My red map


visited 47 states (20.8%)
Try Neptyne, the programmable spreadsheet

petek, 30. november 2012

Kotički Hrvaške Istre - dež v Motovunu

Motovun je manjše mestece v centru Istre in leži na 277m strmi vzpetini. Se je nama zdelo, da oblačni dan ne more vplivati na naš izlet. He-he, dokler se ni ulilo...
Iz doline reki Mirne se cesta strmo vzpenja na hrib.

Parkiramo se ob pokopališču in po dokaj dolgi ulici se sprehodimo do mesta.


Nekaj hiš je zelo simpatičnih. Preseneti pa nas to, da na vsakem koraku je trgovina ali manjši "gift-shop", ki prodaja lokalno vino, olje in predvsem tartufe.
Zgleda, da je Motovun mesto tartufov. Prodajajo tudi ogromno sitov s tartufi, olja in raznoraznih tartufat. Ker nas je pregnal dež, nisva uspela ničesar poskusiti ali kupiti. Bo za naslednji obisk.
Zadnje čase Motovun je postal znan tudi po poletnem filmskem festivalu, ki ga je v mesto pripeljal hrvaški režiser Rajko Grlić.

V srednjem veku Motovun je bil obdan z obrambnim obzidjem, ki se je tudi zelo dobro ohranilo in se danes po njemu moč tudi sprehajati.
Vhod v mestno jedro skozi taka vrata. Takoj se počutiš, kot da si na prizorišču kakega filma in zdaj-zdaj se bodo mušketirji pognali galop :)
 Skozi še ena vrata se pride tudi do glavnega trga.


Nasproti cerkve na glavnem trgu leži Komunalna palača, grajena v 12. stoletju. Komunala v palači? :)
 Na glavnem mestnem trgu stoji trdnjava - zvonik iz 13. stoletja. Ob trdnjavi je baročna cerkev svetega Stjepana zgrajena leta 1614 na mestu starejše cerkve po načrtih beneškega arhitekta Paladia. .

 Muca iz Motovuna. Bellissima!!
 Tukaj je že začelo deževati, zato si mesta zaprav nismo niti ogledali. Še izpod strehi grajskih vrat pokukali kakšen je ta Motovun in če se splača se vrniti sem še enkrat.
 No, deluje lepo in posebno. Predvsem pa nismo videli večjega dela mesta.
 Še hiter pogled na okolico in brž do avta, brez sira in tartufov, brez fotk iz Motovuna, brez čajčka v mestni kavarni.... Nič kot se vrniti še enkrat.

Ni komentarjev:

Objavite komentar