My red map


visited 47 states (20.8%)
Try Neptyne, the programmable spreadsheet

sobota, 5. april 2014

Parki v Londonu, 2.del

Naš hotel v Londonu je bil praktično čez cesto od Hyde parka. Zato ni bilo dneva, ne glede na vreme, da se mi ne bi sprehajali skozi park.

1. del našega obiska Londona - dež v januarju

Hyde park in Kensington gardens sta pravzaprav 2 dela enega zelo velikega parka. Skupaj sta večja kot državica Monaco (skoraj ne morem verjeti...). Oba dela loči jezero Serpentain, v katerem poleti je dovoljeno tudi kopanje. Skoraj bi rekel, da parka nista nič posebnega - postrižena travica, ne čisto ravnina, tako sploh ni dolgočasno, nekaj dreves tu pa tam, dolge sprehajalne in kolesarske poti, nekaj klopc in le redko kje kak spomenik ali stavba. Ampak ravno zaradi tega so te parki tako prijetni in umirjeni.



 Prebivalci parka:
Vsake toliko taka ali podobna stavba sredi parka te spomni, da Britanija je monarhija in da so se v parkih najprej sprehajali plemstvo in bogataši, šele sedaj je postalo - za vse.
Se pozna, da veliko dežuje.
 Klopca v luži:
Najboljši napis je - Look both way. :) Tisti "glej levo, glej desno" na cestah smo se nekako navadili, vendar te še vedno zmede, najbrž rabi kar nekaj časa, da avtomatično obračaš glavo na pravo stran.
Čez Kensington park se pride do Albert Halla in Albert Memoriala. 

Kako šele lepo mora biti tukaj poleti, ko pa je že zdaj tako čudovito!
Green park
Vsak drugi dan ob enajstih in pol je menjava straže pri Buckinghamski palači. Nismo mogli izpustiti tega dogodka. Vendar gneča pred palačo je ogromna.
Počakajmo, da stražarji prikorakajo.  No, kar zanimivo je, ampak ne vem, čemu to služi, zabavi turistov? Škoda, ker zimska uniforma ni živo rdeča, tako kot poletna.
 Kako vidijo iz pod teh kap?
 Zastava je gor, se pravi, kraljica je doma. Najbrž malo je zoprno, da ti pred hišo vsak poldan mrgoli ljudi. Po drugi strani, se lahko že kam skrije v eno od 775 sob v palači.
Se ne zadržujemo dolgo pred palačo in se odpravimo v bližnji St. James park.
 V Londonu zaradi dežja vse deluje neko brezbarvno, še dobro, da so se odločili za "dodatke" v rdeči - avtobuse, telefonske kabine ipd :)
St:. James park leži točno pred Buckingham palačo, je pa že dolgo odprt za vse. Za kraljico in njeno družino je dobro varovan in visoko zagrajen Royal park takoj za palačo.
350 let nazaj je neki ruski ambasador podaril Angliji nekaj pelikanov. Družino ptic so naselili v St. James parku, kjer so še vedno doma! Sicer kakih 50-60 let pred pelikani takratni kardinal je nastanil v parku tudi tako eksotične živali kot so kamele, krokodile in celo slona.
St.James park je najstarejši kraljevski park v Londonu, ni pa zelo velik. Kljub bližini Buckingham palači pa tukaj ni zaznati niti pretirane gneče ljudi.
Vsakemu pa bi priporočala, da pride v park hraniti veverice. Veverice so nore na arašide, ampak vzamejo tudi kruh.  Naučili smo se, kako jih poklicati, pridejo in košček kruha vzamejo kar iz rok, ali ti splezajo kar na nogo.
To je tako odlična antistress terapija!
 Glavni prebivalec St.James parka:

In še sončen Kensington park. 

Nekomu je zbežala papiga. Ne glede na prvi februar, zvončki so že zunaj.
Zanimivo drevo - deblo je staro in skoraj strohnelo, del pa še živi in raste.
Kensington palace.
 V Londonu smo ves čas, ne glede na vreme, srečevali ljudje, ki tečejo. Kar po mestnih ulicah. Predstavljajte si, kaj se je dogajalo na sončno sobotno jutro v parku. Tekli so vsi. Mogoče smo bili v manjšini, tisti, ki smo se samo sprehajali.

Roza polkna. Hišica za punčke :) Pred hišico je bil parkiran Aston Martin. Toliko o punčkah. Na sosednji ulici pa je Harrod's.
 Seveda, smo šli tudi v Harrod's. Kupcev je bore malo, prodajalcev je ogromno. Hm, še najbolj všeč nam je bilo lepo stopnišče. Pa zanimivo je bilo prebrati knjigo vtisov ob spomeniku Diani in Dodiju.
 Hyde park:

V Hyde parku je bil postavljen kip Ahila, skoraj 200 let nazaj. Ta kip je bil prvi v Londonu kip nagega človeka in so ljudje blazno negodovali, ne glede na to, da so kip "oblekli" v figov list.
Prišli smo tudi do Speakers's Corner-ja - vogala govornikov, kjer lahko vsakdo pove kaj si misli. V tistem kotičku parka so lih prenavljali poti in ograjo, tako se nismo posebno izkazali s prepričevanjem množice.

To so samo "potrgani" vtisi od našega obiska v Londonu. Ne glede na dež, London je izjemno zanimivo in pestro mesto. Vedno lahko najdeš kaj početi, kam iti, kaj videti. Za vsakogar nekaj. V nekaterih zadevah je mesto relativno drago, se pa da priti dokaj ugodno skozi.
Definitivno, London je mesto, ki se ga lahko obišče večkrat. Ja, kar večkrat.

Ni komentarjev:

Objavite komentar