My red map


visited 47 states (20.8%)
Try Neptyne, the programmable spreadsheet

sreda, 15. oktober 2014

Kaj je Dvigrad pri Rovinju?

Ko se pelješ v Rovinj po avtocesti iz Slovenije, nekje pri mostu čez Limski kanal se odpre pogled na levo in na vrhu hribčka se pokažejo ruševine nekega gradu. Tokrat gremo raziskati, kaj to je.

Do gradu se pripeljemo po stari cesti, ki vodi iz Rovinja do Kanfanarja in še malo naprej, dol po cesti. Ob gradu je parkirišče, par domačinov prodajajo slike, izdelki iz sivke in, predvsem, so na razpolago za klepet. Vstopnine ni.
Dvigrad je zapuščeno porušeno srednjeveško mestece, ki ga je nekoč obkrožalo dvojno obzidje.
Za obzidjem, ki na prvi pogled sploh ni tako veliko, pa se je skrivala cerkev Svete Sofije, trg in gradska palača, obrtna cona in nekaj hiš prebivalcev. Zdi se nemogoče, da je nekoč za grajskimi zidovi živelo več kot 2000 prebivalcev.
Poskušamo prinesti malo življenja v ta grad :)
Ostanki cerkvi Sv. Sofije na glavnem trgu. Nekoč je bila okrašena s freskami. Tudi zvonik je bil.
Kamen se umika rastlinam. Živa zgodovina.
Naselje se dviga nad pomembno antično prometnico - via Flavia, ki je povezovala Pulo in notranjost Istre.
Včasih na sosednjem griču je stal še en grad ali "kaštel" in obe naselji skupaj sta se označevali kot Dvegrad ali Due Castelli - Parentin in Montecastello. Po propadu Parentina, je ime Dvigrad ostalo samo enemu gradu.
V 15.-16. stoletju je izbruhnila epidemija kuge, nato še malarije. Preživeli so se že iz vraževernosti preselili drugam, takrat je nastal bližnji Kanfanar. Grad je začel propadati, dolgo je služil kot vir gradbenega materiala za razvijajoči se Kanfanar.
Tako že dobrih 400 let nihče tukaj več ne živi, še vedno pa je zanimivo se sprehajati med ostanki hiš, ki jih počasi prevzemajo rastline in si poskušati predstavljati, kako so tu živeli v srednjem veku.
Podrta hišica, vsa zaraščena notri...
 Hišica nasproti, v kateri je nastala prava džungla.
Z gradu se odpre pogled na dolino Limskega kanala in most z avtocesto nad njim.

Sanacije gradu trajajo že 20 let, ne gre se za obnovo, ravno toliko, da se ne podre še tisto, kar je ostalo, pa da ni neposredne nevarnosti za obiskovalce.
 Grad je zelo zanimiv za fotografe, sploh pa kot ozadje za kak fotoshooting...

Ni komentarjev:

Objavite komentar