izkrcaš, stoji kaka info tabla z opisom lokalnih zanimivosti in zemljevidom, kje jih najdemo. Na Šipanu je več srednjeveških cerkva, celo ostanki utrjenega dvorca. A moraš vedeti, kje iskati.
Še tisto malo časa, ki ga imava, se dava v kavarnico na vodi in uživamo v pijači in fantastično lepih panoramah in okolici. Nič posebnega nisva videla tukaj in sva videla čisto zadosti, da sva se imela krasno in sva se zaljubila v ta kraj!

Pristanišče v Suđuradu na Šipanu:

Tretji otok, ki smo ga obiskali, je Lopud. Leži nekako med Koločepom in Šipanom.
Naselje Lopud, kjer smo se izkrcali, je pravo turistično naselje - trgovine s spominki, apartmaji, restavracije, celo 3 hoteli.
Na Lopudu smo imeli največ časa, tudi kosilo v lokalni restavraciji. Za kosilo, ki je že vključeno v ceno izleta, nisva pričakovala nobenih kulinaričnih presežkov, a riba je bila sveža in okusna, vino pitno....
Se odpravimo malo raziskati otok, kamor so se v davnih časih zatekali Dubrovničani pred turki. Zaradi izvirov vode v dolini na otoku je veliko nasadov oljk, sadovnjakov in vinogradov.
Tako na Lopudu je kar precej zgodovinskih ostankov, od cerkvic in obrambnih stolpov do samostana in obzidja. V samostanu se shranjuje dragocena umetniška zbirka.

Najbolj znan Lopud po čudoviti peščeni plaži Šunj na jugu otoka, ki je zavarovana pred vsemi vetrovi, razen pred jugom. Prelepa plaža je tudi ob mestu in zalivu Lopud. Ker imava časa na pretek se kopava in se sončiva in lenariva... Čudovit dan, sploh pa imam rada taki izleti z ladjo sredi poletja, nekaj novega vidiš, dovolj je časa za vse - za raziskovanje, pohajanje, pijačo, kopanje .... Krasen dan. Če boste kdaj na tistem koncu in boste imeli prost dan - vsekakor priporočam tak izlet!

 Začetek poročnega potovanja:
Z avtom in šotorom od Izole do Dubrovnika in nazaj
Dubrovnik

1 komentar:

  1. Odličen potopis in če ne bi napisala kje si bila, ne bi verjela, da "samo" pri sosedih. Od vseh teh otokov sem bila samo na Lopudu, spomini so lepi in z lahkoto bi se vrnila.
    Sicer pa pohvale za lep blog, občasno kaj pogledam.

    OdgovoriIzbriši