My red map


visited 47 states (20.8%)
Try Neptyne, the programmable spreadsheet

sobota, 6. april 2013

Moskva - mesto presežkov. Kremelj in plovba skozi mesto.

Začetek: Moskva. 1. del.

Moskovski Kremelj je must see v Moskvi, je njeno zgodovinsko srce, je politično srce Rusije. Tu so živeli vsi carji, tu živi in dela predsednik Rusije, tu se sestaja politični vrh Rusije in celega sveta, tu so tudi edinstveni muzeji in v celoti je to zgodovinski spomenik.

Vstop v Kremelj je plačljiv, odvisno od tega, kar se bo gledalo, najcenejša vstopnica, ki zajema samo zunanje oglede, stane okrog 8 eur. Vstopnica za tujce je dražja kot za ruske državljane (menda to velja za večino turističnih atrakcij v Rusiji). Ker smo bili z vodičko v okviru organizirane skupine, nismo rabili kupiti kart, je bilo že všteto v ceno izleta. Zato nismo čakali vrste na blagajni za kupiti karte. Vseeno smo morali čakati vrsto za vstop v Kremelj, tako kot vsi ostali, trajalo je več kot pol ure (petek dopoldan, druga polovica maja).
Med čakanjem smo uspeli ogledati menjavo častne straže pri večnem ognju ob spomeniku Neznanim vojakom pod kremeljskem obzidju, v spomin vojakom, ki so se borili v 2. svetovni vojni. Menjava straže je vsako uro ob vsakem vremenu (ne vem, če tudi ponoči); se zbere pa veliko ljudi in je res nekaj posebnega.

Pred vstopom v Kremelj moraš oddati vse večje kose prtljage (vključno z nahrbtnikom za fotoaparat) v shrambo za prtljago. Ženske torbice so sicer dovoljene, ampak v modernih torbicah bi lahko pretihotapili jedrsko orožje, zato na vhodu je stroga kontrola, podobno kot na letališču.

Po Kremlju te vodijo vodiči, najbrž glede na izbrani jezik. Sploh ne vem, če lahko hodiš "po svoje", vsekakor vsaj na začetku se plača slediti vodiču, da ti pokaže in razloži kaj je kaj,  zakaj je tu in kaj je to pomenilo tekom zgodovine. Vstopamo v Kremelj skozi Troicka vrata v Troickem stolpu, kar je "za vogalom" od Rdečega trga.
Troicki stolp in vrata
Sam Kremelj je največja trdnjava v Evropi (nekje v svetu mora biti kaj večjega, le kaj?), ima obliko nepravilnega trikotnika, obzidje je dolgo 2,5 km, široko od 3,5 do 6,5 metrov, stene pa so visoke od 5 do 19 metrov. Vsega skupaj je 20 stolpov, vhod pa je mogoč samo skozi 4, samo v štirih so vrata. Vse skupaj pa je bilo zgrajeno že dobrih 500 let nazaj.
Ko stopiš noter skozi Troicka vrata, pričakuješ, da se znajdeš v srednjem veku in ozkih uličicah. Tukaj ni tako. Široke avenije in parki ter le nekaj stavb, vsaka pomembna, vsaka s svojo zgodovino. Ena zares "stonira", to je Državni Kremljevski Dvorec, moderna 50 let stara velikanska kocka. Ima svojo eleganco in slog in bi se lepo podala v kak modernejši predel mesta, ne pa sem. Kaj hočemo, za čase socializma so rabili veličastno dvorano, kjer bi je srečavala Komunistična partija na svojih sejah. Stavba se še vedno uporablja za večja politična srečanja. Tu se odvijajo tudi najpomembnejša praznovanja in koncerte ter predstave v državi, recimo kak balet ali koncert ob dnevu Zmage. Kar me preseneča je to, da je stavba vključena v kulturno dediščino UNESCO tudi zase, ne kot del Kremlja.
Troicki stolp in Državni Kremljevski Dvorec
 Znotraj Kremlja je popolna čistoča in red. Ulice so sveže oprane. Seveda, po nekaterih ocenah, vrednost Kremlja kot nepremičnine, upoštevajoč lokacijo in zgodovinski pomen, se giblje okrog 50 mlrd USD.
 Gremo čez trg, kjer je parkiran predsednikov vozni park. Hodiš lahko le po pločnikih in prehodih. Nihče ne gre, ker se ne sme, do avtomobilov. Kljub temu, varnostnikov ali vojaškega varovanja ne vidiš skoraj nikjer. Samo turisti, strogo dozirani na glavnem vhodu. Tu pa tam kak delavec, ki skrbi za park ali okolico. Že samo zavedanje tega, kjer se nahajaš te sili v red in disciplino. ;)
 No, nekje v tistih rumenih stavbah je rezidenca predsednika Rusije, tu so tudi sobane, kjer se sestaja z državniki. Verjetno nekje tukaj se skriva famozni "rdeči gumb" za jedrsko obrambo. Na "političnem" predelu Kremlja nikjer žive duše. Imajo podaljšan vikend??
Zato pa je toliko večja gneča na nasprotni strani trga, pri zgodovinskih spomenikih. Vsakdo se hoče slikati (sam!) poleg čudežnega topa ali zvona, japoncev pa je več kot rusov :) Sem prepričana, da na Japonskem delajo roboti, saj so se japonci preselili v Evropo, predvsem v neposredno bližino turističnih znamenitosti. :))
Karkoli naredijo rusi, vse mora biti naj - naj - naj. Tudi top največjega kalibra. Car-puška. Dolga je več kot 5 metrov. Dekorativne krogle so težke skoraj 2 tone vsaka, vendar top jih ne bi moral izstreliti. Top so odlili iz brona več kot 400 let nazaj, vendar ni naredil enega samega strela. Najprej je top stal na Rdečem trgu, potem v Kremlju pri Troickih vratih, potem pa, ko so gradili Kremljevski Dvorec za partijo, so top premaknili na sedanje mesto v centru Kremlja. Tako značilno rusko - ogromno sredstev, znanja in energije so vložili v izdelek, ki je popolnoma nekoristen in neuporaben. Je pa naj-naj.

 No, vsaj za nekaj je uporaben - na fotografijah je prav lep :)

Še en naj naj izdelek je velikanski zvon ali Car-kolokol . Ruska carica Anna Ioanovna je naročila, da razbit zvon pretopijo v nov zvon, ki naj bo zares velik. Obrtniki so bili prepričani, da se tako "heca" in da to ni mogoče narediti. Vendar se je našel pogumnež, mojster Motorin in njegov sin, ki sta se lotila podviga. Kalup za tako velikanski zvon so izkopali kar v zemlji, globok je bil 10 metrov. Ulit zvon so tudi lepo okrasili s kovanimi vzorci, vendar še vedno je ostal v jami v zemlji, saj več kot 6 metrov po dolgem in po čez ter 200 ton težek zvon niso mogli tako enostavno premakniti. Nad jamo so naredili leseno streho za zaščito. 
Čez 2 leti po tem, ko je bil zvon narejen, je bil v Moskvi zelo velik požar, goreče bakle padale tudi na zvon, ljudje so se trudili rešiti zvon, da se ne bi stopil, zalivali so ga s hladno vodo. Žal, od neenakomernega hlajenja je zvon počil in se je odkrušil "košček" težek 11,5 ton. Zato zvon je še nadaljnjih 100 let preživel v svoji jami, ko so ga uspeli dvigniti in postaviti na podest v Kremlju. (Obstaja verzija, da je zvon enostavno padel in se je razbil oz. da že pri izdelavi so kaj kiksnili in požar je le priročni izgovor za odkrušen kos).
Tako Rusija je dobila še en ogromen izdelek, ki nikoli ni služil svojemu namenu. Je pa zanimiva turistična atrakcija. 
Poleg drugega, v Kremlju je še stolnica Marijinega vnebovzetja (Uspenski sobor), najstarejša stavba Moskve, ki je v celoti ohranjena. Cerkev je stara več kot 500 let, gradil pa jo je italijan Aristotele Fioravanti. To je bila vedno glavna cerkev Moskovske države, tu so kronali carje. Po revoluciji leta 1917 so v cerkvi prenehali z mašami in čez 40 let so tu odprli muzej. Še dobro, da so stolnico sploh ohranili. Zadnjih 20 let tukaj občasno mašuje Patriarh Vseja Rusi, posebne maše za ozek krog povabljencev.  
V Kremlju je še veliko zanimivega za videti, žal nam je, da nismo uspeli v Dvorec Orožja (Oružejnaja palata) oz. bolje rečeno, zakladnico Rusije. Tu so razstavljeni največji dragulji Rusije, od kron carjev do dragih daril tujih držav ruskim vladarjem, do dragocenih izdelkov domačih strokovnjakov. Karta se kupi posebej, obiski so ob določenih urah, ker število obiskovalcev je zelo omejeno. Mi pa smo bili že tako utrujeni, da smo se raje spočili v parku v centru Kremlja. Čakali, če prideta mimo Putin ali Medvedev, vendar nič....
Skratka, v Kremelj manj kot za 3-4 ure niti nima smisla iti. Dobro si je vzeti ves dan in si ogledati čim več.
Po tako intenzivnem ogledu smo želeli samo relaksa, vreme je za maj mesec čudovito. Odpravili smo se do metroja Kievskaya, od koder se da pluti z ladjico po reki Moskva čez sam center mesta.
Ob metroju na trgu Evrope je lep vodnjak  s čudnim imenom "Ugrabitev Evrope", predvsem čudno, ko ugotovimo, da je to velikansko zadevo podarilo Moskvi mesto Bruselj. Tudi ta vodnjak ni majhen, premer je 50 metrov. Sicer pa je prav prijeten kraj za počitek. Lahko tudi bos hodiš po vodi in se malo osvežiš.
Takoj pod vodnjakom je pristanišče ob reki, ladjice plujejo precej pogosto, nismo rabili skoraj nič čakati. Cene se razlikujejo glede na to, kam se pluje - mi smo vzeli povratno turo (cca. 10 eur/os), lahko pa izstopiš na drugem koncu mesta. Na nekaterih ladjicah imajo restavracije (na naši je bil samo bar). Zelo podobno kot v Parizu na Seni. Na poti smo srečali kar nekaj ladjic, ki so bile najete najbrž za zaključene družbe, z glasbo, plesom.. Čudovito.
Ker se reka vije skozi ves center mesta, z ladje ga je prav lepo opazovati. Mesto se ti odkrije s druge strani, že znane ulice in stavbe vidimo iz drugačne perspektive. Ob nabrežju reke je tudi neskončna kolona avtomobilov, v petek popoldan vsi hitijo ven iz mesta. Domačini znajo povedati, da v taki kolini lahko "se voziš" tudi po 4-5 ur, namesto pol urice. Res se najbolj splača voziti z metrojem.
 Ladja se obrne pri eni od Stalinskih Visotk (vsega skupaj v Moskvi je 7 takih neoklasičnih visokih stavb; gradili so jih v času Stalina, nepričakovano navdih so jemali pri podobni municipalni stavbi na Manhattanu). V nekaterih iz teh stavb živijo ljudje. Druge gostijo razne organizacije, od univerze do hotelov in ministrstva. Glavno in največjo stavbo "visotko" niso nikoli zgradili oz. bila je zgrajena nekje do višine 7. nadstropja, ko se je začela druga svetovna vojna in tako zahtevno gradnjo so morali ustaviti. Jekleni nosilci so uporabljali za obrambo in pozneje za prenovo mostov in železniških tirov. Projekt je bil zgraditi najvišjo na svetu stavbo, v kateri bi imeli kaj drugega, kot dvorec za srečevanje članov partije.
Moscow - city. Moskva je tako velikanski megapolis, da se staro in novo tako lepo ujema, za vse je dovolj mesta in je večinoma lepo razdeljeno po področjih, meje pa so parki in reke...  Moskva je tako veličastna, tudi z vsemi naj-naj izdelki, marsikaj je tu pretirano, marsikaj ni racionalno. Tu se razkazuje blišč in moč Rusije. Moskva je lepo mesto. Moskva je prekrasna. (Seveda, obstajajo "spalni" predeli, kjer stojijo kilometri enakih blokov. Tu govorim o Moskvi, kot jo vidimo obiskovalci mesta).
 Se vidi, da uživam?
 Ob reki zagledamo ogromen spomenik, ki ga nismo še nikoli videli. Kako je mogoče, da nekaj tako posebnega, se nikjer ne vidi? Enostavno, ker zadeva je zelo nova. Kontroverzni in zelo priljubljen pri ruski vladi kipar Cereteli (gruzijskega rodu) je ustvaril ta eden večjih kipov na svetu. Spomenik je bil postavljen ob 300-letnici ruske mornarice, na spomeniku pa naj bi bil Petr I.
 Zakaj "naj bi bil", je zato, ker so nam povedali zanimivo zgodbico okoli tega spomenika, ki jo uradne oblasti se trudijo zanikati.
Cereteli je pred letom 91 naredil ta spomenik, le da takrat na ladji ni stal Petr I, temveč Kolumb. Cereteli neuspešno se je trudil prodati velikanski kip ZDA ali Latinski Ameriki k 500. obletnici Kolumbovega odkritja Amerke. Vendar dragega kipa nihče ni kupil (menda izdelava je stala okrog 15 mio USD). Tako Cereteli se je odločil, da Kolumba nekoliko predela in je nastal Petr I.
Moskovčane kip niso sprejeli, bilo je več protestov, da kip nima nobene umetniške vrednosti in ne sodi v Moskvo, saj Petr I je vladal in ustvarjal v St. Peterburgu. Ker pa ima Cereteli veliko podporo v vladi in ker stroški kakršnega koli dela s kipom so ogromne, kip je tu.
Ker najprej sem videla kip in šele potem izvedela vso to zgodbo, meni je bil kip všeč. Je ogromen in že s tem naredi vtis, stoji na lepem mestu, tudi detajle so zelo zanimive. Meni je všeč.
Je pa to še en naj naj "izdelek" v Moskvi.
Ob reki vidimo še en simbol ruske moči - vesoljsko ladjo Buran. Razstavljena je v parku ob vodi, se jo da ogledati tudi od blizu, če prideš v park. Buran je ruski odgovor na ameriški Space shuttle, letel pa je samo enkrat in še to brez pilota. Pravzaprav to, da je letel brez pilota in se je uspešno vrnil na Zemljo, že to je nek pomemben mejnik v poletih v vesolje, saj do tega (l.1988) za pristanek se niso mogli zanesti na avtopilota in so rabili človeka v ladji. Zato je bil vpisan tudi v Knjigo rekordov Guinnesa. Ker sovjetska veledržava ni več dolgo obstajala, ladja ni več letela (sredstva...). Sicer v parku je maketa oz. druga različica pravega Burana. Originalni je bil poškodovan na kozmodromu v Bajkonurju, ko se je porušil hangar. 
Tako tu imamo še nekaj iz vrste naj naj izdelkov, ki se niso uporabljali. Zamišljen pa je bil prav za polete na postaje v vesolje, da bi dovažal tja ljudi in opremo ter zaloge. Nič od tega. 
Skoraj neradi se izkrcamo z ladjice (vsem priporočam!).
Za zaključek dneva se odpravimo v park Izmajlovo oz. zgrajeni kompleks s tržnicami, delavnicami, predstavami, muzeji v značilnem ruskem slogu. Je čista novogradnja, atrakcija za turiste, kulturno-razvedrilni kompleks. Domačine tega mesta ne marajo. Nam pa je bilo zanimivo. Tak muzej na prostem. Enak princip kot Španska vas v Barceloni. Tukaj vstop v kompleks je prost, doplačaš pa za posamezne muzeje, sicer cene so simbolne.
 Mnoge stavbe so lesene, kot so jih gradili nekaj stoletij nazaj. Najdemo tržnico, celo nekaj kupimo. Si ogledamo nekaj delavnic obrtnikov, ogledamo nekaj trgovinic. Zavijemo v muzej vodke.
 3 sobe muzeja, zelo prijetna vodička v muzeju. Obilica različic vodke in vse, kar je z njo povezano. Za zaključek ogleda dobimo še pokušino. Ha, zakaj pa ne?
 Na trgu se lahko poskusiš v hoji v starodobnih smučkah, ali zvoniti v zvonove,ali se usedeš na stopnišču izbe in spremljaš dogajanje na trgu. Lahko se tudi okrepčaš v restavracijah, ampak nismo še bili lačni, zato smo to tukaj izpustili.

 Na trgu se kar dogaja, najbrž je kako folklorno društvo, ali taka ekipa animacije. Je prav simpatično. Glasba in ples v ruskem stilu, družabne igre. Medse povabijo ali kar potegnejo tudi obiskovalce, če pa se ti ne ljubi, pač samo opazuješ. Zelo zabavno in zanimivo. Tudi nivo je zelo dober. Tako da to ni samo muzej. Tu se dogaja. Skoraj nas je presenetilo, da je vse brezplačno. Če ne greš noter v noben muzej in ničesar ne kupuješ v trgovinah, vse ostalo je na voljo brezplačno. Sicer vse skupaj ni zelo veliko, par ur je dovolj, če se ne ukvarjaš na dolgo z vsako dejavnostjo.
Take in podobne limuzine pa so parkirane ob večjih atrakcijah v Moskvi. Dvomim, da v muzej vodke se je kdo pripeljal s takim avtom. Je pa najbrž tu za reklamo, saj je kar obiskano mesto... 
Bližnjica do videa na YouTubu z našimi vtisi o Moskvi in utrinki z ladje in iz Izmajlova:  Mi v Moskvi
Nadaljevanje sledi. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar