My red map


visited 47 states (20.8%)
Try Neptyne, the programmable spreadsheet

ponedeljek, 7. avgust 2017

Vatikan: bazilika Svetega Petra

Med našim obiskom Rima (začetek je tukaj) nisva mogla izpustiti bazilike Svetega Petra v Vatikanu.
Tokrat sva izstopila na postaji pri Castel Sant Angelo. Tukaj je "glavni" vhod v Vatikan in na trg pred baziliko.Tukaj res ni dvomov kam naj se gre, velika množica ljudi se steka proti trgu. Tudi veličastna bazilika je ves čas pred nami.

 Ko pridemo na trg, ugotovimo, da vrsta danes ni prav nič krajša ot tiste včeraj, lih tako sega do sredine trga. Ampak danes se opazno premika. Pogumno se postavim v konec, z italijani v vrsti takoj za nami delamo stave, koliko časa bomo rabili za priti v baziliko. Italijani pravijo - 2 uri, jaz z veliko mero optimizma navijam za pol urice.

Vhod v baziliko je brezplačen, odprto je od 07.00 do 18.00, samo ob sredah odpirajo popoldan, ker zjutraj ima Papež srečanje z verniki. Sicer zjutraj so maše, urniki so različni, tako najbolj sigurno je priti na ogled San Pietro med 12. in 17. uro. Ob vikendih pa so maše skozi ves dan v različnih kapelah, tako preostali del bazilike je vseeno na ogled.
Skozi varnostno kontrolo (tudi tukaj, kakor povsod v Vatikanu in marsikje v Rimu) nam pregledajo nahrbtnik in torbo in že sva pred baziliko. Do tukaj potrebujemo pičlih 15 minut - vrsta pa je skozi ves trg! Skupaj z italijani se veselimo, da je šlo tako hitro.
 Pogled na trg od vhoda v baziliko Svetega Petra - tako ga vidi Papež, ko se obrne k obiskovalcem. Na levi strani se vidi konec vrste v baziliko - ob kolonah čez ves trg skoraj do sredine. Tako dolge vrste so vseeno hitre, tako je bilo vse povsod.


 Zelo si želim priti na streho San Pietro, na kupolo. Na vrhu je odlična razgledna točka. Na kupolo je posebej vrsta, desno od glavnega vhoda v baziliko. Tukaj počakamo še skoraj pol ure. Vhod na kupolo se plača, 6 €, če greš peš po stopnicah, 8 €, če greš prvi del z dvigalom, nato pa zadnji del po stopnicah. Zapisala sem si, da imamo 331 stopnic, ne vem pa, če so to samo tisti, ki te čakajo že, ko prideš ven iz dvigala...
Pred dvigalom:
Z dvigalom se dvignemo do vrha sten bazilike, do tja, kjer se začne kupola. Vidimo baziliko znotraj. Preseneti, kako lepa tla so.
 En delček se sprehodimo že po strehi stavbe, nato stopimo noter, v kupolo.
 Pogled na kupolo od znotraj, od roba kupole. Neverjetno. Kupola je visoka 133 metrov, ima premer 41,5 metrov, le malo manj od Panteona.
Ozko stopnišče ob strehi kupole se počasi vzpenja, skozi redka okna vidimo, kako smo vedno višje.

Stopnišče in prehodi so vedno pod kotom, pravzaprav hodimo v ozkem prostoru med notranjo in zunanjo kupolo. Čudim se srednjeveškim arhitektom, kako so si lahko zamislili (in izpeljali!) nekaj tako kompliciranega. Tak način gradnje kupol si je omislil Brunelleschi v Firencah, tudi tam ob vzponu na kupolo hodiš med notranjo in zunanjo...
Stopnišče nas pripelje na razgledno ploščad, precej je majhna, popolnoma z vseh strani je zaprta z debelo ograjo.
Ko pa odmisliš ograjo in se celo naučiš potisniti fotoaparat med prečke, vidiš čudovito panoramo Rima in trga pod nami. To je to, za to smo se vzpenjali sem, točno to vidiš na vseh razglednicah iz Vatikana. Wow, dih jemajoče, čisto navdušenje!
Ko se naužijemo pogledov na trg Svetega Petra in mesto okrog, naredimo krog ob ograji in se poglobimo v mesto pod nami in stavbe tik pod baziliko. Večji del stavb spada v Vatikan.



Ne znam prebrati latinske pisave letnice na enem od okenskih nadstreškov bazilike... 1500 in nekaj...

Parki in palače Vatikana:





 Ne gre brez selfie-ja:


Po par krogih na vrhu, se vrnemo na streho bazilike, tam, kjer se kupole začnejo. Tu je še velika terasa, z barom, trgovino in straniščem, bazilika je tako velika, da na terasi brez težav se lahko izgubiš, vsekakor se lahko sprehajaš...
Kadar je Papež Benedikt XVI se je odpovedal papeštvu, je kupolo bazilike zadela strela...Simbolno, a ne?

 Še malo prej pa smo bili na vrhu kupole, za rešetkami terase.
Pridemo čisto blizu do kipov, ki so postavljeni tik nad vhod v baziliko.  Zelo veliki...
 Freddy se je že navadil lokalni pozdrav ;)

 Z veseljem zavijemo v bar na kupoli, je že čas za nekaj prigrizniti. Presenečeno ugotovimo, da so cene tukaj najnižje, nikjer v Rimu nismo našli kave po 1 € (morda obstaja kje med bloki v spalnih rajonih... v centru Rima kava stane vsaj 2,5 €), odličen sendvič stane 3,5 €. Priporočamo!
 Sendvič s pečenim pršutom in zelenjavo na žaru:
 Ko se spustimo s kupole, vrste za v baziliko ni več, notri je precej obiskovalcev, a je tako velika, da ni občutka gneče... Zelo je pisana, deluje dragoceno. Lepo je, ampak ustvarja občutek muzeja, ni več cerkvi, kamor prideš najti mir in ravnovesje...
 Pieta od Michelangelo, tega ne smeš izpustiti. Izjemno harmoničen kip je naredil Michelangelo še v mladih letih. 45 let nazaj pa nek blaznež je s kladivom hotel poškodovati kip, tako od takrat je kip za steklom.

Točno pod kupolo je grob Svetega Petra in monumentalni 30-metrski baldahin, ki označuje to mesto. Za izdelavo baldahina je Bernini delno uporabil tudi bron iz Panteona.

V bližini groba Svetega Petra je možno priti v podzemlje, v klet bazilike, tukaj so sarkofagi mnogih Papežev, tu se neposredno vidi srebrn grob Svetega Petra. Vse je zanimivo.
Zapuščamo baziliko. Spremlja nas švicarska garda Vatikana.

 Se vrnemo na trg, še malo se razgledamo, slikamo nekaj zanimivih obiskovalcev.


 Potem pa le se poslovimo (za tokrat) od Vatikana, zapustimo državne meje - meja je tista ograja :)
V korak z ortodoksi zapustimo sedež katoliške religije..... Ja, če si že v Rimu, ne glede na odnos z religijo, moraš si ogledati vsaj baziliko Svetega Petra. Res je veličastna...

Nadaljevanje - še zadnji dan rimskih počitnic: Hop On - Hop Off Rim

7 komentarjev:

  1. Tamara odlično si tole opisala. Hvala

    OdgovoriIzbriši
  2. Izjemno. Lahko "ukrademo" kakšno fotografijo za seminarsko nalogo? Z navedbo vira seveda.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. O, bom vsa važna, če bom navedena v neki seminarski.. ;) Seveda, lahko! Pa srečno pri "zagovoru" :)

      Izbriši
  3. A ste bili tudi v podzemlju bazilike kjer so grobovi papežov? Se da slikat tam?

    OdgovoriIzbriši
  4. Smo bili tudi spodaj, kar iz bazilike greš dol po stopnicah. Nimam niti ene slike od podzemlja, mislim, da zaradi tega, ker ni "potegnilo" za slikat. Samo grobovi v vrstah... No, podpisi je zanimivo prebrati. V baziliki ni bilo prepovedano fotografirati, najbrž tudi spodaj je možno, ni bilo videti nobenega osebja. 100 % pa se žal več ne spomnim.

    OdgovoriIzbriši
  5. Zdravo,

    Zanima me kdaj priporočate obisk Vatikana? Katere stvari si je vredno ogledati in ali lahko priporočate, kakšno restavracijo za kosilo/večerjo.

    Hvala in lep pozdrav,

    Pika

    OdgovoriIzbriši