My red map


visited 47 states (20.8%)
Try Neptyne, the programmable spreadsheet

ponedeljek, 2. maj 2022

Apulija z avtodomom. Alberobello.

Zjutraj sončno, +9°

Tretji dan na poti po jugu Italije. Dan začnemo v Vieste na polotoku Gargano, popoldan smo že v zelo znanem in običajno noro obleganem Alberobello. 

Ponoči je deževalo, zjutraj pa se prebudimo v  sončno in še vedno zelo hladno jutro. Se sprehodimo do plaže, nato še do lokalne pekarne - po kruh in domače pecivo. 
Plaža v Vieste:
Danes se odpeljemo do 24 km oddaljenega Alberobello, nas čaka vožnja po lokalnih cestah, prevozimo še drugo polovico polotoka Gargano proti jugu. Cesta gre vzporedno z obalo, ponekod je zelo blizu in jo vidimo, ponekod se odmakne malce bolj v notranjost. Pokrajina je hribovita, vidimo skalnati klifi, vmes so čudovite plaže. Narava spominja na Dalmacijo, kar je skoraj logično, smo na jugu, Dalmacija je "nasproti" - smo nekje vzporedno s Črno Goro.  


Cesta se kar visoko vzpne v hrib, nato se spusti k morju in tako veliko krat. Ceste so precej zavozlane, gorske serpentine. Gargano, vsaj ob obali, je precej hribovit. 
Za mestom Manfredonia zapustimo polotok, teren se "splošči". Zelo dolgo vozimo mimo neskončnih polj z zelenjavo, nato so res velike soline - tik pred mestom Margherita del Sale. V tem mestu tankamo na mestni črpalki. Najprej pot bo šla bo hitri cesti v smeri Barija.



Bolj, ko se bližamo Bariju, več je prometa. V bližini mesta je promet zelo zelo gost, čeprav se ves čas vozimo po obvoznicah in hitrih cestah, v mesto sploh ne zavijamo. Vreme se pokvari, čim zapustimo polotok Gargano. Se pooblači, občasno dežuje, temperatura se ne dvigne nad 10 °C- In to je sredina marca, jug Italije. Nismo pričakovali, da bo tako hladno.
Alberobello s slikovitimi trulliji si želim obiskati že več kot 10 let, nikakor ni bilo prilike. Končno nam je uspelo. Presenetljivo mesto je precej veliko. Že ko se mestu bližamo, vidimo značilne trulli-hišice ob cesti po celi okolici. 


Večina trullijev je lepo vzdrževanih in obnovljenih, zgledajo skoraj kot hišice iz risanke. Nekaj pa je takih, ki se pogrezajo vase, se vidi da so stari in da zanje nihče ne skrbi.
Alberobello je zelo primeren za obisk s kamperjm, saj odličen kamperstop je v samem centru mesta, takoj poleg zgodovinske trulli-četrti. Kraj je prav prijeten, med oljkami. Celodnevno parkiranje je 20 €. 
Center mesta, kjer so koncentrirani vsi trulliji je pravzaprav majhen, le nekaj ulic na hribu. Prvo vidimo precej veliko cerkev v trulli-slogu na vrhu hriba. Res je zanimiva. 
Sprehodimo se po mestu trullijev. Luštno je, zelo luštno. preseneča to, da sploh ni ljudi, nobenih turistov-obiskovalcev. Le zakaj? Krivimo hladno, skoraj ledeno vreme in dež, ki se bo vsak čas ulil. Za jutri napovedujejo sneg. Bomo videli.
Pred vinoteko so postavljeni stoli, izkazalo se je, da je to edini lokal v centru mesta, kjer se da kaj prigrizniti in spiti notri, na toplem. Večina lokalov-restavracij je zaprta, turistična sezona sploh se še ni začela. Ob glavnem trgu je še nekaj odprtih lokalov, vendar imajo terase le zunaj, notri sploh ne moreš biti. V tem vremenu pa ni za posedati zunaj. 
Trgovine s spominki in lokalnimi izdelki - vino, olje, testenine, pecivo - so odprti, lokali pa so v glavnem zaprti. 
Ulice so zares simpatične, so 3 glavne ulice, ki vodijo s hriba navzdol proti glavnemu trgu in še par povezovalnih ulic vmes. Mesto je povsem prazno. 







Na glavnem trgu zavijemo takoj v sosednjo ulico in se sprehodimo še tam. Ulice so si na las podobne, centralna ima nekaj trgovinic več, prodajalke so prijazne, rade poklepetajo z nami, saj nimajo nič ljudi. Povedo, da februar je bil nadpovprečno topel, da pa marec sedaj je neobičajno hladen. Ena pove, da je čisto mogoče, da bo snežilo, v Alberobello namreč vsako zimo imajo sneg, ki pa se res da dolgo ne obdrži. 
Prihajamo na glavni trg. Za trenutek se zazdi, da je konj na strehi (!!??) pravi. 


Stranska uličica, sprašujem se, zakaj imajo lestev med hišami:


Prenovljen trulli z urejenimi modernimi vrati. Hišice na zunaj delujejo majhne in "izrisanke". Ko stopiš noter, so prostori povezani, v resnici sploh ni tako majhno notri, vse je stvar, kako je taka hiša opremljena, čisto verjamem, da se v njih da živeti povsem udobno. 






Zelo lep košček ulice pred eno od trgovin z rdečo bičikleto in srčkom...


Pogled v hrib med trulli iz glavnega trga:

Pogled na četrt trullijev z razgledne tarase na glavnem trgu. Se vidi, da je četrt čisto majhna. V eni uri prehodiš vse tri ulice... 




Za glavnim trgom se začenja bolj moderni del mesta. Mesto je prav tako prazno in veter je leden. Nič se kaj preveč ne sprehajamo. Na glavnem trgu je odprt bistro, na terasi strežejo koktajle in nekaj hrane, a v tem vremenu na terasi ne moremo biti... 







Po tem, ko sva naredila dva kroga po mestu trullijev in še krog v modernem predelu, sva se vrnila v vinoteko na vrhu hriba. Strežejo lokalno hrano, bolj prigrizki, a je vseeno hrana, imajo odlično vino. Možakarja, ki vodita wine-bar, sta res prijazna, dobro svetujeta glede vina in hrane, vse je tipično lokalno, tudi vzdušje je res prijetno. Ta wine-bar "Trulli e Puglia" nam je res znatno izboljšal vtis tega večera. 
Cel večer dežuje, leden dež prav nič ne vabi ven na sprehod. Ampak zvečer vseeno grem pogledati, kako mesto izgleda v temi. Ulice so razsvetljene, a kake posebne iluminacije ni. Ker je vse mokro od dežja, je skoraj lepo in bleščeče. 
Mesto je popolnoma prazno, skoraj ni mogoče da je še bolj prazno v primerjavi s številom ljudi popoldan, ampak zvečer je povsem mrtvo... 


Edina dva, ki sem ju srečala zvečer v mestu:
Glavni trg, pozor, konj je še vedno na strehi:

Prazne ulice:



Kljub slabemu vremenu, mesto priraste k srcu, zelo je luštno in prijetno... Upamo, da bo zjutraj boljše vreme, da ga vidimo še v soncu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar