My red map


visited 47 states (20.8%)
Try Neptyne, the programmable spreadsheet

petek, 16. november 2012

Kampiranje na Krku (poletje 2012)

Ko je zunaj megleni november z vetrom in mrazom, prav zdaj je posebno lepo obujati spomine na poletje in kovati načrte za nove poti. Svoj prosti poletni teden sva peživela na Krku, kot že zadnjih nekaj let. Ker se enostavno tam imava lepo in si napolnimo baterije za dolgo zimo.
Že pet let zapored hodiva na Krk v kamp Politin. Prvič čisto po naključju (ker spada v isto verigo kampov kot kamp v Dubrovniku, kjer sva takrat kampirala, pa še blizu nam je), zaljubila sva se v ta kamp, ugotovila, da v FKK kampih se počutiva super, Krk je krasen otok in je vedno kaj za videti, tudi če ne ležiš na plaži.


Naša parcela, št. 35
Roko na srce, ležanje na plaži je glavni razlog, da hodiva tja. In morje je kristalno čisto, julija tudi običajno toplo. Razen, seveda, letos; edini teden, ko je bilo bolj hladno in je deževalo, je bil ravna ta, ko sva bila na dopustu. Hm, dopust moram najaviti v službi že novembra, kako naj vem, kakšno bo vreme julija???? Zato letos sva imela kar precej časa za pohajanje okrog... Tudi prav.
Mesto Krk, vsaj njegov center sva že v teh letih prehodila po dolgem in počez. Prijetno mesto, ampak nič več od tega, čeprav se ponaša s 3000 let zgodovine. Vela Placa je najlepši trg, kjer je vedno živahno, ob starem mestnem obzidju. Prav tam je kavarna, kjer se obvezno ustavimo na kavici ob vsakem obisku mesta.
* ne morem razumeti zakaj jasno prikaže samo prvo sliko, ostale pa med tekstom so zameglene, ko pa klikneš katerokoli sliko, se pokaže, da je s sliko vse ok... še ugotavljam...
Od tu so blizu trgovine in sam stari center mesta. Skozi ulice se sprehodiš do cerkve, z obzidja pogledaš v zaliv ob mestu in si že v pristanišču, od koder ena za drugo plujejo zjutraj barke, ki vozijo doustnike na okoliške otoke ali na kopanje v zakotnih zalivčkih. Definitivno, tak izletek je božanska popestritev dopusta. Dogovoriš se kar v pristanišču, kosilo že vključeno v ceni. Zato naslednji post bo o takem izletu  (Izlet z barko).
 V Krku je poleti presenetljivo veliko turistov, saj hotelov, kampov, sploh v mestu ni zaznati. 2 kampa sta na obrobju mesta (tudi naš Politin je kakih 3-4 km iz mesta), en hotelski kompleks in to je to. precej private apartmajev, a vseeno se vsakokrat sprašujem, - le kje spijo te ljudje in kakšen mir je tu pozimi....
Eden oblačnih in hladnih dni se odpravimo raziskovati severno stran otoka - tisto, ki gleda proti celini. Najprej se zapeljemo do mesteca Dobrinj, ki šteje vsega 2 ulici in morda še nekaj slepih ulic. Dobrinj stoji na vrhu hriba in zgleda, kakor, da bi uličice začele spolzeti proti dol...
V mestu je dve gostilne, ena je prav prijetna :), par trgovinic in čudovit razgled na zaliv. Tukaj sem tudi prvič videla kivi, kako raste na drevesu. me je kar presenetilo, nikoli se nisem niti vprašala kako rastejo kivi. Tako.
Ko se po vijugasti cesti spustiš do zaliva, se zapelješ do zanimivega kraja Soline. Soline ležijo ob obali zaliva, kjer najbrž voda precej niha med plimo in oseko. In tako, ko je vode malo, ostajajo na "plaži" blatne mlake. Včasih so tu pridobivali sol, ki so jo menjali za druge dobrine po bližnji Hrvaški. Sedaj ostaja samo blato (mogoče tudi sol, le da to, kar smo videli, nikakor ni primerno za v juho).  Zanimivo je, da to solinsko blato je zdravilno. Ne vem zakatere bolezne, mogoče je bilo celo kje zapisano. Nas je presenetila množica ljudi, ki se je v blatu dobesedno kopala in se z njim mazala... Od starih do otrok, ne glede na kislo vreme.
Mene je tudi mikalo, mogoče naslednjič. Tokrat nisva bila pripravljena.
 Gospod najbrž tudi se ni pripravil, se je pa znašel. Tip je naš idol! :)))
Sicer Soline manjše naselje ob obali z nekaj apartmaji in hotelom, videli smo market in gostilno. In ne vem, če je kaj več od tega. ja no, blatne kopeli :)

Se zapeljimo iz Solin naprej po lokalni cesti, ob obali in skozi hribe, kjer pogosto piha (na drugi strani morja je že Velebit, ni daleč niti Senj, znan po burji). Zanimive panorame, se ustavimo za fotografiranje, brez tega ne gre.

 Obstaja tukaj svoja legenda - različica Romea in Julije. Franu in Lijani družbene norme in soslovne razlike onemogočali, da bi svojo ljubezen priznali tudi pred zakonom. Na begu od tistih, ki so bili proti ljubezni mladega para, sta našla svoje zadnje počivališče v "modrem grobu" - v zalivu spodaj. Legenda je postala tema mnogin narodnih pesmi in celo kiper v vasi v bližini ju je izlesal iz kamna, da se ljudje zamislijo.....



In na taki skoraj surovi površini se skriva zelo lepa jama - jama Biserujka. Vhod v jamo pokriva le majhna hišica, kjer je samo prodajalna kart. Za simpolno plačilo dobimo vstopno karto in dovoljenje, da gotografiramo.
Sicer pa v jamo se kar spustiš po stopnicah, če ne bi bilo hišice, bi bila to kar ena odprtina na dokaj ravnem hribu. Jama je dolga 110 mestrov, ohranili so jo kar se da naravno, postavljeno je le nekaj luči in v speljana pot za ogledovalce. Ko hodiš po površju, si niti ne moreš predstavljati, da je od spodaj taka jama. Kaj če se en dan vdre???
V jami živi eden najmanjših rakcev - velik je vsega 5mm. 
Tudi jama ima svojo legendo - da so v njej skrivali svoje zaklade gusarji, saj je tik nad morjem. Menda, zaklad do sedaj še ni najden, zato vsi imamo možnost.....
Za tako odročen in skoraj da neznan kraj, jama je kar precej obiskana.Najbrž zaradi oblačnega vremena.
Ob tem obisku na Krku sva obiskala še Malinsko, prej nikoli nisva tja zavila. In sva imela prav :)
Običajno mestece ob morju, ki je zaradi dokaj dolge plaže postalo oblegano s turisti in kjer vsak se trudi kaj zaslužiti v kratki turistični sezoni. Plačljiva parkirišča, kup nezanimivih spominčkov, običajna ponudba barov in trgovin ob pristanišču. Mogoče sva bila tam v napačnem trenutku in nisva ujela čara tega mesta.

Ker je prvi vtis je tisti, ki največ šteje, se bojim, da v Malinsko se ne bova nikoli vrnila.
Na žalost, zdaj vprašljiv je celo naš Politin. menda vodstvo se je odločilo, da z naslednjim letom bo kamp postal eden od mnogih navadnih kampov in ne bo več FKK. In če bo temu res tako - adijo mir in tišina, red in čistoča, vljudnost in kulturnost; od kopice prekurjenih na soncu najstnikov in družin z otroci si res ne moremo obetati miru, kot je bilo do sedaj. Žal, bova si mogla najti nov kraj za "ležanje na plaži"...... 

Ni komentarjev:

Objavite komentar