My red map


visited 47 states (20.8%)
Try Neptyne, the programmable spreadsheet

petek, 19. februar 2021

Nasvet za izlet: jezero Jasna

Kadar koli se odpravim proti Kranjski Gori, skoraj vedno se ustavim ob jezeru Jasna. Navdušujoča pokrajina in lahka dostopnost sta "krivi" za tako veliko priljubljenost jezera pri mnogih izletnikih. V tem postu bo nekaj fotografij iz februarskega izleta.
Jezero leži kak kilometer za Kranjsko Goro v smeri Vršiča in je odlična postaja med izletom po okolici. Na tokratnem izletu sva se že ustavila v naravnem rezervatu Zelenci in Podkorenu, nato se zapeljala v Kranjsko Goro. Ustavila sva se ob smučišču, čeprav nisva imela namena smučati, vseeno vzdušje smučarskega centra nama dobro dene. Pa tudi sva vedela, da redke odprte gostilne v času veljavnih omejitev bova našla prav tu, ob smučišču. In res je, lahko dobiš toplo pijačo in tudi kaj za malico. 
Na smučišču je nekaj smučarjev, celo mogoče več, kot sem pričakovala, a še vedno je izredno malo, nič za tako lep dan. Očitno se pozna, da za dan na smučišču se moraš prej testirati, ali si nemara okužen s COVIDom. Žal, da je tako, ker razmere za smuko so odlične. 
Iz centra Kranjske Gore do jezera Jasna vodi prijetna in lahka peš pot ob reki Pišnici, moraš samo prečkati reko po mostu ob glavni cesti. Lahko pa greš kar po pločniku ob cesti, je vsega 15 minut hoje. Če pa se gre z avtom, se da parkirati prav ob jezeru na plačljivem javnem parkirišču ali na sosednjem parkirišču pri gostilni. Ker gostilna se nahaja na idilični lokaciji ob obali jezera, skoraj gotovo se boš tam ustavil na pijačo, zato je kar prav, da se parkiraš na njihovem parkirišču. 
Takoj ob parkirišču je znani kip kozoroga, ki zre v gore za njim. In to je eden najbolj priljubljenih motivov za sliko tukaj. Marsikdo se je na bronastega kozoroga tudi že usedel :)
Ob jezeru je krasna sprehajalna pot in je mogoče priti vse okrog jezera, pravzaprav okrog dveh med seboj povezanih jezer. Ob mostičku je leseni mlin, pozimi skoraj zamrznjen, a pretok vode je dovolj hiter, da voda ne zmrzne v celoti in da račke imajo nekaj vode za plavanje.  

Ob vedno bolj redkih mrzlih zimah jezero zamrzne. Ne vem, če zamrzne kdaj v celoti, a mi smo imeli srečo, dan je bil mrzel (ponoči je bilo -18°C, tako, da na bencinski je celo zmrznilo gorivo). Bilo je krasno videti zamrznjeno jezero. Še dan prej je nekdo drsal po ledu, a roko na srce, meni ni delovalo, da je led dovolj debel... 


Pogled na okoliške vrhove:
Sprehod okrog jezera si lahko poljubno podaljšaš s sprehodom še naprej ob Pišnici in višje proti Vršiču. Pot ob jezeru:
Pogled nazaj čez zamrznjeno jezero proti gostilni:

Drugi del jezera, led tukaj deluje bolj debel.
Ob jezeru:
Pogled preko Pišnice, reko razen čez most, ne moreš prečkati, ni tako nedolžna. Sploh pa tu pri jezeru je sotočje Male in Velike Pišnice.

Razgledi ob jezeru so čudoviti, okolica je izredno lepo in okusno urejena. Okrog jezera je tudi par razglednih stolpov in celo "okvir" z najboljšim razgledom za fotografije, a tokrat tega nisem slikala, nisem želela ujeti še drugih ljudi v fotografije.
Nazaj grede se ustaviva še v Gozd Martuljku, v bližini kampa. Rada tja prihajava, pogled na ostenje Špika je tam fantastičen. Kljub soncu "z napačne strani" slikam gorsko verigo, za spremembo je ovita v sneg in ne v zelenje...


Ni komentarjev:

Objavite komentar