My red map


visited 47 states (20.8%)
Try Neptyne, the programmable spreadsheet

sobota, 10. januar 2015

Peš po zaledju Istre: Osp - Socerb

Danes sem odkrila eno čudovito pot, za katero sicer sem našla nekaj opisov na spletu, vendar ne poznam nikogar, ki bi dejansko to pot prehodil in je bil nad njo tako navdušen kot sem jaz.
Tako danes izdajam skrivnost - krožna peš pot iz Ospa do Socerba in nazaj.

Za tiste, ki živimo na Obali, resni hribi so precej daleč. Zato ves čas iščem in preizkušam nove poti v bližini morja. Ne maram hoje po asfaltu ali utrjenem makadamu, rada imam prave planinske poti in ta pot v veliki meri "to je to".
Pot iz Ospa na Socerb je bila že nekaj časa v načrtih, vendar se mi ni zdela "nič kaj takega", dokler meglenega januarskega jutra se nisem odpravila jo prehoditi, bolj zaradi tega, da jo že enkrat obdelam in dam iz glave.
Odločila sem se za krožno pot (takšne imam najraje) iz Ospa preko Kastelca do Socerba, nato mimo Prebenica nazaj do Ospa. Sicer obe poti sta opisane tukaj:
Osp - Prebenico - Socerb - je del daljše peš poti P3 "Pod plezalno steno"
Zaradi kroga in nekaj posebnosti, bom pot tukaj podrobno opisala na osnovi mojih vtisov.

S primorske avtoceste se zapeljemo na izvoz za Črni Kal, sledimo oznakam do Ospa. Veliko parkirišče na travniku je pred začetkom naselja Osp, saj v samem naselju parkirišč skoraj ni. Jaz se parkiram pred kampom (z glavne ceste skozi vas na križišču se zavije levo, je tudi oznaka za kamp), ampak tam je prostora le za 2-3 vozila.
Peš se vrnemo na križišče in se povzpnemo do gasilskega doma, kjer nadaljujemo levo proti cerkvi. Nekaj metrov pred cerkvijo pot zavije ostro desno v klanec. Ob cesti me je zmedel napis "Privatna pot", vendar je to asfaltirana ulica in v bližini duge poti ni, ta privatna pot je dolga le 10 metrov, zato jo prehodim mimo hiše na desni, ki še nima fasade. Takoj za hišo je markirana pot in oznaka za Socerb nas usmeri levo na kolovoz. 
Po rahlo vzpenjajočem se kolovozu so zagotovo nekoč vozili vprege z osli, ker občasno še opaziti tlakovano pot.
Po krajšem vzponu, natančno pod električno napeljavo med posekanim gozdom se od kolovoza desno odcepi planinska pot za Kastelec. Kolovoz gre naravnost proti Prebenicu, tu se nadaljuje peš pot P3. Na samem razcepu ni markacij ali oznak, moraš pač vedeti, da se tu zavije desno navzgor.
Pot se prečno vzpenja skozi sprva precej zaraščen gozd na vedno bolj pregledna travnata pobočja. Odpira se lep pogled proti Tinjanu nasproti nas ter v dolino vse do črnokalskega mostu.
Strmina kmalu popusti. V nadaljevanju pot preči slabšo makadamsko cesto, mimo kratkega pasu borovcev, kjer pred sabo zagledamo z žico ograjen veliki travnik, kjer se pasejo konje. Markacija nas usmeri čez pašnik do naselja Kastelec.
Pot gre ravno na meji med dvema pašnikoma, tako se lahko izbere tisto stran pašnika, kjer ni konj, če bi se pasli ravno na poti.
Na poti čez travnik s konji se še najbolj približamo primorski avtocesti, vidimo tudi vhod v predor Kastelec. Pot se najprej zložno spušča skozi travnik, nato zavije levo in po širokem (in blatnem) kolovozu nas pripelje do asfaltne ceste skozi vas Kastelec.
 Malo pred asfaltno cesto na levi strani je manjši kal.
 Prečkamo asfaltno cesto in nadaljujemo pot do cerkvici Svetega Križa v Kastelcu.
Markirana pot nas pelje mimo cerkvi levo do zadnjih hiš v vasi, kjer preide v širok kolovoz, ki se zložno vzpenja skozi gozd vse do ravnine kraških planot na Socerbu. Ko nas kolovoz pripelje na široko makadamsko cesto, zavijemo levo in nadaljujemo pot po makadamski cesti naravnost proti gradu Socerb. Na tem delu ni markacij, oz. je le en kažipot za Slavnik; najbolje je se držati leve strani poti (praktično naravnost) dokler ne pridemo do asfaltne ceste. Zadnjih 200 m pot gre vzporedno z asfaltirano cesto, ki prihaja iz naselja Socerb mimo jame do gradu.
Ob samem gradu je v jasnem vremenu že skoraj kičasto lep pogled v dolino. Če kdo zbira žige - žig je ob stopničkah na steni grada. Po teh stopničkah se tudi začne sestop, naprej do ceste skozi vas Socerb.
Jasne markacije skozi vas nas usmerijo najprej čez asfaltno cesto in nato takoj levo navzdol po prelepi stezi skozi gozd, ki nas pripelje do prve hiše v vasi Prebenico. Vas je že na italijanski strani, čeprav meja ni označena.
 Še preden pridemo v vas, oznake nas usmerijo levo na precej zaraščeno ozko pot, ki se strmo spušča skozi gozd. Za kratek čas gozd popusti, se odpre pogled na zaraščen hrib pred nami. Pot nadaljujemo ob robu starega plazu ali udora.

Pot se strmo spušča skozi borov gozdiček. Če bi se dalo odnesti s seboj ta vonj po smrekovem gozdu, bi ga lahko izvažali na tone. Kot da bi doma napolnili polno hišo s smrekami. Fantastičen košček poti! Diham s polnimi pljuči!
Na strmem spustu skozi gozd sta dva označena razpotja, na obeh gremo levo, drugi preči hudourniško grapo, za katero nadaljujemo pot naravnost in kmalu bomo prišli do mesta, kjer se je odcepila pot navzgor za Kastelec, po kateri smo začeli našo turo. Krog je sklenjen. Čez nekaj minut smo že nazaj v Ospu.
Pot je lahka in je primerna za vsakogar, tudi družine z otroci in psi. Pot je skoraj povsod lepo označena s planinskimi markacijami in usmerjevalnimi tablami. Zelo je primerna za jesensko-spomladanski čas, tudi za zimske dneve, vendar pozimi so barve bolj blede. Na vroč poletni dan pa zna biti pot preveč naporna, saj velik del poti gre po odprtih travnikih brez sence.

Povzetek:
Izhodišče: Osp (31m)
Cilj: Socerb (389m)
Višinska razlika: 332 m
Prehojena razdalja: 7,3 km
Čas hoje: vzpon preko Kastelica - cca 1 uro 15 min; sestop mimo Prebenica - cca. 1 uro.

1 komentar:

  1. Danes, po enem letu, sem ponovno prehodila to pot in moram prav pohvaliti tiste, ki so postavili smerne table na vseh točkah, kjer sem jih jaz pogrešala in celo še več. Pot je zdaj resnično lepo označena...

    OdgovoriIzbriši