My red map


visited 47 states (20.8%)
Try Neptyne, the programmable spreadsheet

sobota, 31. marec 2012

Mostar

Mostar je največje in najpomembnejše mesto v Hercegovini, kot pravi Wikipedija. Po mojem mnenju mesto je najbolj znano po starem mostu, ki je bil razbit v vojni leta 1993 in 11 let pozneje restavriran po starih načrtih. Neretva deli mesto skorajda na pol. En del je muslimanski oz. bosanski, drugi del pa katoliški oz. hrvaški.  In so ti ljudje stoletja so znali skupaj živeti, rabilo je čisto malo, da so 20 let nazaj začeli grdo vojno, posledice katere so še vedno opazne vsepovsod v Mostarju.

Sarajevo

Večini prebivalcev Slovenije - Bosna je drugi dom, oz. vsaj so že bili tam in jim je vse jasno. Zame je bil to prvi obisk bivše soc.republike (če ne upoštevam hitrega transita mimo Neuma). In če ne bi bilo vse skupaj že organizirano in zbrana dobra družba, ne  vem, če bi se kdaj spravila obiskati Sarajevo. Ga ni čez komot - letimo z letalom!!

sobota, 17. marec 2012

Koper - fotopotep

Nekaj fotografskih poskusov, nekaj fotografskih nasvetov. E-fotografija in Matjaž Intihar sta "krivca" za zanimiv dan in bolj prijateljski odnos s fotoaparatom....

Nastavitve (lep sončni dan): avtomatski WB, ISO 100-200, ostrenje na sredino, merjenje svetlobe na Evaluate metering (.); način AV (nastavljamo F) - za tak dan je OK F 8.
1. Zamegleno ozadje: čim manjši F 3,5 , objekt čim bližje objektivu, ozadje čim bolj oddaljeno. Pomaga, če ozadje kontrastno.

Ravenna

Ravenna je nekdanja prestolnica zahodnorimskega cesarstva; cesar Avgust je zgradil tam pristanišče (sedaj je mesto 10 km od morja??!!); tukaj je kar 8 objektov pod zaščito Unesco. Ampak name pa mesto ni naredilo posebnega vtisa.  Kaj pa vem zakaj. Mogoče, ker smo dolgo iskali parkirišče, ker oznake po mestu niso razumljive, ker vstopnine so pretirane, ker smo bili utrujeni in lačni in v centru, razen par kafičev, nismo našli ene dokaj normalne restavracije, da bi kaj pojedli...Želja, da bi lokalček imel teraso na soncu in da bi tam stregli ital. hrano, je ostala neizpolnjena.... Drugače pa je Ravenna lepo mesto :D In če bi ostali tu vsaj par dni in si jo ogledali v miru in bolje spoznali, najbrž bi našli njen čar....

Prvi vtis o mestu - še pred mestom samim - Bazilika Sant'Apollinare in Classe (6. vek, UNESCO). Okrog je velik park ter hotel in restavracija. Res lepo se malo sprehajati tam okrog, se usesti na klopco in uživati... Predmestje Classe se začenja šele za basiliko.

sobota, 10. marec 2012

Rimini

Navajeni Portoroža, si predstavljamo Rimini kot močno povečan Portorož - kolimetrske plaže z mivko, promenada ob obali, hoteli-lokali-trgovine, domačine, ki ne morejo več videti turistov.... Vse je prav, le da so nas domačini zelo lepo presenetili in dodali temu mestu veliki-veliki plus. Vsi, s komer smo prišli v stik, so bili neverjetno prijazni, na razpolago, polni nasvetov in volje za poklepetat in nam polepšati trenutek... Drugi veliki plus je zgodovinski center mesta in Fellinijev predel, kjer je tako fajn se sprehajati, kaj popiti in pojesti... Mogoče je za tako poztiven vtis delno "krivo" to, da smo bili v Riminiju v začetku marca, ko še ni turistov???

sobota, 3. marec 2012

San Marino 29.februar 2012

San Marino - je očarljiva žepna državica; tretja najmanjša na svetu (manjši sta samo Vatikan in Monako); najstarejša republika na svetu. In prebivalci so zelo ponosni na svojo neodvisnost in zato na vsakem koraku je poudarjeno dejstvo, da smo v San Marino, da je izdelek proizveden tu ipd... Sicer pa zgodovina pravi, da je državo ustanovil kamnosek iz Raba v 4. stoletju. Skozi stoletja se je državici pridružilo nekaj vasi. Predlog Napoleona, da bi državi dodali še nekaj ozemlja pa je tedanji vodja previdno odklonil, saj je (pravilno) sklepal, da bi to prineslo več težav kot koristi.....