My red map


visited 47 states (20.8%)
Try Neptyne, the programmable spreadsheet

sobota, 14. julij 2018

Gardsko jezero: sprehod po Desenzano del Garda

Ponovno smo morali peljati sorodnike na letališče v Bergamo. Večerni let omogoča, da dolgo pot razbijemo s postankom na poti. Le kje je lepše sredi poletja, če ni ob lago di Garda, Gardskem jezeru?
Pot do Bergamo iz Obale traja kar 4 ure, dolga je 400 km. Do Gardskega jezera je okrog 300 km in je lih prav za se ustaviti. Desenzano del Garda se priročno nahaja le 3-4 km proč od avtoceste. Avtocesta do Desenzano stane 22 €. Plačilo cest v Italiji me vsakokrat spomni na to, kako se splača imeti vinjeto... 
Okolica Desenzano je še kar raztegnjena in velika, kot se v vseh mestih spodobi - s trgovskimi centri in prodajalnami avtomobilov. Zgodovinski center pa je kompakten in je obrnjen k jezeru. Parkirali smo se na parkirišču čisto v centru, takoj pod gradom - v ulici Sant'Angelo Merici. Parkiranje tukaj stane 2 €/uro. Na začetku ulice je večje parkirišče, mogoče je kaj ceneje.
Castello di Desenzano, grad, je na ulici nad nami, računamo še priti do njega. Mi se pa najprej odpravimo hladiti julijsko soparo ob jezeru.
Prečkamo prijeten glavni trg - piazza Malvezzi. Tu je nekaj kavarn z debelo senco. Prijeten trg, kot mnogo kje v Italiji.
 Ob jezeru je prijetno pristanišče.
Na drugi strani od malega pristanišča je veliki pomol za redne ladijske linije, ki vozijo po jezeru. Povezave po vodi z drugimi kraji so, menda, zelo dobre. Ob obali pogledamo tudi ponudbo "za turiste", ampak kakega izleta z ladjico pa ni bilo, le precej drag najem motornega čolna. Mogoče pa nismo bili na pravem kraju (promenada ob centru mesta, kaj bi bilo bolj pravi kraj?).
 Po prijetni in večinoma v senci dreves promenadi se odpravimo na sprehod ob jezeru. Ob vodi ni tako vroče, mi se pa želimo ustaviti na kosilo. Saj ne, da ni bilo barov ali restavracij, ampak ali niso imeli hrane, ali je bila kuhinja zaprta - za kosilo še delajo, po 14.00-15.00 uri pa so kuhinje zaprte do večerje... Tako smo prišli do mestne plaže, ki je dobrih 500 metrov ven iz centra. Plaža je prodnata in je prijetna. Ob promenadi je tudi več mest, kjer se lahko usedeš na klopco ob vodi oz. se kopaš, ker je urejen dostop v vodo.
Končno najdemo eno restavracijo, kjer strežejo hrano tudi ob "vmesnih" urah. Ni posebni biser, a smo se najedli. In nato še kar en čas posedali v senci ob jezeru, si zmočili noge v vodi (mogoče bi bilo pametno vzeti kopalke in brisače in uživati par ur na plaži...).
Ko pade vročina, se vrnemo v mesto, ulica, ki je vzporedna s promenado ob jezeru, je nekako glavna peš ulica, pelje na glavni trg, tu so trgovinice in prijetni lokalčki.
 Glavni trg:
Nato ob gor vzpenjajoči se ulici opazimo oznako za grad. Gremo tja. Ulica je dolga okrog 150 m, je pa precej v klanec. Moji me že gledajo "po strani", češ, da bolje zame, da je ta grad vreden tega klanca. Jaz pa ne vem...

Ulica pride pod obzidje grada, kje je vhod, pa ni označeno. Gremo pogledat okrog na eno stran pod starinskimi vrati, nato še na drugo stran. Tukaj pa se odpre prelep pogled na jezero in strehe pod nami:

Se vidi celo do gradu v sosednjem Sirmione, kjer smo bili pred tremi leti... Se odločimo, da ne iščemo vhod v grad, ampak da se vrnemo nazaj k jezeru. Še en čas se sprehajamo po ulicah in ob vodi.
Desenzano je pustil prav prijeten vtis, ni tako s turisti oblegan, kot Sirmione, tu je lepo bivati in se kopati na plaži oz. supati na jezeru. Veliko posebnih znamenitosti za oglede pa tukaj ni, mogoče samo ta grad, pa še nek muzej imajo.... Za ogled mesteca je dovolj par ur. Hribe so tu precej daleč, je pa tukaj gotovo lepo kolesariti ali se sprehajati ter obiskovati še ostala mesta ob jezeru...

Ni komentarjev:

Objavite komentar