My red map


visited 47 states (20.8%)
Try Neptyne, the programmable spreadsheet

sobota, 14. april 2012

Pohorje, Maribor

Zunaj je še mrzlo in smučarska sezona še ni tako daleč, zato je en smučarski post. Po tem, ko sva en vikend marca preživela na Bellevue-ju in se navdušila nad smučanjem na Pohorju, naslednjo zimo sva se vrnila sem kar za ves teden.

Smučišče je dovolj veliko in ima dovolj različnih prog, da si vsak najde nekaj zase. Mi smo se zakljubili v Ruško.
Malo je tej "ljubezni" pomagal kafiček ob izstopu z vlečnici. Borovničke so zakon!
Ko je sončno in vreme je lepo - smučanje je čisti užitek; panorame in razgledi so čudoviti. Še dobro, da imam zmeraj v žepu mali Sony.



Celo zjutraj v iskricah zasneževalnih naprav se da videti povsem okroglo mavrico.
Zasneževalne naprave, na žalost, morajo uporabljati. Naravnega snega sploh ni dosti. Pohorje ni tako visoko - med 800 in 1300m nadmorske višine. Proga, kjer se odvija Zlata Lisica, ki se spušča vse do hotelov v dolini, pa je zasnežena le z umetnim snegom. ne vem, če se komu dopada, meni ne, kot da smučaš po soli.

Prvi dan je bilo tako megleno in turobno, da nisi videl kam greš oz. kam in kako gre proga, mi pa še prog nismo niti poznali. Na tej progi, pod tem klancev sem se tako lepo strosila v megli na ledeni plošči, da sem se komaj pobrala.... Od takrat ne maram Piskra.
Škoda, ker ne delajo več povezovalne piste od Areha do Bellevue-ja; tudi za tam je premalo snega. Na Arehu ob postaji, kamor pridejo ski-busi, je simpatična cerkev.

V soboto pa na smučišču je nepopisna gužva. To je kolona do vlečnice:
Šli smo tudi v Maribor. Iz hotela (bivali smo v Habakuku) do centra je le nekaj minut vožnje. Mesto ob Dravi je staro 800 let.
Mesto je bilo pod oblastjo Habsburžanov vse do konca prve svetovne vojne. Zelo močna je bila židovska skupnost v centru. Sprehod po mestu najbolje začeti ob Dravi.

Sodni stolp iz 16. stoletja. Večkrat požgan in zmeraj obnovlen.
Tu blizu je najstarejša vinska trta na svetu (440 let!), ki še vedno rodi grozdje, iz katerega izdelajo zelo cenjeno vino. Pri trti je tudi vinska klet z malim muzejem. Kupili smo nekaj iz jagodnega izbora.

Glavni trg Maribora in Kužno znamenje, ki so ga postavili v 19 stoletju v spomin o žrtvah kuge, ki je terjala življenje kar tretjini prebivalcev.

Mestno središče se da prehoditi peš po trgovskih ulicah in prijetnih trgih.
Še park in spomenik Rudolfu Maistru:
Meni je Maribor prav všeč. Tu lahko brez težav preživiš nekaj zanimivih dni. Vzdušje je ful sproščeno in prijetno.

Ni komentarjev:

Objavite komentar