My red map


visited 47 states (20.8%)
Try Neptyne, the programmable spreadsheet

sreda, 17. februar 2021

Naravni rezervat Zelenci

Gorenjska ima celo vrsto zanimivih točk za izlet, tokrat smo se odpravili v Kranjsko Goro, ampak ne smučat, temveč samo pohajati. Naredil se je čudovit sončen dan, čeprav mrzel, zato pa sneg se še ni stalil in od Jesenic naprej nas je pričakala zimska snežna pravljica.

Tokrat gremo pogledat izvir Save Dolinke v Zelencih, se ustavimo v Podkorenu, nato ob smučišču v Kranjski Gori, nato se še sprehodimo ob jezeru Jasna. Kot vedno, naredim kar nekaj fotografij, ki jih bom tudi objavila. :)

Ko zapustimo avtocesto za Jesenicami in se zapeljemo med zasnežena pobočja, si ne moremo kaj, da se ne bi veselili, primorci na snegu, to je vedno polno vriskanja in nasmehov, kaj šele letos, ko smo že mislili, da nam ne bo dovoljeno sploh priti na sneg. Najprej gremo do naravnega rezervata Zelenci, a že po poti "ne zdržimo" in se zapeljemo do razgledne ploščadi nad Podkorenom. Razgled na Podkoren in gore v ozadju od tu je čudovit in je res vredno skreniti kak kilometer z glavne ceste na cesto proti Korenovemu sedlu.


Zelenci ležijo takoj za Podkorenom ob glavni cesti, še pred Planico. Parkirišče na levi strani, na parkirišču je celo gostilna, ki pa ob našem obisku še bila zaprta zaradi ukrepov. Od parkirišča do jezerca Zelenci vodi lepa urejena pot skozi gozd. Hoje je največ 5 minut, zato je primerno še za najbolj lene :)

Ko pa prideš do jezera, se gozd odpre in si takoj navdušen nad lepoto pokrajine.

Jezerce nikoli ne zamrzne, saj je v njem več izvirov kristalno čiste zelenkaste vode. Žal, niso to topli vrelci, temperatura vode v jezeru se drži okrog 5-6°C. Tu izvira reka Sava Dolinka.
Zaradi jezerske krede na dnu jezera, voda ima prelepo zelenkasto barvo. Globina jezera je največ 2 m, okrog jezerca pa je precej veliko močvirje. Pozimi je vse zasneženo in težko presodiš, kje so trdna tla in kje se pod snegom skriva voda, zato je najbolje se držati uhojenih poti in lesenih podestov ob jezeru.



Ob jezeru je zgrajen tudi lesen razgledni stolp, tako se lahko dvignemo mogoče 3-4 metra višje nad jezerom in dobimo drugačno perspektivo.



Poletu je tu okrog vse zeleno in v rožicah, ampak tudi pozimi v snegu je čudovito. Od stezice čez gozd, ki vodi k jezeru, se odcepi steza za Rateče, tudi po tej poti je lepo se podati na sprehod - skozi gozd, ponekod so postavljeni leseni mostički zaradi močvirja...



Zelenci je en tak čudoviti biserček, za se ustaviti ob poti, če ste v teh krajih. Obisk tega kraja vzame pol ure do največ eno uro, narava pa je prelepa.

Ni komentarjev:

Objavite komentar