My red map


visited 47 states (20.8%)
Try Neptyne, the programmable spreadsheet

sobota, 27. februar 2016

En dan v Gibraltarju

Med tedensko službeno potjo v Sevilji imam en prost dan, dan pred odhodom. Kljub malo prostega časa, v enem tednu sem si uspela že zelo dobro ogledati Seviljo, zato prost dan rada bi namenila za celodnevni izlet v katero od mest v okolici. Na tabli pred turističnim birojem zagledam, da poleg ostalih španskih mest vozijo izlete tudi do Gibraltarja. Wow, Gibraltar, to je čisto nekaj posebnega. A je to sploh izvedljivo v enem dnevu? Z javnim prevozom bi bilo izjemno komplicirano. Prijazna uslužbenka v TICu mi pregleda možnost izletov za naslednji dan (in to je popoldan, dan pred izletom), vse podrobno razloži - na voljo sta izleta do Ronde in Cordobe in, ja, je možen izlet tudi v Gibraltar. Ja, Gibraltar! Najbrž nikoli v življenju ne bom imela priložnosti ga obiskati, to ni tak kraj, kamor se odpraviš namensko. Zdaj je prilika!

petek, 26. februar 2016

Sevilla: Real Alcazar & Katedrala

Ne glede na to, zakaj si prišel v Seviljo in koliko časa tam imaš na razpolago, sta dva "objekta", ki ju definitivno moraš v Sevilji ogledat - to je Kraljev dvorec Real Alcazar in seviljska katedrala z zvonikom Giraldo. Giralda in Alcazar sta vpisana v seznam svetovne dediščine UNESCO, vredna sta pa obiska ne zaradi tega, temveč zaradi svoje lepote in posebnosti.
Seviljska katedrala 

sreda, 24. februar 2016

Sevilla v enem tednu

Čeprav službeno, en teden v novembru sem preživela v španski Sevilji. Čudovito mesto je in klub temu, da nisem imela prav veliko prostega časa, sem uspela precej videti in predvsem, uspela sem začutiti utrip mesta in življenja tukaj.
Sevilla. 1.del.

sreda, 17. februar 2016

Sevilla. Ogled mesta, ko ni časa za ogled.

Novembra sem preživela en teden v Andaluziji, v Sevilji. Bil je službeni obisk, vsak dan smo bili delovno aktivni in zasedeni. Mesto smo si ogledovali med potjo iz ene lokacije do druge (obiskali smo več ustanov). Kljub vsemu, pa sem našla nekaj uric, zgodaj zjutraj ali zvečer, ki sem jih namenila izključno raziskovanju mesta, ki me je navdušilo in prevzelo. Postopoma. Ampak proti koncu tedna sem se že čisto vživela in vzljubila to prijetno mesto.

nedelja, 14. februar 2016

Matjažev pohod na Peco

Vsako leto že 28 let se februarja odvija tradicionalni zimski pohod na Peco.
Kaj je Peca in kje je Peca? Peca je 2126 metrov visoka gora nad Črno na Koroškem, ob avstrijski meji. Tu je "doma" kralj Matjaž. Peca (ali Kordeževa glava) je zelo lepa za obisk v vsakem letnem času, a zimski vzpon, vsaj zame, je nekaj posebnega.

torek, 9. februar 2016

Potepanja po Bosni: Visoko, Trebević

Letos smo se odpravili na smučarski dopust na Jahorino v Bosno. Tukaj se lahko prebere 1.del in 2.del. Sredi našega smučarskega tedna je na Jahorini deževalo in je pobralo ogromno snega, tako nam ni preostalo drugega kot raziskovati, kaj širša okolica Jahorine ponuja turistu.
Žal, na siv zimski dan te ponudbe ni veliko, tisto, kar smo odkrili, pa ni "polišpano" za obiskovalce, kar je mogoče celo plus.

nedelja, 7. februar 2016

Smučarski dopust na Jahorini - 2.del

Pri smučanju ni lepšega, kot se zbuditi že na pobočju gore ob vznožju smučišča, ko komaj odpreš oči in vidiš sneg, kako se lesketa zunaj. Samo hiter zajtrk te loči od belih strmin. Zelo redko kdaj se odpravimo smučat samo za 1 dan, ko se rabi še cel čas voziti v avtomobilu in potem se preoblačiti in preobuvati na parkirišču. Tokrat smo šli na Jahorino v Bosni.
Blog o poti tja in prvem dnevu sem že napisala tukaj: 1.dan

četrtek, 4. februar 2016

Smučarski dopust na Jahorini - 1.dan

Freddy je šel smučat v Bosno na Jahorino že leta nazaj. Pogosto je povedal, kako je bilo dobro, široka zasnežena smučišča, odlična in poceni hrana in pijača, pristno domače "jugoslovansko" vzdušje. Jahorina ima le en minus - je daleč, je dobrih 650-700 km proč. Zato smo odlašali vse do letos, ko se je nas zbralo 8 ljudi. Vožnja je lažja in cenejša, ko gre toliko ljudi na enkrat, pa še odlična družba med bivanjem v apartmaju. In apartmajev res nisva vajena.

torek, 2. februar 2016

Haag in Severno morje v Scheveningenu

Iz Delfta gremo do Haaga. Pravzaprav, cilj je obala Severnega morja, najbolj prestižno nizozemsko letovišče ob Severnem morju, kraj Scheveningen.

Izlet v Delft

Med kratkim bivanjem v Amsterdamu smo se vsak dan podali še na pot po bližnji okolici in tako obiskali še kar nekaj krajev na Nizozemskem. Javni promet je odlično urejen, zato potovanja na svojo roko so čisto enostavna in glede na razdalje niso preveč draga. Še pred prihodom v Amsterdam smo vedeli, da želimo v Delft. Tam pa zraven so še Rotterdam, Haag in letovišče ob morju Scheveningen. Vse v en dan ne gre, tako družba smo se razdelili - eni so ostali v Amsterdamu, drugi smo šli v Delft, nato eni so šli še do Rotterdama, midva s Freddyjem pa še mimo Haaga do Severnega morja v Scheveningenu.


ponedeljek, 1. februar 2016

Nizozemska vasica Broek in Waterland

Le nekaj kilometrov proč iz Amsterdama leži majhna vasica Broek in Waterland. Vasico se splača obiskati na poti po Waterlandu, 1 urico je čisto zadosti.

Volendam - slikovito mestece ob morju

Potepanje po Waterlandu na Nizozemskem obvezno zajema obisk Volendama - bivše ribiške vasice s prelepimi mlini na veter, majhnimi hišicami, kanali in dvižnimi mostovi. Tukaj je še vedno mogoče srečati domačine v narodnih nošah, poskusiti ulično hrano z ribo in morskimi sadeži ter nakupiti sira.