My red map


visited 47 states (20.8%)
Try Neptyne, the programmable spreadsheet

sobota, 25. februar 2012

Аdventni München

München je milionska prestolnica Bavarske in te kar preseneti z množico ljudi, prometa, obratujočih lokalov, trgovin in vsemogočih prireditev. Mesto živi. V predbožičnem času pa toliko bolj in je vse toliko bolj praznično.





Stari center mesta in središče vsega dogajanja se nahaja znotraj mestnih vrat (Tor). Naš hotel je bil blizu železniške postaje in zelo blizu centra. Nas pa je presenetilo, da je hotel "turški" (čeprav se kliče "Göthe") - lastnik in zaposleni so turki, okolica je tudi izrazito turška. Po začetnem presenečenju, na koncu ugotovimo, da je pravzaprav super hotelček in soliden value for money. Samo za nas je nenavadno, da v neki povsem običajni dejavnosti delajo priseljenci in ne domačini.... He-he, moramo si še malo širiti obzorja. Recepcija našega turškega hotela:
Center Münchna se lahko ogleda kar peš (imajo tudi Hop on - Hop off busi - postaja pri KarlsTor, a za krajši ogled se lahko samo sposodi načrt vožnje in se brez težav ogleda peš). Eden od centrallnih trgov ima dvojno ime, uradno – Karlsplatz, in tudi mestna vrata z istim imenom. Drugo ime - Stachus – po znani pivnici oz. imenu njenega lastnika Sankt-Eustachius. Od Karlstor vrat se začenja peš cona centra Münchna, čeprav je zelo velika, je tukaj pogosta gneča, veliko tako turistov kot domačinov.



Centralni mestni trg – Marienplatz (poimenovana po Mariinskem stolpu v centru trga), v bližini katere se nahajajo mnoge mestne znamenitosti, recimo Frauenkirche, največja cerkev v München-u in je simbol mesta. Dve njeni stolpnici se dvigajo 300m visoko, v eno od njih je možno se povzpeti z dvigalom – ogled panorame celega mesta (žal, v času našega obiska se je cerkev prenavljala).
Tu je tudi neogotska mestna hiša Neue Rathaus, zgrajena med 1867 do 1909; Mehanska ura na mestni hiši imajo 43 zvonov in 32 figuric. Ura zvoni natančno ob 11.00. Takrat lahko se spremlja cela predstava vrtečih se figuric.

 Seveda, največja božična tržnica je na Marienplatz in v okolici. Ne moreš se upreti porciji klobas, šalici Gluhwein-a, obvezen je nakup original bavarskih medenjakov in kakega okraska za božično smrekco.
Trgovina s spominčki; višina porcelanastih figuric je cca. 7 cm. Cena pa je v Eur!!! Le kdo in zakaj bi kupil fantka z dežnikom za 229 €??


 Afriška stojnica:


Trg Promenadplatz je nenavadne podolgovate oblike, sredinski del katerega je široka promenada, kjer včasih je bila tržnica, sedaj pa je lepo sprehajališče. Tu je zelo znan je dvorec Možela, kjer je sedaj petični hotel Bayrischer Hof.Trg ima veliko kipov po centru promenade, pri enem je tudi kraj spomina na M. Jacksona.






Hofbroihaus se nahaja v bližini Marienplatz in je svetovno znana pivnica, zasnovana l.1589. Tu se je zgodil pivski upor l.1923, ki je bil začetek kariere Hitlerja. Značilna prehrana, glasba in ples (običajno v 2. nadstropju) , natakarji v narodnih nošah in predvsem veliko piva naredijo Hofbroihaus obvezen za obisk. Enkrat, ko si na Bavarskem, se tako navadiš na klobase, da se ti zdijo že povsem normalno, da jih ješ vsak dan :)



 McDonald's connecting people po celem svetu :)
Narodno gledališče:

Čudovit park Hofgarten in Dianin tempelj:


Sprehod po mestu (še zdaj ne vem, v čem je pomen ogromnega rdečega kroga).



 Tržnica Viktualienmarkt, tu je zmeraj živahno in se lahko kupi, kar ti srce poželi:

 Zanimiv trik in že za idejo si zasliži nekaj kovancev...

 
Olimpiapark in OlimpiaTauern.


 V nekaj sekundah dvigalo prileti na višino 185 m (hitrost 7 m/sek). Kar zanimiv občutek ;/
Z Olimpijskega Stolpa je čudovit pogled na mesto. (290 м).

 Na vrhu pa piha!!!

München je krasno mesto, živahno in polno možnosti. 2 dni pravzaprav je premalo, da bi spoznali to mesto. Očarljiv stari center mesta, kjer se še vedno čuti bavarska "duša", Hi-tech moderni predeli in shopping centri (ki sploh niso tako poceni....), čisto vsakdanji in malček umazani mestni predeli, kjer je tudi očitna nacionalna pripradnost prebivalcev.... Multikurturno in multietnično mesto, kjer v nobeni restavraciji ne najdeš menija v kakem drugem jeziku kot v nemščini.....

Ni komentarjev:

Objavite komentar