My red map


visited 47 states (20.8%)
Try Neptyne, the programmable spreadsheet

petek, 30. november 2012

Kotički Hrvaške Istre - fotogeničen Grožnjan

Vasica Grožnjan se skriva v zaledju Istre, Buje so le 8 km proč. Grožnjan slovi kot mesto umetnikov, konec novembra pa je to mesto lepih muckov. In to zelo fotogenično mesto.
Tako se prikaže, ko se vzpenjaš po lokalni cesti:
Še pred vstopom v mesto ugotovimo, da tu zraven gre famozna Parencana. Zato je tudi logično, kako se je mesto razvijalo v začetku prejšnjega stoletja in zakaj sedaj nam deluje čisto odročno.
Predori na Parencani so še vedno zelo vzdrževani, najbrž bi bilo zanimivo prevoziti Parencano s kolesom ali skuterjem... Ob cesti pa poleg prenovljenih modernih hiš, so ruševine starih hiš, ki so že čisto zaraščene.
Samo mesto Grožnjajn je slikovito strnjeno naselje na vrhu hriba, ki so ga pred propadanjem rešili tako, da so stare hiše oddali umetnikom in za raznorazne kulturne dejavnosti. Tako v mestu je sedaj preko 20 galerij in ateljejev, poleti živi filmska šola in veliko raznih prireditev...
 Najprej ob vhodu v mesto vidimo dvorec bivših lokalnih vladarjev (nama ni deloval kot dvorec... pač, malo boljša stavba :)) in cerkev Vida, Modesta in Krešencije.
 Zvonik sega še 36m navzgor.
 Dvorec in cerkev so stari že 600-700 let, zidove poraščene z mahom najbrž prav tako... So videli še lov na čarovnice.
 Dvorišče dvorca. Sedaj je tu glasbeni center.
 Ena "glavnih" uliv Grožnjana.
 Fontik z ložo iz 14. stoletja. Nekoč so tu bili sodišče in zapor, v prvem nadstropju pa je bilo skladišče žitaric, kjer so čuvali tudi "glavne" mestne uteži. Danes je tu galerija Fontikus in Info-center.
 Mestna vrata, kjer se od leta 1360 nahajala "Hostarija" - taverna za vojake. Škoda, da danes je ni več.
 Takoj, ko stopiš skozi mestna vrata, ugotoviš, da "zunaj" ful piha....
 Čeprav je mesto zgrajeno na vrhu hriba in se hiše tesno držijo ena druge, mesto je presenetljivo zeleno in spomladi tukaj najbrž vse cveti. Midva sva bila konec novembra, ko so barve bile bolj rumene :))
Vsaka hiša in vsaka ulica so tako zanimivi, da fotograf tukaj se lahko zgublja ves dan. Po mojem mnenju je Grožnjan eno najbolj fotogeničnih mest, poleg Benetk in Bamberga.
 Tlakovane ulice, kamnite hiše in okus in slog umetnikov naredijo mesto edinstveno in očarljivo.
 Na vsakem koraku srečaš sledi umetnikov in njihove kreativnosti.  Navadni prebivalci v običajnih mestih nismo dovolj kreativni? Ali nismo dovolj pogumni, da bi svojo kreativnost postavili na ulice?
V centru Grožnjna je celo park s kamnito pečjo in sigurno poleti se da tukaj zelo dobro pojesti. Ob tem zraven je še plesišče in scena. Freddy se je spomnil, da v Grožnjanu poleti je ogromno prireditev in koncertov.

 Kavarna na trgu Cornera.
 Če se bo kdo kdaj spraševal, kam na fotografski izlet - izključno Grožnjan!!
Nekateri uličice so temačne in skoraj strašljive, še posebej, ko se sramežljivo novembrsko sonce skrije za oblake.
Kostanji so pa krasni po celem mestu! Kako jim je uspelo jih obdržati?? Predvsem slednji naredijo jesensko vzdušje v mestu...
Prvi zapisi o mestu segajo v leto 1103, pozneje je bilo mesto celo upravno središče zahodnega dela beneške Istre.
 V začetku prejšnjega stoletja (časi Parencane) je tu živelo 1500-1600 prebivalcev, zadnjih 30 let ne presega 200 ljudi. Mi smo srečali morda 2 prebivalca in še 1 turista :)
 Luči po mestu.

Prazne ulice, najbrž je kriva pozna jesen. Ateljeji so zaprti, turistov ni. Poleti pa mora biti prav zanimiv vrvež in vzdušje "boheme"... tako si to predstavljam...
 Novembra pa samo midva delava "gužvo" po cestah in trgih :)
V tako malem mestu raste presenetljivo ogromno rastlin, za nekatere niti ne vem, kaj so... Kot je ta roza-vijolična roža.
Ali te ribezu podobne sadeži. Rastlina pa pleza po stenah.
 To pa so kiviji :)
 Šipek. Ogromen.
 Kaki. Polno ogromno drevo!
 Trte fragole. Saj je bilo še nekaj grozdja, se pa skriva med listje.

V mestu skoraj ni srečati prebivalcev. Zato pa smo srečali nekaj psov, ki so bili kar "razigrani" :)

 Freddy se je zakljubil v ta kotiček. Res je strašno simpatičen.
Ob hišah je veliko trt, še več jih je na okoliških hribih. Na neki tabli je pisalo, da je Grožnjan tudi mesto vina in oljčnega olja. Tako kot vsako mesto v Istri :)

 Pod voltom prideš do stare kovačnice.
Na tabli ob stavbi je napisano, da je stavba iz leta 1406 in je bila zmeraj v lasti mesta, ki jo je oddajalo v najem kovačem. In tako hiša je dobila svojo zgodovino.


 Še vedno stara kovačnica. Čudovit kotiček.

 Popolnoma kamnita tlakovana ulica, ampak kako zelena!!
 Vsak pogled je čudovit!
 In je polno zanimivih detajlov. Umetnikom res ne zmanjka domišlije!
 Kaj dela človek na oknu? :)
 Zakaj so tako krogi vzidani v steno? Za privezati konje? Kaj pa v višini drugega nadstropja???

Še vedno ta "zelena" ulica. Če ne bi prebrali, da tu živi skoraj 200 ljudi, bi bili prepričani, da je to Hollywood in je mesto samo dekoracija iz filmov.



Ko je lepo vreme in čisto nebo, se vidi vse do obale morja, ki je oddaljeno dobrih 10 km.
 Še en dokaz, da tu živijo umetniki.
 Ne more manjkati hrvaška zastava.
Mi smo sicer ostali prepričani, da Grožnjan je mesto mačk. Srečali smo jih več kot smo srečali ljudi. Vse muce pa so tako lepe, njegovane, razvajene... se vidi, da jih tu imajo radi.... In z veseljem so se nastavljale fotoaparatu. Razen, seveda, tistih, ki so dremuckali...

Tega zlatega mucka pa za malo, da ne bi odpeljali domov.... Zaljubil se je v Freddyja in Freddy vanj. O, kako sta lepa!!! :)))
Nedvomno je, da se bova vrnila v Grožnjan spomladi ali poleti, ko bo vse zaživelo. Pa še tako blizu je.

Ni komentarjev:

Objavite komentar