My red map


visited 47 states (20.8%)
Try Neptyne, the programmable spreadsheet

sreda, 25. marec 2015

Aspendos - izlet po ruševinah

Aspendos je staro trgovsko mesto le nekaj kilometrov proč od Sredozemske obale Turčije. V drugem stoletju so mesto osvojili rimljane, od takrat je največ ostankov in ruševin antičnih stavb. Ogledali smo si most čez reko Eurymedon (sedaj Köprücay), ostanki akvadukta,  gledališče in ostanki mesta za gledališčem.

Do ruševin Aspendosa se zapeljimo takoj po pristanku na letališču in izkoristimo prvi popoldan že za oglede. Most v Aspendosu in gledališče sta pravzaprav edina, ki nista ruševina, bila sta obnovljena, skozi stoletja tudi nekoliko spremenjena. 



Najprej so rimljani zgradili most z zelo visokim lokom, tako pozneje karavane kamel niso mogli čez most, saj je bil lok prestrm za kamele. Zato seldžuki so most pozneje podrli in naredili bolj položnega. Višina lokov, ki so jih naredili seldžuki, je za dobrih 4 m nižja od romanskega mostu.

Se vidi cikcakasta oblika mostu
Mesto ob mostu je zelo prijetno, reka pa je zelo mogočna, tok je hiter in razburkan, na reki je možen tudi rafting, saj reka izvira precej višje med gorami Taurusa.


Naslednji naš postanek je ob ogromnem in veličastnem akvaduktu, kljub temu, da so ostali samo ruševine. Akvadukt naj bi bil porušen v močnem potresu leta 363, nekaj kamnov oz. kamnitih blokov od porušenega akvadukta pa so uporabili za gradnjo in rekonstrukcijo Eurymedonskega mostu.



 Akvadukt se nahaja ob nekem manjšem naselju, tako zdi se, da celotna vas je postavila stojnice ob antičnih ostankih in prodajajo turistično šaro. 


Turistov je ogromno, v času našega obiska na relativno majhni ploščadi ob akvaduktu je bilo vsaj 4-5 avtobusov, kup trgovcev, stotine turistov… Preveč ljudi, preveč gužve, težko je se odmakniti in opazovati in uživati.

To je naš prvi stik z lokalnimi trgovci – ko greš mimo stojnic, te kličejo, da stopiš bližje, da pogledaš, kaj prodajajo, prosijo, da se slikaš zraven njih, nato ti ponudijo pomarančo iz sosednjih nasadov (»present, gratis«), nato kak mini obesek ali kamenček, nato – daj en evro… 
"Turkish mama"
Hodijo za teboj in ti težijo, ne sprejmejo "Ne" niti v prijaznih besedah, niti kot hec, enostavno vztrajajo, da odpreš denarnico; nesramni pa nočemo biti, zato poskušamo se ne zmeniti za njihova nagovarjanja.  Nismo navajeni take vsiljivosti, težko se naučimo, da ljudi niti ne pogledaš, ko te ogovorijo. Toliko so vsiljivi, da te ni volja niti pogledat, kaj prodajajo, kaj šele, da bi res kaj kupil… Greš čim prej mimo stojnic in čim bolj daleč. To je bil šele začetek našega stika s turki…
trgovke
trgovke
Se odpravimo dalje do gledališča. Od ene do druge točke smo se morali kar zapeljati, čeprav vse je dokaj blizu, a ni za hoditi peš. Gledališče je tudi še iz rimskih časov, vendar obnovljeno in vzdrževano. Še vedno se tukaj odvijajo predstave baleta in koncerti različnih glasbenikov, akustika je izjemna.
reprodukcija v gledališču
Tribune gledališča
Pogled z zgornjega balkona - tribune so zelo strme. Zanimivo, kako je glefališče postavljeno - gledalci so v senci in nikomur sonce ne sveti v oči.
Zanimivost – imperator Cesar je ukazal, da v prvi vrsti sedijo zmeraj plešasti ljudje, v drugi vrsti pa tisti s samo eno roko. Zakaj? Rad je imel, da na predstavah in ob spopadih gladiatorjev vsi ploskajo, tako enoroki so morali ploskati po plešah spredaj sedečih…



Za gledališčem je hrib poln antičnih ruševin, speljano je več poti, vse je označeno – od stadiona, do templja in akropole. Kar sredi trave in cvetlic najdemo kose s poslikavo.
Antični Aspendos so zgradili dobrih 16 km proč od obale Sredozemskega morja predvsem v izogib napadom z morja. Mesto je bilo za svoj čas dovolj veliko in uspešno, tudi zaradi pristanišča ob reki. Mesto je bilo znano po zelo dobrih konjih iz Aspendosa, ki so jih cenili v celotnem antičnem svetu.

 Ostanki veličastne akropole.

Nekaj časa raziskujemo, vendar ruševine so samo ruševine. Zanimivo je, če ti nekdo razlaga njihovo zgodovino, pomen, kaj je bilo in kako je funkcioniralo. Ker po hribu raziskujemo čisto na lastno pest, se bolj posvetimo opazovanju pokrajine in fotografiranju…
Pogled na antični stadion.
 Sprehod po antičnih ulicah Aspendosa. Manjka samo, da se oblečemo v tunike in sandale.
Seldžuki so zavzeli mesto v 13.stoletju in od takrat mesto samo propada.
 Prihaja pomlad. Zelo je bilo lepo.
Ulica v Aspendosu. Ugibamo, zakaj je pod tlakovano ulico globok rov. Ena od idej, da je to pot za leve do arene z gladiatorji. Druga ideja, da je to kanalizacija. Vendar je preveč zahtevno za tako banalno zadevo...


Zelo lep kraj, lahko mirno se tukaj sprehajaš tudi nekaj ur... 



 Zgubljena med rožicami. Mogoče pa čakam antični avtobus na antični postaji :)

Pot iz mesta....


Ni komentarjev:

Objavite komentar