My red map


visited 47 states (20.8%)
Try Neptyne, the programmable spreadsheet

ponedeljek, 2. marec 2020

Qatar: ogled Dohe & The Pearl Qatar

Za ogled Dohe sva nehote izbrala DohaBus, kar niti ni bilo tako slabo. Nenazadnje sva naredila polni krog in videla dober del mesta ob morju. Za Katara Village sledi postanek v par kilometrov oddaljenem The Pearl-u.

The Pearl – Biser – je umetni otok na vzhodni obali, namenjen luksuznim zgradbam, stanovanjam in hotelom. In to je ena redkih zanimivih točk v Katarju. S celino Pearl povezuje kratek most. 
Blizu mosta, ki povezuje Pearl in celino je še en zanimiv predel Dohe, kjer še najbolj izstopajo Zig Zag tower. 

 Se zapeljemo čez most in smo že na rondoju pri vhodu na Pearl, smo že na "umetni" zemlji.
The Pearl je edino mesto v Katarju, kjer tujci lahko kupijo nepremičnino (enako kot v Arabskih Emiratih – tujci ne smejo kupiti zemlje, ki je naravno dana prebivalcem dežele; umetno stvaritev pa lahko… Celo v Koranu in muslimanskih pravilih so našli luknjo ;)). Ustvarili so dodatnih 32 km obale. Tukaj ni gneče, so pa saloni dragih avtomobilov, od Ferrari do Rolls-Roysov, privezi za drage jahte so kar pod bloki. Je prijetno mesto, en del celo je zgrajen v slogu evropskih stavb, večinoma beneških. Poleg je hotel, ki spominja na pravljice 1000 in ene noči. Življenje tu ni za vsakega, le za tiste z veliko denarnico, nakup nepremičnin je izjemno drag, najemnine so prav tako vrtoglave…  Ko bo zaključen za ambiciozen projekt, bo tu niz otokov, nekaj od teh bodo prodali v celoti enemu kupcu, ki bodo lahko na svojem otoku gradili kar želijo in ga uredili po svojih željah. 

Notranji krog Pearla je že lepo urejen v prelepo promenado, malce spominja na Dubai Marino ali celo promenado v kakem Monaku. Krasen kraj za sprehod ali jutranji tek. Zgodaj popoldan je videti izjemno malo ljudi, ne vem, če smo srečali 10 oseb. 
 Zelo je "praktično", ko pa lahko čoln imaš privezan tik pred vrati bloka. 

Spodnja nadstropja blokov zavzemajo neke sorte prodajni saloni, nepremičninske agencije in nekaj restavracij. 
Stanovanjski bloki imajo malce arabskega pridiha, a mogoče zaradi tradicionalne rjavo-oranžne barve ne deluje lahki in elegantni, enostavno meni niso lepi... Sva pa stopila v avlo enega od blokov, spodaj so trgovine in nek salon, vse je v marmorju, zelo lepo in prestižno opremljeno... 


Na sredi zaliva se še gradijo stavbe na malem sredinskem otočku. Tudi ven iz tega območja, kjer smo se mi sprehajali, je še res veliko gradbišč. Vse skupaj je še precej sveže in še v razvoju. 



Tudi midva, tako kot napeljujejo razstavni saloni dragih avtomobilov, sva šla tukaj v shopping, sicer nisva kupila Ferrari, sva pa našla supermarket ;) Hladna fanta in jogurt nama polepšali sprehod. 
Za stavbo supermarketom se ravno začne predel, ki so ga zgradili kar v slogu Benetk. Zgleda, da imajo radi vse evropsko, čeprav so daleč pred nami… Midva nisva več šla v Bentke, ker je bilo Freddyju prevroče.  


 Zanimiv most v bližini The Pearla:
 Achtung! ;)
Nazaj se vozimo mimo največje mošeje v Katarju – State Grand Mosque. To je najbolj znan islamski spomenik v Dohi. Mošeja je zgrajena relativno nedavno – sredo 20.stoletja. Notranjost je menda zelo elegantno izdelana, vendar preverijo to lahko le muslimani, vsi ostali lahko občudujejo le brezhibno zunanjost. Menda 1x mesečno se vrata mošejo odpirajo tudi za vsakega, ki ga to zanima… 
 Lepi vhod v mošejo:



Iz avtobusa vidimo sosesko za prebivalce, tudi del, kjer imajo svoje plaže...  


 Vladna palača:
 Urni stolp in mošeja:
 Se vrnemo na Souq Waqif. Zelo lep, prijeten in pristen del, srce Dohi. 
Policija na konjih v okollici tržnice. Konje so tu zelo cenjeni, v Dohe, nekoliko proč od morja imajo tudi odlično kobilarno. 
 Temne ulice tržnice:
 Zaidemo na Bird market - tržnico s ptiči. 
Predel ob tržnici - rada bi si mislila, da je to prava Doha... Lepo je, prijetno in polno življenja.  
 20 €, ki sva jih zamenjala – »za kavico«, je hitro pošlo…. Imajo dober standard. Tudi tu je edini kraj, kjer so trgovinice namenjeni turistom - suvenirji in podobno... 


 Sprašujemo se, čemu je veliki zlati prst v ulici ob tržnici. Ali je to Big Like? Še zdaj ne vem... 
Še nekaj utrinkov iz Souq Waqif: 





 Z zadnjim avtobusom (še vedno zelo zgodaj – okrog 17. ure) se vrnemo na ladjo.
 Iz kabine in terase za kabino imamo fantastičen razgled na skyline. Dokler slikam sončni zahod, skoraj zmrznem, tako velika je temperaturna razlika na soncu in brez. Zahod je čudovit, naredim natančno 98 slik! In težko sem izbrala le te, ki jih tukaj objavljam ;))


Iz okna kabine imava razgled na mesto. Zelo sva vesela, da sva doplačala za kabino z oknom. Povsod je bil lep pogled.
  Današnji sončni zahod:







Ves večer v pristanišču tik o ladji potekajo gradbena dela, zelo je glasno ob zabijanju pilotov, se čutio vibracije od delovanja strojev. Zdi se, da ponoči delajo več, kot po dnevi. Sama sreča je, da je naša kabina na drugi strani, gleda v morje in mesto in ne na pomol. 
 Danes sva spet na večerji v lepi restavraciji, vsakokrat sva naredila par fotk.
Pregreta in prepečena od opoldanskega sonca, greva hitro spat in tako zamudiva party 70-h, pa tako sva se veselila, celo vzela od doma 70's outfit… Vedno bolj se zavedava, da če želiš na križarjenju čim bolj ogledati mesta na poti, je to naporno, te zmanjka za zabavo na ladji… In obratno…

Naslednji post: drugi dan v Dohi. Souq Waqif.

Ni komentarjev:

Objavite komentar