My red map


visited 47 states (20.8%)
Try Neptyne, the programmable spreadsheet

sobota, 17. marec 2012

Ravenna

Ravenna je nekdanja prestolnica zahodnorimskega cesarstva; cesar Avgust je zgradil tam pristanišče (sedaj je mesto 10 km od morja??!!); tukaj je kar 8 objektov pod zaščito Unesco. Ampak name pa mesto ni naredilo posebnega vtisa.  Kaj pa vem zakaj. Mogoče, ker smo dolgo iskali parkirišče, ker oznake po mestu niso razumljive, ker vstopnine so pretirane, ker smo bili utrujeni in lačni in v centru, razen par kafičev, nismo našli ene dokaj normalne restavracije, da bi kaj pojedli...Želja, da bi lokalček imel teraso na soncu in da bi tam stregli ital. hrano, je ostala neizpolnjena.... Drugače pa je Ravenna lepo mesto :D In če bi ostali tu vsaj par dni in si jo ogledali v miru in bolje spoznali, najbrž bi našli njen čar....

Prvi vtis o mestu - še pred mestom samim - Bazilika Sant'Apollinare in Classe (6. vek, UNESCO). Okrog je velik park ter hotel in restavracija. Res lepo se malo sprehajati tam okrog, se usesti na klopco in uživati... Predmestje Classe se začenja šele za basiliko.


Vstopnina je 5 € (samo ogled bazilike!!), je pa to najbolj znana bazilika z najbolj ohranjenim čudovitim mozaikom živih barv iz tistih časov! Notri so tudi marmorni sarkofagi bivših nadškofov.

To je mozaik, ne freska. Barve so v resnici točno tako žive kot so na sliki!!

V centru mesta pa stoji bazilika Sant'Apollinare Nuovo, ravno tako je iz 6. veka in je vpisana v UNESCOv seznam svetovne kulturne dediščene. Preimenovana v Sant'Apollinare Nuovo pozneje, v 9. stoletju, saj Apollinarij je bil prvi nadškof Ravenne, sicer se nisem dovolj poglobila, zakaj je postal Sveti Apollinarij. Njegovi ostanki so baje še dandanes v baziliki S.A. in Classe, in zato tisto v mestu so poimenovali Nova.... Lepa je zelo, zelo "paše" v mesto. Noter pa nismo šli, škrticam je bilo težko dat naslednjih 5 €. Sigurno tudi tu so prekrasni mozaiki...
Nasploh Ravenna je mesto, ki je znano po mozaikih starih 1500 let in vse do naših dni... Celo tablice, ki označujejo ulice, vsaj po centru, so okrašeni z mozaiki. Nice...
Bazilica San Vitale je tudi s seznama UNESCO. Pravzaprav to je večji kompleks, zraven spada še mavzolej Galla Placidia in nacionalni muzej. Vse je zelo veliko, nam je zmanjkalo moči celo za iti okrog tega kompleksa, da bi našli vhod :))

 Poleg bazilik in cerkva je Ravenna znana po temu, da je tu živel, umrl in je pokopan Dante Alighieri. V bližini groba je še muzej Danteja, cerkev in trg San Francesco. Zelo prijeten del mesta.



Tudi gledališče nosi ime Dante - Teatro Alighieri.

Pravzaprav ves zgodovinski center ni velikanski, vse se da ogledati peš.


V tej ulici smo končno našli restavracijo, ki to niti bila, ampak so imeli to tablo na vhodu, in smo se določili, da bo super. V resnici je bila neke vrste slastičarna, ker so imeli miliardo sladic domače izdelave. Ker je to bil edini lokal, kjer smo našli hrano in smo bili lačni, smo jedli tu. Nepojmljivo je, da v takem mestu človek ne najde, kje bi kaj pojedel. Od jeze nisem slikala vitrine s sladicami, ki bi si res zaslužili kako fotko. :))

Za zaključek še piazza del Poppolo, po mojem mnenju najlepši trg v mestu, tu se tudi križajo vse ulice, smo tako ali drugače prečkali ta trg vsaj 3x.

V Ravenni smo bili na hitro in nepripravljeni, zato je nismo začutili. Tu si je treba vzeti čas in kaj prebrati, takrat postane zanimivo....

Ni komentarjev:

Objavite komentar