My red map


visited 47 states (20.8%)
Try Neptyne, the programmable spreadsheet

sobota, 14. december 2013

Vikend na Madžarskem: Heviz

Iz Budimpešte ob obali Balatona se odpravimo v Heviz, zelo znano termalno zdravilišče na Madžarskem.

V turobnem vremenu se vozimo iz Budimpešte do Heviza. Zaradi grdega vremena niti ne uspemo videti še drugo jezero na Madžarskem - jezero Vanis. Jezero je bližje Budimpešti, kakor Balaton, zato je tudi poleti zelo priljubljeno med domačini. Voda je globoka max do 8m, ker pa na jezeru pogosto zelo piha, se naredijo valove, odlični za surferje. Pozimi jezero zamrzne in tako nastane naravno drsališče. Žal, vse to smo izpustili, kot tudi postanek na polotoku Tihany na Balatonu zaradi dežja in res grdega vremena. Videla pa sem odličen kamp ob Balatonu (na levi strani jezera, če gledamo iz Slovenije :)), kjer mora biti čudovito poleti. Tudi kolesarski poti so ves čas ob obali jezera.
Se pripeljemo v mesto Kezsthely, mestece je ob Balatonu, prepričani smo, da gremo tukaj nekaj pojesti, spiti in se malo razgledati. Izkazalo se je, da je to najbolj prazno mesto, kar sem jih kdaj obiskala - nismo srečali niti ene žive duše! Nobena trgovina, lokal, bar ali restavracija niso bili odprti. Sicer mimo enega bara smo se peljali in je bil 1 človek notri, zdaj pa več ne vemo, ali je bil sploh živ. Ali so sobotni večeri v Kezsthely zmeraj enaki, ali je bila tokrat kuga, ne vemo...

Zato se odpravimo direktno v Heviz, ki je oddaljen vsega 8 km od Balatona. Že vnaprej vemo, da v Hevizu nočnega življenja praktično ni, zato po večerji in pijači v hotelskem baru se odpravimo spati in čimprej čakamo jutro :)
Jutro pa nas preseneti z lepo meglico.
 Opdravimo se na sprehod po mestu. Ki je pravzaprav zelo majhno, z nekaj hoteli in apartmaji.
Mesto se ponaša z veliko in opazno cerkvijo v neobičajni plavi barvi.
Poleg prometne ulice, sta tu še dve vzporedni peš ulici, kjer se odvija ves "lajf" v mestu - nekaj trgovin, kavarn in hotelov. Zjutraj mesto deluje prav tako prazno kot Kezsthely prejšnji večer, zato se že zares sekiramo :)
Spijemo kavico, kje pa kot v hotelu. Nobena trgovina ali kavarna še ni odprta.
Mestece je zelo umirjeno in prijetno, je pa kot nalašč za bivanje upokojencev in tistih, ki iščejo res mir in sprostitev.

 Iz peš cone pridemo v prelepi park ob termalnem jezeru.

Novembrski park v Hevizu. Nekaj utrinkov, ker park je res čudovit.


Se opazi para, ki se dviga s toplega jezera. Najbrž v snegu je vse toliko bolj posebno.


 Jezero v Hevizu je drugo največje termalno jezero v Evropi. V tem jezeru se je mogoče kopati skozi celo leto, poleti je temperatura vode v jezeru okrog 33-35 stopinj, pozimi pa nikoli ni nižje 23C. V casu našega obiska je bila temperatura vode zunaj 29C. Očarali so nas tudi veliki violični lokvanji v jezeru, pa verjetno niti ni bila sezona, ko cvetijo.

Jezero je znano še iz časov rimljanov, do 150 let nazaj pa je bilo v privatni lasti. Sedaj je to priznano zdravilišče. Nekoliko radioaktivna voda menda ima zelo opazni pozitivni učinki. Opazili smo tudi, da je voda zelo bogata z žveplom, kar se fajn zavoha.
 Tisti, ki si želi (ali potrebuje) kopanje v jezeru, biva v hotelu ali apartmaju v kraju, do jezera pa se odpravi peš. Vstopnica za 2-3 urno kopanje stane cca. 8 €, greš skozi garderobo kot po vseh bazenih, nato pa se odločiš in po želji plavaš v jezeru zunaj oz. v pokritem delu, kjer je voda presenetljivo toplejša.
Seveda, smo poskusili, kako je, plavati v jezeru novembra. Hm, ni tako enostavno. Voda je sladka, zato sploh ne drži na površju. Izvir, ki je globoko v jezeru (nekje 38m globoko) ustvarja čuden občutek, kot da te hoče posrkati v globino, zato je plavati zelo težko. Jaz sem plavala morda 10 minut, naredila sem kakih 30m, utrudila sem se pa blazno. Ne preseneča, da ljudje prihajajo sem z vsemi možnimi pripomočki za plavanje oz. bolje rečeno - za lebdenje v vodi. Menda je "visenje" v vodi še bolj koristno kot plavanje, saj ko miruješ, se na koži ustvarijo majhni mehurčki vode in prav slednji naredijo ta zelo dober učinek. Sicer razen v delu nad izvirom, jezero je globoko vsega 1,5m, tako je verjetno težko, da bi se prav utopil :))
 Naš vtis - voda notri je preveč topla in zaradi gneče ljudi (zato ni nikogar v mestu! vsi so v jezeru!) ni preveč prijetno, imaš tudi dvome glede higijene, saj voda zaradi sestavin deluje skoraj mastna. Celotno kopališče, čeprav prijetno in urejeno, deluje nekoliko zastarelo, socialistično. Ali pač smo mi navajeni na bolj fine in moderne wellness komplekse :))
 Nedvomno, bilo je zanimivo priti sem in poskusiti, kaj to je, kopanje v termalnem jezeru. Ker pa nimamo posebnih bolezni, oz. se nismo pozanimali, kaj vse to lahko pozdravi, se nam ne zdi vredno ponavljanja. Če pa imate neke zdravstvene težave in kopanje v jezeru jemljete kot del zdravljenja, potem zagotovo se boste odlično počutili, lepo je za vse poskrbljeno in okolica je fantastična.
 Okoli poldneva se je razživela tudi ulica v Hevizu :)
Vhod v kopališče ob jezeru.
 Tudi tukaj je lepo biti poleti ali spomladi, privoščiti si sprehode in kolesarski izleti in ob tem narediti kaj za svoje zdravje. Ob tem si pomislim - spomladi je povsod lepo, krajev, kjer lahko kolesariš pa je veliko tudi bolj zanimivih kot je Heviz.
Hm, ne glede na nekaj "ne-navdušenih" vtisov, je bilo prav prijetno in simpatično. Po kopanju v jezeru, pa čeprav tako kratkem, kot je bilo naše, se počutiš lažji in spočit. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar