My red map


visited 47 states (20.8%)
Try Neptyne, the programmable spreadsheet

sobota, 26. oktober 2019

Ukrajina: etno vas Pirogovo

Malo ven iz mesta Kiev, vsega 12 km proč, na 133 ha, med gozdički, polji in griči se nahaja vas Pirogovo. Vas je hkrati arhitekturni park in nacionalni muzej. Tu lahko občudujemo tradicionalne hiše, cerkvi, kmetijska poslopja iz vseh predelov Ukrajine iz različnih zgodovinskih obdobij. To je velik par sredi narave, kamor je krasno priti za ves dan, kjer se da najeti kolo, kjer lahko prideš in si narediš piknik, kjer je prelepo se sprehajati med deli vasi in se prenesti v to ali ono obdobje zgodovine. To je muzej na odprtem.

Na srečo je vas dovolj blizu Kieva in se lahko pripelješ sem z mestnim prometom. S podzemno se zapelješ do postaje Lybidska, Vystavkovi center  (ali katera od sosednjih) in se presedeš na trolejbus št. 11. Zadnja postaja trolejbusa bo prava za Pirogovo. Od postaje prečkaš cesto in še kakih 500 m greš naprej po cesti vzporedni s tisto, po kateri smo se pripeljali. Z glavne ceste se vidi lesen kažipot za muzej, drugih oznak ni. Okrog so že polja in gozdovi, zadnji bloki ostajajo nekje v bližini postaje trolejbusa. Vprašali smo se, ali gremo prav, ker nikjer ni žive duše. Ja, gremo prav, čez nekaj minut hoje se že vidijo lesena vrata in leseni mlin - tam je vhod v Pirogovo.
Zaračunava se simbolna vstopnina, okrog 2 €. Najbrž je lepo vzeti kolo, razdalje so kar velike, a mi smo se odločili za raziskovanje peš.
Povsod nas spremljajo pisane jesenske barve, škoda, ker je bil oblačen dan in ni bilo sonca, sicer bi bilo še toliko bolj čudovito. Tako mi je ta vas, ta park ostal v spominu - sprehod med čudovito jesensko naravo...
 Potka skozi gozdiček:
Vas je razdeljena na več tematskih predelov (na vhodu lahko dokupiš načrt parka, sicer je čisto simbolni, ampak vseeno imaš predstavo, kje je približno kaj in kam se lahko gre). Vsak del je precej oddaljen od drugega, je pa urejen prav v tistem slogu, kot je značilno za tisti predel.
Prvi del, kamor smo zašli je bil primer vasi iz obdobja takoj po drugi svetovni vojni. Tu so zbrane hiše (skrbno in natančno narejene replike) iz značilnih vasi različnih regij v Ukrajini.
 Jesenska narava:
Nekatere hiše so odprte za obisk in lahko stopiš notri in si ogledaš opremo. Tudi notri so opremljene čisto enako kot originalne vzorčne hiše. Pri nekaterih hišah sem kar dobila občutek, kot bi prišla na obisk k moji babici, ko sem bila še otrok...
Gospa, ki nam je eno od hiš odklenila, je povedala, da jih je zelo malo ljudi tu, ki skrbijo za muzej in za hiše... Zato veliko hiš je zaprtih za ogled. Veliko je upokojenk, ki delajo tukaj. Ker so hiše narejene enako kot original v neki vasi, so uporabljeni tudi materiali, kot nekoč, staro pohištvo vse iz tistih let, zato je veliko vzdrževanja. Plus mraz in dež naredijo svoje. Ker v hišah ne živijo ves čas, ni tega vzdrževanja, ki ga običajno imamo doma.
Jaz si nisem nič zapomnila, katera hiša iz katerega predela, bilo je lepo tam se sprehajati, vse je krasno urejeno, polno je rož... Spomladi ali poleti mora biti tudi izjemno lepo...



Ukrajina je od vedno imela veliko gozdov, zato so prebivalci veliko uporabljali les za gradnjo hiš in celo bolj zahtevnih objektov, pa tudi za pohištvo in razne pripomočke. Vsaka vas ali območje imeli svojo značilno gradnjo. Celo mlini na veter  so leseni:
 Skoraj pri vsaki hiši je bil vodnjak:


 Gospod si je oblekel narodno nošo:

V centru parka je ulica s kioski s suvenirji, hrano in pijačo. Ravno, ko smo pili kavo, je posijalo za trenutek sonce in je bilo čudovito. Čeprav smo bili precej zgodaj zjutraj, hrana je že omamno dišala, od šašlikov do sestavljenih solat, vložene zelenjave in enolončnic. Kljub temu, da je cena vstopnine zelo nizka, da si jo lahko privoščijo tudi lokalce, cena hrane pa je zelo zasoljena... Pa smo se že navadili, da v Ukrajini je hrana poceni ;)
 Ogromno polje z lesenimi mlini:

 Svetel les izdaja, da je cerkev komaj nedavno zgrajena. Gradijo pa enako, kot so to delali nekoč.

Lipa je tu veljala za najboljši les za stene hiš. Del vasi z lesenimi hišami in cerkvami iz Polesja:
 Del strehe je obnovljen. Sčasoma tudi svetla streha bo potemnela. Nedeljska cerkev iz regije Polesje:
Dvorišče ene od hiš. Male lesene hišice so samo čebelji panji, bilo je komplicirano se ukvarjati s čebelarstvom:

 Prelepo, jesensko:
Na nekaterih delih vasi živijo prebivalci, v glavnem so to tisti, ki skrbijo za ento vas. Najbrž v njihovih hišah je več modernih naprav...
Nas gre pozdraviti pes.

 Nekdanja shramba skoraj pod zemljo:
Čudovita s slamo pokrita hiša:


 Ob jezeru:


 Modra hišica pokrita s slamo in mahom:
Domačin:

 Vodni mlin:
Karpati so resni hribi v Ukrajini, tudi tukaj v Pirogovo so našli najbolj "gorat" predel za arhitekturo Karpat.  Cerkev Sv. Pokrove iz sela Kanory, Karpati, bila je odprta, lahko smo stopili noter.


 Čudovita hiša iz Podolja:

 Notranjost ene od hiš, vse je prebeljeno in poslikano, v vsaki hiši je tudi velika peč:

 Po vasi se lahko dolgo sprehajaš, mi smo bili skoraj 3 uri, pa še nismo vsega pogledali...


Cerkev Sv. Mihaila so dejansko pripeljali v Pirogovo iz vasi v bližini Kieva, kjer je bila zgrajena. Kot letnico izgradnje navajajo leto 1600, 1700... Nekateri podatki kažejo na to, da je prvotna lesena cerkev je še iz leta 1528. Tam so jo razstavili in so pripeljali sem v Pirogovo. Cerkev je še delujoča in se da priti sem tudi k maši.

Pirogovo je začuda malo znan in malo oglaševan muzej na prostem. Seveda, to je muzej in to je "umetna" stvaritev, ki je nastala še v času socializma. A hkrati to je tako lep park s čudovitimi hišicami, da mi je bilo kar čudno, da na sobotno jutro je bilo tako malo obiska.
Če se radi sprehajate v naravi, če imate radi podeželje, ja, morate sem...

Ni komentarjev:

Objavite komentar