My red map


visited 47 states (20.8%)
Try Neptyne, the programmable spreadsheet

sobota, 3. november 2012

Kamping @ Hrvaška

Letošnje poletje sva samo še nadaljevala, kar sva začela že lani - več kratkih skokov v Istro, kampiramo samo po 2-3 dni, glede na to, da dolgih dopustov poleti pri meni ni predvideno (joj, kdaj grem v penzijo?? ;)). V celem poletju, žal, še vedno ostaja samo 1 teden, ki ga lahko lahko počitnikujemo v enem kosu (tudi letos, tradicionalno, na Krku). Vse ostalo pa so službi "ukradeni" mini-dopustki, ki pa tako zelo pašejo, da lahko sploh malo odklopiš in se prebiješ do konca sezone. (he-he, kakšen uvod, se vidi, da je boleča tema?)
poletni HR mix
Še dobro, da živimo dejansko v Istri in do najbolj oddaljenega kampa imamo max uro vožnje.
Druga polovica junija je že zelo topla, tudi morje se je segrelo (takrat še nismo vedeli, da bo poletje dolgo in suho, z izjemo tedna, ko greva na Krk), zato najdeva 3 dni in pobegneva do Rovinja, natančneje - v Valalto. Prepričana sva, da bo kamp še prazen, saj počitnice sploh se še niso začeli, pa tudi vreme komaj komaj se je malo ustalilo. Ha, komaj sva našla primerno parcelo! In to sosednjo od tiste, ki sva jo imela lani - v kampu s 5000 parcelami! Naši sosedje zgoraj letos so bili iz Litve (rdeč šotor), ki sta znala čebrnjati dolgo v noč. Le kaj si imajo toliko za povedat??? Sva bila vesela, da sta hodila dosti okrog , tako vsaj čez dan je bil mir.

Testirala sva našo novo pridobitev - tista obešena belo-zelena zadeva, isti princip kot mreža, v kateri ležiš, samo, da tu sediš. Zakon! Ni lepšega zvečer kot zlezti v mrežo, vzeti knjigo, srkati sladki muškat ali kozarček penine....
V Valalti še vedno ne sprejemajo rezervacij parcel, prideš, vzameš kar je prosto in, če hočeš, se potem prestavljaš, če najdeš kaj lepšega. Ker mi hočemo biti blizu plaže, pa da je lepa senčka, pa da ni galame in da nismo čisto v zakotnem kotu, si težko kaj najdemo :) Ampak najdemo. Ker je kamp ogromen, je treba hoditi peš ali še bolje - se peljati s kolesom.
na koncu "naše" ulice je že plaža
Valalta, ne glede na vedno zasedene parcele, plačljivo toplo vodo, dokaj na daleč postavljene priključki za vodo in elektriko, vseeno ima tako vzdušje, da je tam enostavno prijetno bivati. Če želiš - imaš mir in si na plaži ali svoji parceli, če pa te je volja se zabavati ali kam iti - no problem, vse možnosti so, od bazenov do žive glasbe in izletov.
Če greva kampirati za tako kratek čas, ven iz kampa sploh ne greva, hvala bogu, imajo trgovine in kako restavracijo kar v kampu, tako dosti fotok tu res ne pridelava :) Samo uživamo.

Naslednji kamp je bil Koversada, na drugi strani Limskega kanala (nasproti Valalte), takoj ob Vrsarju.
Vrsar

Vrsar
V začetku julija v kampu je bilo še ogromno prostih parcel, tudi zelo prijetnih. Midva sva se sicer takoj zafrknila - čez dan parcela je bila krasna, vse sva imela na pregled, zvečer pa se je izkazalo, da najbrž edina luč v kampu stoji ravno nad našim šotorom... Nekaj je Freddy čaral, da je bilo vsaj malo teme... Tukaj parcelo lahko rezerviraš vnaprej, nobenih težav.
Zanivo in blazno lepo je v Koversadi to, da kamp ima čisto svoj otok - dostopen po mostu s kolesom ali peš. Z avtom sicer ne pustijo, lahko pa kampiraš kar na otočku s šotorom - vso opremo ti odpeljejo tja, se postaviš, kjer ti je všeč, lahko takoj ob morju, vse povsod je lepa senca. Imaš pa lih tako elektriko, le za vodo nisem prepričana. So pa WC-ji in vse kar mora biti.
 Prav na otočku, takoj ko prideš z mosta na desno, je najlepša plaža v kampu. Božansko čista voda in mivka z nekaj velikimi okroglimi kamni. Sicer pa "celinska" obala kampa in zunanja stran otoka je zelo skalnata, hoditi brez copatk ni mogoče, anzi - hoditi sploh ni mogoče, zato so naredili tlakovano plažo in dostop v morje s pomolov ali stopnic. So pa precej veliki valovi, saj buta direktno z odprtega morja. Če pa prideš na otok na plažo dokaj zgodaj, se lahko dobijo placki, ko si čisto sam na plaži, saj imaš mesta lih zase, vse okrog pa so ostri čeri.
 "Krokodil" na plaži nam je pojedel breskvo....
 Sončni zahodi v Koversadi so tudi fantastični - sonček zahaja ravno nekam za otoček. Vsak dan pri mostu se zbira kar precej ljudi, ki to občudujejo.




Sicer nam je delovala Koversada kot zelo miren kamp, vse usluge so na nivoju, ampak zaradi slabih plaž nekako "ni potegnilo".
Ko se pelješ v ali iz Koversade, pa je must se ustaviti na eni od razglednih točk ob Limskem kanalu, pogledat ta čudež narave ter ne nazadnje kupiti domač sir (tudi s tartufi) in nekaj žganja, tokrat je padlo nekaj orehovega. :)

Limski kanal

Limski kanal
Konec julija sva prebila na Krku, o temu bo posebej post.
V začetku avgusta pa smo šli  družinsko v običajen kamp za družine. (Drugače pa hodiva v FKK kampe, kjer so ljudje bolj uvidevni in kulturni, je manj kaosa in galame, pa tudi kopalk ne rabiš :)) S 16-letnim sinom pa smo raje kampirali v običajnem "oblečenem" kampu. V Istri "običajen" kamp - je ogromno mesto ob morju. Ker takih kampov tu je posejano na vsakem koraku, smo se odločili, da gremo v Lanterno, ki je nam najbljižja in popolnoma nam ustreza. Ho-ho, pri 9000 parcelah niso imeli niti ene fraj!! Seveda, začetek avgusta! naslednji kamp - Zelena Laguna, parcel ni, receptorka pravi, dajte se zapeljati skozi kamp, imamo free cone - če najdete kam postaviti šotor - lahko ste tam. Še kaj! Da bi se gužvali nekomu pod bokom, ali še slabše - da bi se nekdo postavil v našo "auro"- ne, ne!
Naslednji kamp - Bjela Uvala (sosed Zlene Lagune). Vprašamo receptorja - parcela za 3 dni? Začne nekaj razglabljati - pejte pogledat, mogoče to, mogoče uno. Mi, že obupani, nič ne bomo hodili gledat, če imaš številko - takoj daj, tu imaš osebne in kar je je. Parcela št 57, komaj jo najdemo, ne zato ker je tako zakotna, temveč zato ker je čisto v centru, 70 m od plaže in z lepim razgledom. Wow! Bolje ne bi moglo biti, celo lepa senčka. Na parceli je že parkiran avtodom iz Kranja, ki so ravno začeli jemati ven stvari. Mi, ponosno, mahamo s številko - "parcela je naša" (pripravljeni braniti do zadnjega izdihljaja in odmakniti avtodom na roke). Kranjčani se zmedejo - da so jih poslali najprej pogledati nekaj parcel, ta jim je najboljša.... Ho-ho, le kako smo imeli prav, ko smo takoj vzeli številko!! No pasaran, parcela je prodana nam, pejte dalje, draga družina iz Kranja. Nam je to že tretji kamp in ne mislimo zgubljati niti 15 minut časa več!! :) Seveda, parcela je ostala nam!
Kamp je zelo lepo urejen, velik za cca. 3000 ljudi, imajo 2 bazena, kjer so ves čas neke prireditve (mi se nismo ničesar udeležili). Trgovine so dobro založene, ob morju zvečer je kot v kakem turističnem kraju - promenada, glasba, prireditve, mulci žurajo ipd. Cel lajf!
Plaža je skalnata, v zalivčku je del prodnat in še en zalivček z mivko, drugače pa so stopnice in pomoli v vodo. Voda pa je zelo čista, mi smo veliko šnorkljali, se učili podvodnega plavanja in se zabavali.
SKORAJ sem ujel tako ribo....
 V kampu smo bili v času, ko je bil še vrhunec poletja, suša se je že zelo poznala, zato so imeli izklopljeno tuširanje na plaži ter v kopalnicah si se lahko tuširal le ob določenih urah - zjutraj in zvečer. Mogoče zato so bile take gneče v kopalnicah...

 Za družine je zelo soliden kamp, čeprav za naš okus je malo preveč galame.

Zaključno kampiranje 2012 pa sva uspela izpeljati v začetku septembra, kljub že precejšnjim ohladitvam. V Uliko sva hotela že lani, vendar se ni izšlo, letos pa komaj :) Je zelo blizu nam, še pred Porečem. Dobimo dovoljenje, da se zapeljeva skozi kamp in si izberemo parcelo. Jih je kar precej prostih, ker ves teden prej je deževalo in temperature so se spustili na kakih 23-25 stopinj. Kar je kul za pohajati, ni najbolje za kampiranje.
Vse nam je bilo všeč v tem kampu - velike parcele, skoraj vse v senci, vse so v bližini morja, saj je kamp na polotoku. Kot običajno se nama ni dalo ogledovati celega kampa in sva se ustavila na prvi parceli, ki nama je bila všeč. Pozneje sva videla, da če se ne gre na polotok, ampak se za vhodom v kamp zavije na desno stran, je ena tako prijetna cona, pod visokimi platanami ali podobnimi drevesi. Ful je lepo, prijetna senca in je lepša plaža kot na naši strani.
Do plaže tokrat sva imela kakih 30 m (2 parcele vmes), ampak kot skoraj povsod v Istri, tudi tu plaža je skalnata in v vodo greš le po stopnicah. Je pa zanimivo ogledovati podvodni svet. Na plaži tudi ni nobene sence, mi je nismo niti rabili, ker občasni oblaki so prekrivali sonce, ampak v sezoni bi se že morali organizirati. Drugače je lep miren kamp, vseeno pa dovolj velik, da se po njemu lahko voziš s kolesom.

Če povzamem - pri meni vseeno vodi Valalta, zaradi lepih plaž, vzdušja in nešteto možnosti za vsak okus. Za drugo leto pa morava obiskati le še kamp Solaris. Potem pa lahko rečeva, da v Istri nama je vse jasno. Ej, res sva vesela, da imava vse to pod bokom. Ljudje se vozijo sem z drugega konca Nemčije ali z Nizozemske.....

3 komentarji:

  1. Kamp je res najboljša izkušnja! Super slike! Da pogrešam morje!

    OdgovoriIzbriši
  2. Super blog. V Valalto hodimo 8 let, vsako leto kaj dodajo; lani (2013) bazeni še na JV tretja lokacija, letos nov bazen z ogrevano vodo v kopališču. Parcele razširili v zadnji coni v smer Vidikovac, tako da ni več gneče (letos cca. 15-20% nezasedenega). In od lani se topla voda v tuših več ne plačuje!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Valalto sva obiskala tudi letos, res veliko urejajo in izboljšujejo. Sva videla, da tudi gradijo in širijo, najbrž imajo načrte še za naprej. Ugotavljava, da po dosedanjih izkušnjah Valalta nama še najbolj ustreza....

      Izbriši