My red map


visited 47 states (20.8%)
Try Neptyne, the programmable spreadsheet

sobota, 31. marec 2012

Mostar

Mostar je največje in najpomembnejše mesto v Hercegovini, kot pravi Wikipedija. Po mojem mnenju mesto je najbolj znano po starem mostu, ki je bil razbit v vojni leta 1993 in 11 let pozneje restavriran po starih načrtih. Neretva deli mesto skorajda na pol. En del je muslimanski oz. bosanski, drugi del pa katoliški oz. hrvaški.  In so ti ljudje stoletja so znali skupaj živeti, rabilo je čisto malo, da so 20 let nazaj začeli grdo vojno, posledice katere so še vedno opazne vsepovsod v Mostarju.

Žal, mesto nima denarja, da bi rekonstruirali in obnovili vse, kar je bilo uničeno med vojno. Niti ni denarja, da bi te ruševine podrli. Stopnja brezposelnosti v mestu je skoraj 80%, tako ni niti močnih podjetij, ki bi poskrbeli za svoje mesto. Tako stavbe propadajo, oz. se obnovi tiste, kjer lastnike in prebivalce zberejo dovolj denarja.


Stari center mesta je večinoma obnovljen s sredstvi mednarodnih skladov in kot vsa taka mesta ima svoj srednjeveški čar. Lepo se je sprehajati, kupiti kako malenkost, popiti kavico....
Stari (novi) most - dediščina UNESCO - je nekaj posebnega. Reka je globoko dol. So domačini, ki za 50 eur skočijo v reko, ko je dovolj vode. Če se vpraša mene - ni denarja, da bi tako globoko skakali. Bregove reke so gosto zazidani. Vse se tako sklada. Pravzaprav je krasno mesto.....

Cesta med Mostarjem in Sarajevom se vije ves čas ob Neretvi in če bi potovala sama, bi se zagotovo ustavila večkrat. Pokrajine so čudovite!


Se ustavimo v Jablanici, kjer je še eden znameniti razbiti most. ta sicer je iz časov 2. svetovne vojne. Pravzaprav most je bil namensko ponovno zgrajen za snemanje filma "Bitka na Neretvi" in v filmu so ga ponovno razbili. Od takrat ni bilo potrebe (???!!!), da bi ga ponovno zgradili.... Kosi mosta kar visijo v reko.

Pa še hrana, nekaj posebnega - v Jablanici za kosilo so nam spekli jagnjčka. Baje pravo hercegovsko kosilo. Se mi zdi, da tudi hrvati imajo to radi :)) Ni važno, bilo je dobro.


Ni komentarjev:

Objavite komentar